Η Τουρκία, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προσφέρει στους λάτρεις των καταδύσεων την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα ίχνη του παρελθόντος στα βάθη των γαλάζιων νερών της, με τα διάφορα υποθαλάσσια σημεία της και την πλούσια υποβρύχια πανίδα και χλωρίδα. Κατά μήκος των 8.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων της ακτογραμμής της, η Τουρκία υποδέχεται όσους ενδιαφέρονται για τον καταδυτικό τουρισμό προσφέροντάς τους τις εμπειρίες που αναζητούν με θέμα την υποβρύχια αρχαιολογία και τη φύση. Οι καταδυτικές εμπειρίες στα διαυγή νερά της Τουρκίας συνδυάζονται με επισκέψεις σε αρχαίες πόλεις των παλαιότερων πολιτισμών του κόσμου, με τη μοναδική κουζίνα του Αιγαίου και της Μεσογείου και με εξαιρετικές αμπελοοινικές διαδρομές.

Canakkale Gelibolu 1Τσανάκκαλε (Çanakkale): Ένα επικό υποθαλάσσιο ταξίδι

Το Ιστορικό Υποβρύχιο Πάρκο της Καλλίποληςείναι ένα από τα σημαντικότερα καταδυτικά κέντρα στον κόσμο, όπου μπορεί κανείς να δει υποθαλάσσια ίχνη από τις επικές μάχες του Τσανάκκαλε. Στο υποβρύχιο πάρκο των 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η κατάδυση είναι δυνατή σε 14 διαφορετικά σημεία και διαφορετικά βάθη. Στην περιοχή, η οποία αποτελεί επίσης το καλύτερα διατηρημένο πεδίο μάχης στον κόσμο, οι επισκέπτες κάνουν ένα ταξίδι στην ιστορία, διάρκειας άνω του ενός αιώνα, μέσα από τα ναυάγια των Layter, ArıburnuBarç, HellesBarç, BoneBarç, HMSLouis, Lundy, HMSMajestic, Massena, Saghalien και HMSTriumph. Τα πιο διάσημα από αυτά τα ναυάγια είναι το φορτηγό πλοίο Lundy και το θωρακισμένο πολεμικό πλοίο HMSMajestic. Όσον αφορά το Τσανάκκαλε, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον κόλπο του Σάρου, ο οποίος αποτελεί ένα ακόμη καταδυτικό κέντρο. Είναι γνωστό ότι στον κόλπο, από τους πλέον παρθένους του Αιγαίου, ζουν περισσότερα από 200 θαλάσσια είδη και αυτό-καθαρίζεται χάρη στα ισχυρά ρεύματα των νερών του.

Canakkale Gelibolu 3Οι ταξιδιώτες μπορούν να εμπλουτίσουν τις καταδυτικές τους εμπειρίες στο Τσανάκκαλε με μια επίσκεψη στην αρχαία πόλη της Τροίας, η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και στο Μουσείο της Τροίας, που έχει τιμηθεί με τα πιο σημαντικά βραβεία στον τομέα της μουσειολογίας στην Ευρώπη. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα Μποζτζιάαντα (Bozcaada) και Γκοκτσιάαντα (Gökçeada), δύο συναρπαστικά νησιά στα ανοικτά του Τσανάκκαλε, και να δοκιμάσουν τοπικές συνταγές μαγειρεμένες με ελαιόλαδο, αλλά και τα αυθεντικά κρασιά τους.

Antalya Kas Patara BeachΚας (Kaş):Ένας από τους 10 κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς στον κόσμο

Πηγαίνοντας προς την Αττάλεια, το μαργαριτάρι της τουρκικής Ριβιέρας, οι ταξιδιώτες συναντούν τους πιο δημοφιλείς καταδυτικούς προορισμούς της Τουρκίας. Δεκαπέντε καταδυτικές περιοχές ξεχωρίζουν χάρη στην πολύχρωμη υποβρύχια πανίδα τους. Η Κας, με τους υποθαλάσσιους υφάλους, τους βραχώδεις σχηματισμούς και τα ναυάγια, προσφέρει στους δύτες μοναδικές εμπειρίες όσον αφορά την παρατήρηση ενδημικών ειδών.

Η Κας, ένα από τα πιο ιδιαίτερα καταδυτικά σημεία της περιοχής, συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους προορισμούς για καταδύσεις, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και παγκοσμίως. Το διάσημο καταδυτικό κέντρο της Κας ονομάζεται Κάνιον (Canyon). Η εξερεύνηση του μυστηριώδους κόσμου του νερού, ενώ ανταγωνίζεστε τα ψάρια που ζουν στο φαράγγι, συνιστά μια συγκλονιστική εμπειρία. Το ναυάγιο Ντιμίτρι (Dimitri),αξιοθέατο του φαραγγιού, σας καλωσορίζει στα υδάτινα βάθη. Το Ιπτάμενο Ψάρι, δηλαδή τα υποβρύχια απομεινάρια του ιταλικού βομβαρδιστικού Savoia-Marchetti, μοντέλο SM79 που καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί ακόμη ένα κλασικό αξιοθέατο της Κας. Μετά τις καταδύσεις στα νερά της Αττάλειας –όπου αν είστε τυχεροί, θα παρατηρήσετε μεσογειακές φώκιες και χελώνες CarettaCaretta– επιλέξτε να επισκεφθείτε αμέτρητες αρχαίες πόλεις του πολιτισμού της Καρίας και της Λυκίας και να ακολουθήσετε διάσημες πεζοπορικές διαδρομές. Φυσικά, μπορείτε κάλλιστα να μετατρέψετε το χρόνο σας στην πόλη σε γιορτή δοκιμάζοντας τις εξαιρετικές γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας. Πέραν της Κας, σας δίνεται η δυνατότητα να ζήσετε υποβρύχιες εμπειρίες με την υποστήριξη εξοπλισμένων καταδυτικών σκαφών και στις πόλεις Καλκάν (Kalkan), Κεμέρ (Kemer) και Αλάνια (Alanya).

Bodrum Underwater Museum 1Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός): Μια εμπειρία στην καρδιά του Αιγαίου

Το Μπόντρουμ είναι άλλη μία από τις βασικές διαδρομές στα τουρκικά παράλια που βρέχονται από το Αιγαίο για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τον υποθαλάσσιο πλούτο της Τουρκίας. Στα κρυστάλλινα νερά της χερσονήσου φιλοξενούνται πολλά είδη, όπως ψάρια, χταπόδια, φύκια, θαλάσσια φανερόγαμα και θαλάσσιοι σπόγγοι. Η περιοχή διαθέτει επίσης 20 σημεία κατάδυσης, όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει ναυάγια και τείχη, ενδεχομένως αρχαίας προέλευσης, ενώ τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι ο Μεγάλος και ο Μικρός Ύφαλος, όπου γίνονται καταδύσεις στα ζεστά νερά τους όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτοί οι ύφαλοι, οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους μόλις 200 μέτρα και είναι καλυμμένοι με είδη υδρόβιας ζωής, είναι εντυπωσιακοί.

Mugla Bodrum 1Άλλο εξαιρετικό σημείο για καταδύσεις στο Μπόντρουμ είναι το νησί Όρακ (Orak) καθώς και το σπήλαιο Ντελικλί (Delikli). Η επίσκεψη στο Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του Μπόντρουμ, όπου εκτίθενται υποθαλάσσια ευρήματα της Τουρκίας, υπόσχεται αξέχαστες εμπειρίες για τους λάτρεις της υποβρύχιας κατάδυσης. Στο Μπόντρουμ, ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα διακοπών της Τουρκίας, ο κατάλογος αυτών που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι επίσης μακρύς. Σε αυτή την παραδεισένια πόλη των Μούγλων (Muğla), οι ταξιδιώτες μπορούν απολαύσουν τον ήλιο στους πανέμορφους κόλπους της και να δοκιμάσουν τις καλύτερες εκδοχές της τουρκικής και της παγκόσμιας κουζίνας στα εστιατόριά της. Το Μπόντρουμ φιλοξενεί και πολλές αρχαιολογικές ανακαλύψεις, όπως τα ερείπια του τάφου του Μαύσωλου, που θεωρείται ένα από τα «επτά θαύματα της αρχαιότητας».

Mugla Fethiye ÖlüdenizΦετιγιέ (Fethiye): Ένας πραγματικός υποθαλάσσιος παράδεισος

Η Φετιγιέ, ένα από τα αγαπημένα κέντρα καλοκαιρινών διακοπών με τους μοναδικούς όρμους, τις βραβευμένες παραλίες και τη συγκλονιστική θέα, φιλοξενεί τον Κόλπο του Ενυδρείου (AquariumBay), ένα από τα καλύτερα καταδυτικά κέντρα της Τουρκίας. Ο κόλπος, που οφείλει το όνομά του στη διαύγεια των νερών του, είναι κατάλληλος για έμπειρους και αρχάριους δύτες. Ανακηρυγμένος ως προστατευόμενη περιοχή τα τελευταία χρόνια, ο κόλπος είναι επίσης ιδανικός για νυχτερινές καταδύσεις. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να θαυμάσουν τα πλάσματα που κατοικούν στα βάθη των γαλάζιων νερών του κόλπου του Ενυδρείου, διάσημου για την ποικιλομορφία της υποθαλάσσιας ζωής του.

Antalya Kemer PhaselisΈνας ακόμη δημοφιλής καταδυτικός προορισμός στη Φετιγιέ είναι το Αφκουλέ (Afkule), με υποθαλάσσιες αψίδες καλυμμένες από μαλακά κοράλλιa, μυστηριώδεις σήραγγες και απότομες κλίσεις του βυθού. Το Afkule, συχνός προορισμός για τους λάτρεις των καταδύσεων, καθώς φιλοξενεί πολλά υπόγεια σπήλαια, διαφορετικά είδη ψαριών και μια ποικιλία θαλάσσιων φυτών, είναι επίσης κατάλληλο για πεπειραμένους δύτες. Οι λάτρεις της περιπέτειας που εξερευνούν τον υποβρύχιο κόσμο της Φετιγιέ μπορούν επίσης να εξερευνήσουν το Ολιούντενιζ (Ölüdeniz), που είναι διάσημο για τη μαγευτική παραλία του και την Κοιλάδα των Πεταλούδων, η οποία φιλοξενεί περισσότερα από 80 είδη πεταλούδων. Παράλληλα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις μοναδικές γεύσεις του τόπου. Συχνό μάλιστα θέαμα είναι οι χελώνες CarettaCaretta.

Πηγή: Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού – Πρεσβεία της Τουρκίας

 

 

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr