Διαβατήριο

Οι έλεγχοι στα σύνορα έχουν πλέον καταργηθεί μεταξύ 22 χωρών της ΕΕ Χάρη στη Συνθήκη του Σένγκεν η οποία αποτελεί πλέον μέρος της νομοθεσίας της ΕΕ. Σύμφωνα με τη συνθήκη αυτή, καταργούνται όλοι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και ταυτόχρονα ενισχύονται τα συστήματα ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και καθιερώνεται κοινή πολιτική για τις θεωρήσεις.

Τα κράτη που έχουν προσχωρήσει πλήρως στη συνθήκη του Σένγκεν είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Ιταλία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία (αλλά όχι η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο) καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Η Ελβετία είναι η πλέον πρόσφατη χώρα μέλος της Σένγκεν και άνοιξε τα χερσαία σύνορά της στο τέλος  του 2008 ενώ αναμένεται να ανοίξει και τα εναέρια σύνορά της στις 29 Μαρτίου 2009.

Η Κύπρος που προσχώρησε στην ΕΕ το 2004 καθώς και η Βουλγαρία και η Ρουμανία που προσχώρησαν το 2007 δεν συμμετέχουν ακόμη πλήρως στον χώρο Σένγκεν. Θα χρειαστείτε συνεπώς έγκυρο διαβατήριο η ταυτότητα για να ταξιδέψετε σε αυτές τις χώρες, καθώς επίσης στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν διέρχεστε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, χρειάζεστε έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα.

Αλλά και όταν ταξιδεύετε και στο εσωτερικό της ΕΕ, είναι καλύτερα να έχετε μαζί σας διαβατήριο ή ταυτότητα, διότι μπορεί να σας ζητηθεί να αποδείξετε τα στοιχεία σας. Κάθε φορά που λόγοι δημόσιας τάξης ή εθνικής ασφάλειας το επιβάλλουν, είναι δυνατόν να διεξάγονται έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά που ταξιδεύουν μαζί σας έχουν δικό τους διαβατήριο ή ταυτότητα ή ότι το όνομά τους είναι καταχωρισμένο στο δικό σας διαβατήριο.

Συμφωνίες με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία δίνουν τη δυνατότητα στους υπηκόους τους να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους υπηκόους της ΕΕ και να ταξιδεύουν στην ΕΕ μόνο με την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους.

© Ευρωπαϊκές Κοινότητες, 1995-2009

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr