Ως Πολίτες της ΕΕ ταξιδεύουμε εύκολα και άνετα

Διαβατήριο ή ταυτότητα:

Έχουν πλέον καταργηθεί οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ 13 χωρών της ΕΕ χάρη στη συμφωνία Σένγκεν που έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία της ΕΕ. Οι κανόνες Σένγκεν καταργούν όλους τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, ενισχύοντας συγχρόνως τα συστήματα ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και καθιερώνουν κοινή πολιτική για τις θεωρήσεις.

Πλήρη μέλη της συμφωνίας Σένγκεν είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, (όχι όμως η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και η Ισλανδία και η Νορβηγία (που δεν είναι μέλη της ΕΕ).

Οι 12 χώρες που έχουν προσχωρήσει στην ΕΕ από το 2004 και μετά δεν συμμετέχουν ακόμη πλήρως στη συμφωνία Σένγκεν. Θα χρειαστείτε συνεπώς έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα για να ταξιδέψετε σε αυτές τις χώρες, καθώς επίσης στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όταν διέρχεστε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, χρειάζεστε έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα. Μπορεί, φυσικά, να χρειασθείτε το διαβατήριό σας κατά την έξοδό σας από την ΕΕ για να εισέλθετε στην χώρα προορισμού σας.

Είναι καλύτερα να έχετε μαζί σας το διαβατήριο ή την ταυτότητά σας όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της ΕΕ διότι μπορεί να σας ζητηθεί να αποδείξετε τα στοιχεία ταυτότητάς σας. Κάθε φορά που λόγοι δημόσιας τάξης ή εθνικής ασφάλειας το επιβάλλουν, είναι δυνατόν να διεξάγονται ακόμη έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα για σύντομο όμως χρονικό διάστημα.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά που ταξιδεύουν μαζί σας έχουν δικό τους διαβατήριο ή ταυτότητα ή ότι το όνομά τους είναι καταχωρισμένο στο δικό σας διαβατήριο.

Συμφωνίες με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία δίνουν τη δυνατότητα στους υπηκόους τους να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους πολίτες της ΕΕ και να ταξιδεύουν στην ΕΕ μόνο με την ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Θεωρήσεις: Δεν χρειάζεστε θεώρηση όταν ταξιδεύετε εντός της ΕΕ.

Υπήκοοι τρίτων χωρών

Διαβατήριο: Χρειάζεστε έγκυρο διαβατήριο.

Θεωρήσεις: Οι υπήκοοι 29 χωρών δεν χρειάζονται θεώρηση για να επισκεφθούν την ΕΕ για μέγιστο διάστημα τριών μηνών. Στις χώρες αυτές συγκαταλέγονται η Κροατία που είναι υποψήφια για προσχώρηση στην ΕΕ (αλλά όχι η Τουρκία), καθώς και η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κατάλογος των χωρών των οποίων οι υπήκοοι χρειάζονται θεώρηση για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία διαφέρει ελαφρά από τους αντίστοιχους καταλόγους άλλων χωρών της ΕΕ. Σε περίπτωση αμφιβολίας, απευθυνθείτε στην πλησιέστερη προξενική αρχή οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ.

Εάν σας έχει χορηγηθεί θεώρηση από χώρα η οποία εφαρμόζει πλήρως τους κανόνες Σένγκεν, έχετε αυτομάτως το δικαίωμα να ταξιδέψετε στις λοιπές χώρες Σένγκεν. Επιπλέον, μια έγκυρη άδεια διαμονής που έχει εκδοθεί από χώρα Σένγκεν, ισοδυναμεί με θεώρηση. Ενδεχομένως, να χρειαστείτε εθνική θεώρηση για να επισκεφθείτε την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα νέα κράτη μέλη.

Θεώρηση διέλευσης: Οι θεωρήσεις Σένγκεν, οι θεωρήσεις για παραμονή μακράς διάρκειας και οι άδειες διαμονής που εκδίδονται από χώρες της ΕΕ οι οποίες εφαρμόζουν πλήρως τη συμφωνία Σένγκεν θεωρούνται τώρα ως έγκυρες θεωρήσεις διέλευσης στην Κύπρο, τη Λεττονία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Οι θεωρήσεις διέλευσης επιτρέπουν διαμονή μέγιστης διάρκειας πέντε ημερών.

Οι άδειες διαμονής που έχουν εκδοθεί από την Ελβετία και το Λιχτενστάιν είναι έγκυρες ως θεωρήσεις διέλευσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν πλήρως τη συμφωνία Σένγκεν, καθώς και στην Κύπρο, τη Λεττονία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr