Ποιά είναι τα δικαιώματα όσων ταξιδεύουν με λεωφορείο; Ποιές είναι οι υποχρεώσεις τους; Πώς πρέπει να συμπεριφέρεται το προσωπικό; Υπάρχουν αποζημιώσεις σε περιπτώσεις καθυστερήσεων; Τι γίνεται αν χαθεί ή φθαρεί η αποσκευή σας; Μπορείτε να ταξιδέψετε με κατοικίδιο και αν ναι, πώς; Αυτά και άλλα πολλά μας διευκρινίζει το ΚΕ.Π.ΚΑ, Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

Ακύρωση ή καθυστέρηση πτήσης; Μάθε τα δικαιώματά σουΕίσαι έτοιμος να ταξιδέψεις και σε βλέπεις Cancelled στον πίνακα ανακοινώσεων; Περιμένεις επί ώρες στο αεροδρόμιο να σου ανακοινώσουν πότε θα αναχωρήσεις; Έχεις βρεθεί στη θέση όλων εκείνων που αναγκάστηκαν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε ένα αεροδρόμιο λόγω της ηφαιστειακής τέφρας ή μιας χιονοθύελλας; Μάθε τα δικαιώματά σου και τι μπορεί να διεκδικήσεις από την αεροπορική εταιρία.

 

Ποια είναι τα δικαιώματά μου όταν ταξιδεύω με το λεωφορείο;Αν επιλέξουμε να ταξιδέψουμε με λεωφορείο, μπορούμε να ταξιδέψουμε είτε με λεωφορεία του Ο.Σ.Ε. είτε με λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Και στις δυο περιπτώσεις, έχουμε κάποια δικαιώματα, και καλό θα ήταν να τα γνωρίζουμε!

Τι κάνω σε περίπτωση ατυχήματος;

Αν αρρωστήσετε ξαφνικά ή πάθετε κάποιο ατύχημα κατά την προσωρινή σας διαμονή σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν ή τη Νορβηγία, δικαιούσθε, ως πολίτης της ΕΕ, υγειονομική περίθαλψη δωρεάν ή με μειωμένο κόστος. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε πρόσβαση μόνο στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη και ότι κάθε χώρα ακολουθεί τους δικούς της κανόνες. Σε ορισμένες χώρες η περίθαλψη είναι δωρεάν, σε άλλες χώρες πληρώνετε μέρος των δαπανών, ενώ σε άλλες πρέπει να πληρώσετε όλα τα έξοδα και μετά να υποβάλετε αίτηση για την επιστροφή τους. Συνεπώς, θα πρέπει να κρατάτε όλους τους λογαριασμούς, τις ιατρικές συνταγές και τις αποδείξεις.

Δικαιώματα Ταξιδιώτη

Πρόκειται να ταξιδέψετε αεροπορικώς; Φροντίστε πρώτα να ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας. Αν και η Ένωση έχει ήδη εγκρίνει νομοθεσία για την προστασία των αεροπορικών επιβατών, πρέπει και οι ίδιοι οι επιβάτες να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

img_3586

Δικαιολογητικά που χρειάζονται οι ανήλικοι για την έκδοση διαβατηρίου...

Εάν ο ενδιαφερόμενος είναι ανήλικος, απαιτείται:
1) Παράβολο ονομαστικής αξίας 13 ευρώ + 20% ΟΓΑ = συνολική αξία 15,60 ευρώ (έως 14 ετών)
2) Παράβολο ονομαστικής αξίας 22 ευρώ + 20% ΟΓΑ = συνολική αξία 26,40 ευρώ (άνω των 14 ετών)
3) Παράβολο βιβλιαρίου: 45 ευρώ
4) Παράβολο ταχυδρομικών τελών: 5 ευρώ
5) Πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια
6) Βεβαίωση ταυτοπροσωπίας από τη δημοτική αρχή όπου είναι εγγεγραμμένος ο ανήλικος (η βεβαίωση μπορεί να γίνει και στα Κ.Ε.Π.). Αν ο ανήλικος είναι άνω των 12 ετών απαιτείται το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
7) Πρόσφατη, έγχρωμη φωτογραφία.

 • Δικαιολογητικά έκδοσης διαβατηρίου
 • Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται οι ενήλικες για την έκδοση διαβατηρίου είναι τα εξής...
 • 1) Αίτηση έκδοσης διαβατηρίου που διατίθεται στα Γραφεία Υποδοχής Αιτήσεων.
  2) Μια
  πρόσφατη (τελευταίου μήνα) έγχρωμη φωτογραφία 4x6 εκ. συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών.
  3)
  Φωτοαντίγραφο δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
  4)
  Υπεύθυνη δήλωση όπου ο ενδιαφερόμενος αναφέρει:
Διαβατήριο

Οι έλεγχοι στα σύνορα έχουν πλέον καταργηθεί μεταξύ 22 χωρών της ΕΕ Χάρη στη Συνθήκη του Σένγκεν η οποία αποτελεί πλέον μέρος της νομοθεσίας της ΕΕ. Σύμφωνα με τη συνθήκη αυτή, καταργούνται όλοι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και ταυτόχρονα ενισχύονται τα συστήματα ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και καθιερώνεται κοινή πολιτική για τις θεωρήσεις.

Οργανωμένο Ταξίδι

Εάν χρησιμοποιείτε την τουριστική φόρμουλα "οργανωμένα ταξίδια, οργανωμένες διακοπές και περιηγήσεις", η ευρωπαϊκή νομοθεσία σας παρέχει ορισμένα δικαιώματα που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr