Ταξιδιωτική Ασφάλιση: Τι & πως καλύπτειΗ Ταξιδιωτική Aσφάλιση των εκδρομέων για προσωπικά ατυχήματα είναι προαιρετική.Τελικά είμαστε ασφαλισμένοι όταν ταξιδεύουμε με γκρουπ; Τι σημαίνει "ομαδική" και τι "ατομική" ασφάλιση; Πόσο κοστίζει και πόσο έγκαιρα πρέπει να την αγοράσουμε; Ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε; Σίγουρα όλες αυτές οι ερωτήσεις αφορούν κάθε μελλοντικό ταξιδιώτη. Καθώς ήδη ετοιμαζόμαστε για διακοπές, καιρός είναι να ενημερωθούμε σωστά. Το travelpassion.gr απευθύνθηκε στον πλέον ειδικό στο θέμα, κύριο Νίκο Χριστόπουλο,επαγγελματία ασφαλιστικό & επενδυτικό σύμβουλο, που μας βοήθησε να ξεκαθαρίσουμε το... θολό τοπίο της ταξιδιωτικής ασφάλισης.

T.P. Νομοθεσία και ταξιδιωτική ασφάλιση. Τι προβλέπει ο Νόμος;

Ν. Χ. Η Ταξιδιωτική ασφάλιση των εκδρομέων είναι προαιρετική. Το Π.Δ. 339/96 περί οργανωμένων ταξιδιών αναφέρει στο άρθρο 4 παρ 1β ότι ο οργανωτής ή / και ο πωλητής ενημερώνουν το καταναλωτή για τη δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης που θα καλύπτει τα έξοδα σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ταξιδιωτικό πρακτορείο, είτε πουλάει εκδρομές άλλων είτε τις δικές του, έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τον καταναλωτή ότι μπορεί να του προσφέρει - με επιπλέον χρέωση - ταξιδιωτική ασφάλιση.

Επιτρέψτε μου να πω ότι εδώ το Π.Δ. είναι πολύ αόριστο και ασαφές. Αντίθετα η Οδηγία 314 του 1990 της Ε.Ε. πάνω στην οποία το Π..Δ. στηρίζεται, είναι σαφέστατη. Η Οδηγία (Άρθρο 4, παράγραφος 1, εδάφιο β iv) αναφέρεται σε 2 συγκεκριμένους κινδύνους που διατρέχει ο καταναλωτής με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τις οποίες ο πράκτορας οφείλει να τον ενημερώσει για τη δυνατότητα της ασφαλιστικής του κάλυψης. Α) Το ενδεχόμενο της ακύρωσης του ταξιδιού του αν το ματαιώσει ο ίδιος με δική του υπαιτιότητα. Β) Την κάλυψη των εξόδων του επαναπατρισμού του σε περίπτωση που του συμβεί κάποιο ατύχημα ή ασθένεια.

T.P. Πόσο απαραίτητη είναι η ταξιδιωτική ασφάλιση πριν το ταξίδι;

Ν. Χ. Όσοι αποφασίζετε να ταξιδέψετε χωρίς ταξιδιωτική ασφάλιση, καλό είναι να γνωρίζετε τα προνόμια που σας παρέχει στο εξωτερικό (Ευρωπαϊκή Ένωση) το κοινωνικό σας ταμείο. Στην ιδιωτική ασφάλιση, τα συμβόλαια υγείας προβλέπουν τη κάλυψη σας και για νοσηλείες στο εξωτερικό. Αποζημιώνουν όμως κατά κανόνα απολογιστικά. Δηλαδή η ασφαλιστική σας εταιρία θα αποζημιώσει μόνο αφού της προσκομίσετε τους εξοφλημένους λογαριασμούς. Όταν λοιπόν μας συμβεί «κάτι» εκτός Ελλάδας πρέπει:

nikos_christopoulosα) Να πληρώσουμε όλα τα έξοδα, β) Να προσκομίσουμε στον ασφαλιστικό μας φορέα (κρατικό ή ιδιωτικό) όλα τα σχετικά έγγραφα, ήτοι: Διαγνώσεις, εξετάσεις, συνταγογραφήσεις, τιμολόγια, κτλ, αφού πρώτα τα έχουμε θεωρήσει στην πλησιέστερη προξενική αρχή, γ) Τα έγγραφα πρέπει να μεταφραστούν από την υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών (χρέωση 14 – 17€ τη σελίδα για ευρωπαϊκές γλώσσες). Λαμβάνοντας υπ όψιν το υψηλό κόστος των υπηρεσιών υγείας στο εξωτερικό - ειδικά σε χώρες όπως Η.Π.Α. & Καναδάς - κατά τη ταπεινή μου άποψη - η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι επιβεβλημένη σε όποια χώρα και να ταξιδέψουμε, έχουμε - δεν έχουμε συμβόλαιο υγείας. 

Συμπέρασμα: Η ταξιδιωτική ασφάλιση συμφέρει γιατί: 1) Κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχει το πιο μικρό ατύχημα και η πιο απλή αδιαθεσία στο εξωτερικό. 2) Προσφέρει περισσότερες και εξειδικευμένες υπηρεσίες που δεν προβλέπονται συνήθως από τα ατομικά μας συμβόλαια. 3) Καλύπτει άμεσα και επιτόπια πολλά έξοδα χωρίς να βάλουμε κι άλλο το χέρι στη τσέπη. 4) Αποφεύγουμε την γραφειοκρατία εντός και εκτός Ελλάδας.5) Δεν πληρώνουμε μεταφραστικά!!

T.P. Εξηγείστε μας τη διαφορά μεταξύ Ομαδικής και Ατομικής Ασφάλειας;

Ν. Χ. Ατομική ασφάλιση εννοούμε εκείνη που κάνουμε για λογαριασμό μας και τα κεφάλαια με τα οποία καλυπτόμαστε αφορούν εμάς αποκλειστικά. Ομαδική είναι εκείνη που καλύπτει με τα ίδια ποσά περισσότερα άτομα για το ίδιο ταξίδι. Εδώ υπάρχει «ομαδικό» όριο στα κεφάλαια με τα οποία ασφαλιζόμαστε. Έτσι σε κάποιο ομαδικό πχ περιστατικό που μπορεί να συμβεί τα μέλη της ομάδας να αποζημιωθούν αναλογικά με λιγότερα χρήματα το κάθε ένα, γιατί υπάρχει ο περιορισμός από το ανώτατο όριο που προβλέπει το σχετικό συμβόλαιο.

Τα περισσότερα πρακτορεία ταξιδίων συνάπτουν συμβάσεις ομαδικής ταξιδιωτικής ασφάλισης, ώστε να καλύπτουν τους πελάτες τους που ταξιδεύουν σε «κλειστά» γκρουπ ή τις μαζικές προγραμματισμένες αναχωρήσεις. Δηλαδή άτομα που αναχωρούν, επιστρέφουν και ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα μαζί. Συνήθως οι προσφερόμενες καλύψεις των ομαδικών συμβολαίων είναι στοιχειώδεις και όχι τόσο "πλούσιες" όσο εκείνες των ατομικών προγραμμάτων με σαφώς χαμηλότερο κόστος το οποίο ενσωματώνεται στη τιμή πώλησης του οργανωμένου ταξιδιού.

Τ. P. Τι είδους προγράμματα μπορούμε να αγοράσουμε;

Ν. Χ. Μπορούμε να αγοράσουμε κάποιο ασφαλιστήριο πρόγραμμα για 1 και μόνο ταξίδι (Ασφάλιση απλού ταξιδιού). Όμως αν ταξιδεύουμε συχνά, το πιθανότερο είναι να συμφέρει η αγορά ενός προγράμματος ετήσιας διάρκειας, το οποίο καλύπτει τον ταξιδιώτη για πολλαπλά ταξίδια κατά τη διάρκεια του. (Ασφάλιση πολλαπλών ταξιδιών – Ετήσιας διάρκειας).

Τ. P. Τι καλύπτουν συνήθως;

Ν. Χ.: Ιατροφαρμακευτικά έξοδα από Ατύχημα ή Αιφνίδια Ασθένεια εκτός και εντός νοσοκομείου, έξοδα επαναπατρισμού σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν το ταξίδι να συνεχιστεί για λόγους υγείας, έξοδα υγειονομικής μεταφοράς από το τόπο ενός ατυχήματος προς το πλησιέστερο νοσοκομείο, έξοδα για μεταφορά και διαμονή συνοδού σε περίπτωση εισαγωγής σε νοσοκομείο, έξοδα ακυρωτικών ματαίωσης ή αναβολής ταξιδιού για λόγους υγείας, αποζημίωση ακυρωτικών σε περίπτωση διακοπής του για λόγους υγείας, νομική προστασία στο εξωτερικό, κάλυψη της Αστικής Ευθύνης μας για παραβατικές ενέργειες, αποζημίωση για καθυστερημένη παράδοση ή απώλεια αποσκευών. Και πολλά ακόμη, ανάλογα το συμβόλαιο που θα επιλέξουμε. Το πιο απλό πακέτο ξεκινά από €13.

Τ.P. Σε τι μπορεί να διαφέρουν οι διάφορες ασφάλειες;

Ν. Χ. Οι παράμετροι είναι πολλές. Τα συμβόλαια διαφοροποιούνται ώς προς το πλήθος των καλύψεων (ορισμένα είναι πολύ "λιτά" σε καλύψεις), στα κεφάλαια με τα οποία καλύπτονται οι διάφοροι κίνδυνοι, στη κάλυψη της υγείας μας (π.χ. μόνο από ατύχημα ή και ασθένεια), στον τρόπο που αποζημιώνουν (επιτόπια παρέμβαση ή απολογιστικά δηλ αποζημίωση με την επιστροφή μας), στα όρια ηλικίας (πχ μέχρι το 65ο έτος, το 75ο ή και το 79ο!), στις χώρες που καλύπτουν. Π.χ, εμπόλεμες καταστάσεις και πολιτικά κριτίρια εξαιρούν από την ασφάλιση κάποιες χώρες.

Κοινό σημείο όλων των προγραμμάτων που καλύπτουν ασθένειες είναι οτι εξαιρούν: α) Τις παθήσεις που προϋπήρχαν της έναρξης του ταξιδιού β) Τα χρόνια προβλήματα της υγείας μας. Ακόμη καμία δεν αποζημιώνει περιστατικά ασθένειας εφ όσον το ταξίδι γίνεται παρά την απαγόρευση εκ μέρους του θεράποντος ιατρού μας για το αντίθετο, όπως επίσης για προϋπάρχουσες χρόνιες και συγγενείς παθήσεις.

T.P. Πόσο εύκολα λοιπόν μπορούμε να διαλέξουμε;

Ν.Χ. Ούτε δύσκολο ούτε εύκολο. Βάζουμε κάτω και μελετάμε τα διάφορα κριτήρια που διαμορφώνουν το κόστος αλλά και την αποδοχή της ασφάλισης μας από τις εταιρίες. Τέτοια είναι: Η ηλικία, οι χώρες που πηγαίνουμε, η διάρκεια του ταξιδιού, η συχνότητα και η φύση του (αναψυχής ή επαγγελματικό), οι καλύψεις που επιθυμούμε. Έτσι τελικά υιοθετούμε εκείνο το πρόγραμμα που εκτιμούμε ότι ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις ανάγκες μας με ένα προσιτό ασφάλιστρο. Καλό είναι ο ενδιαφερόμενος να συμβουλεύεται έναν επαγγελματία ασφαλιστικό σύμβουλο. Έτσι θα μπορέσει να αντλήσει όλες εκείνες τις σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεται, ώστε να αισθάνεται καλά για την επιλογή που κάνει. Εξ άλλου κι εμείς έχουμε την Επαγγελματική Ευθύνη για τη σωστή ενημέρωση του πελάτη!

Τ.Ρ. Πόσο καιρό πριν το ταξίδι μπορεί / πρέπει κάποιος να ασφαλιστεί;

Ν. Χ. Εφ όσον ο ταξιδιώτης είναι συνειδητοποιημένος καταναλωτής θα πρέπει να ασφαλιστεί για το ενδεχόμενο της ακύρωσης του ταξιδιού του, ευθύς αμέσως δώσει και τη πρώτη δόση της όποιας προκαταβολής του ζητηθεί. Εάν δεν τον απασχολεί αυτό το ενδεχόμενο τότε μπορεί να το κάνει ακόμη και λίγα λεπτά πριν την έναρξη του ταξιδιού του. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου προϋπόθεση για την έκδοση Visa προς τη χώρα που ταξιδεύει (π.χ. Κούβα) είναι η επίδειξη συμβολαίου ταξιδιωτικής ασφάλισης. Τότε θα πρέπει να φροντίσει να ασφαλιστεί έγκαιρα. Επειδή οι χρόνοι έκδοσης των συμβολαίων και των σχετικών βεβαιώσεων διαφέρει από εταιρία σε εταιρία, συμβουλεύω πριν δώσει την εντολή για την ασφάλιση του πρώτα να ενημερωθεί σχετικά με τους χρόνους έκδοσης.

T.P. Πώς μπορούμε να σας βρούμε;

Ν.Χ. Μέσω της ιστοσελίδας www.travelsafe.gr, όπου υπάρχουν οι βασικές πληροφορίες. Οι αναγνώστες σας μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου και μαζί θα βρούμε την κατάλληλη λύση. Δηλώνω ότι θα είναι χαρά μου να τους συμβουλέψω και τους ενημερώσω χωρίς οι ίδιοι να έχουν καμία οικονομική ή ηθική υποχρέωση στο πρόσωπο μου. Πιστεύω ότι η ενημέρωση είναι πάντοτε απαραίτητη. Ειδικά για όλες και όλους εκείνους που σχεδιάζουν έγκαιρα τις αποδράσεις τους νε όψη των τις γιορτινών διακοπών.

Για online ταξιδιωτική ασφάλιση, πατήστε εδώ

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr