Στις 13 Μαρτίου 2023, η Ε.Ε. δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της, για το σύστημα Safety Gate, το οποίο είναι σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, για επικίνδυνα καταναλωτικά προϊόντα, πλην τροφίμων και το οποίο συμβάλλει, στην απόσυρση των επικίνδυνων προϊόντων, από την αγορά. Στο σύστημα συμμετέχουν οι αρχές 31 χωρών 27 (κράτη-μέλη της Ε.Ε. και Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Ηνωμένο Βασίλειο – Βόρεια Ιρλανδία). Το 2022, έγιναν 2117 προειδοποιήσεις, για προϊόντα πλην τροφίμων, μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης (Safety Gate), γιατί τα προϊόντα αυτά δε συμμορφώνονται, με τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ε.Ε. Κάθε ειδοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει πολλά επικίνδυνα προϊόντα. Τα μη ασφαλή αυτά προϊόντα προέρχονταν από: Κίνα και Χονγκ - Κόνγκ: 50%, Ευρωπαϊκή Ένωση: 22%, Τρίτες χώρες: 17%, Άγνωστη προέλευση: 11%.

OIPΤα παιχνίδια, τα αυτοκίνητα, και τα καλλυντικά ήταν τα προϊόντα που προκάλεσαν τις περισσότερες ειδοποιήσεις: 23% τα παιχνίδια, 16% τα αυτοκίνητα, 10% τα καλλυντικά, 9% τα ρούχα, 9% τα κοσμήματα, 8% οι ηλεκτρικές συσκευές. Στην Ελλάδα, τα κοσμήματα προκάλεσαν το 43% των ειδοποιήσεων, τα ρούχα το 14% και οι ηλεκτρικές συσκευές το 14%. Δυστυχώς, η χώρα μας κατέθεσε μόλις 7 ειδοποιήσεις.Τα προϊόντα αυτά, λοιπόν, έθεσαν τους καταναλωτές, στους παρακάτω κινδύνους: 35% χημικούς, 25% τραυματισμούς, 14% πνιγμούς σε παιδιά, 9% ηλεκτροπληξίας, 9% πυρκαγιάς. Στην Ελλάδα, το 86% των κινδύνων προέρχονταν από χημικά προϊόντα και το 14% από ηλεκτροπληξία. Ως αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων, υπήρξαν 3.932 επακόλουθες ενέργειες. Στην Ελλάδα, οι επακόλουθες ενέργειες ήταν 106. 

RΗ κ. Monique Goyens, Διευθύντρια της BEUC – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών, σχολίασε: «23% των ειδοποιήσεων αφορούσαν παιχνίδια. Τα παιχνίδια είναι η πρώτη και μεγαλύτερη κατηγορία. Το 2021, οι ειδοποιήσεις για παιχνίδια αντιστοιχούσαν στο 20%. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δίκαια περήφανη, για τη νομοθεσία για την ασφάλεια των παιχνιδιών, που είναι από τις αυστηρότερες, παγκοσμίως. Ο κανονισμός για την ασφάλεια των παιχνιδιών, που περιμένουμε, θα ανεβάσει τον πήχη της ασφάλειας, περιλαμβάνοντας συγκεκριμένες χημικές ουσίες. UNSAFE COSMETICSΔυστυχώς, αν και οι κατασκευαστές παιχνιδιών θεωρούνται εμπιστοσύνης, πολλά παιχνίδια βρίσκονται, στην αγορά, που δε συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφάλειας, ή είναι ακόμα και επικίνδυνα. Πρέπει να δουλέψουμε, σκληρότερα, για να σταματήσουμε την πώλησή τους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει τη νομοθεσία, για την ασφάλεια των παιχνιδιών, φέτος μέχρι το τέλος της άνοιξης, μαζί με τη νομοθεσία, για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων. Οι Ενώσεις Καταναλωτών πιέζουν για την καλύτερη προστασία των παιδιών από επικίνδυνες χημικές ουσίες και άλλους κινδύνους.

ΠΗΓΗ: ΚΕ.Π.ΚΑ, Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, Βασ. Ηρακλείου · 32 · Θεσσαλονίκη 54624

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr