ΣέριφοςΕίναι κοντά, είναι οικονομικά και είναι πανέμορφα! Θάλασσα, ήλιος, καλό φαγητό και κυρίως, ήρεμες διακοπές, είναι το τετράπτυχο μιας απόδρασης στη ζωγραφιά των Κυκλάδων. Σίγουρα η καλύτερη γνωριμία γίνεται με δικό σας μέσο, καθώς θα μπορέσετε να ανακαλύψετε πολλές και ήσυχες γωνιές, να σταματήσετε όπου θέλετε και όσο θέλετε. Ανακαλύψαμε δύο πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές μέσα από το εμπεριστατωμένο site e-serifos.com, το μεγαλύτερο δικτυακό τόπο για τη Σέριφο και σας τις παρουσιάζουμε.

Διαδρομή 1: Λιβάδι – Κένταρχος – Γαλανή - Χώρα

ΣέριφοςΑφετηρία της διαδρομής είναι η ανατολική πλευρά του Λιβαδιού (Αυλόμωνας), απ’ όπου ακολουθείτε το δρόμο που οδηγεί προς τα βόρεια του νησιού. Μετά από 4χλμ. περίπου θα φτάσετε στην περιοχή Στενό, όπου στα αριστερά σας βρίσκεται το φράγμα με την τεχνητή λίμνη. Συνεχίζοντας από εδώ, στη δεξιά πλευρά θα δείτε τις υπέροχες παραλίες της Ψιλής Άμμου και του Αγίου Ιωάννη, όπου μπορείτε να φτάσετε ακολουθώντας ένα δρομάκι, που ξεκινάει λίγο μετά. Από εδώ σε περίπου 8χλμ. οδήγησης μέσα στο ορεινό τοπίο με υπέροχη θέα, θα φτάσετε στον Κένταρχο ή Καλλίτσο, σκαρφαλωμένο πάνω σε μία καταπράσινη πλαγιά με πολλούς περιστεριώνες. Είναι ένας από τους ωραιότερους οικισμούς του νησιού και αξίζει να τον επισκεφθείτε. Από εδώ ξεκινάει και ένα μονοπάτι με πέτρινα σκαλοπάτια, που διασχίζει τη ρεματιά και καταλήγει μετά από 20 περίπου λεπτά στην ομώνυμη πανέμορφη παραλία με τα βαθυγάλανα νερά.

ΣέριφοςΣυνεχίζοντας τη διαδρομή σας στο ορεινό τοπίο προς τα βόρεια σε λίγο βλέπετε το εκκλησάκι της Παναγίας της Σκοπιανής και μετά από λίγο στα δεξιά ξεκινάει τσιμεντένιος δρόμος με μεγάλη κλίση και χώμα στο τελευταίο του τμήμα, που οδηγεί στις δύο παραλίες του Πλατύ Γιαλού. Σε περίπου 1χλμ. από τη διασταύρωση βρίσκεται η Μονή των Ταξιαρχών, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και εκκλησιαστικά μνημεία της Σερίφου, απ’ όπου ακολουθώντας το δρόμο φτάνετε στον οικισμό Γαλανή, που πήρε το όνομά του από τα αρχαία ορυχεία γαληνίτη που βρίσκονται στην περιοχή. Από εδώ ξεκινάει μονοπάτι που καταλήγει στον πανέμορφο όρμο της Συκαμιάς με την ομώνυμη παραλία.

Δύο χιλιόμετρα μετά τη Γαλανή φτάνετε στον οικισμό Πύργο, ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί πλέον και συνεχίζοντας από εδώ μετά από λίγο θα φτάσετε στον οικισμό Παναγιά, με την εκκλησία της Παναγιάς, απ’ όπου αντλεί και το όνομά του. Η εκκλησία ονομάζεται και Ξυλοπαναγιά, ονομασία που προέρχεται από ένα έθιμο του νησιού που λάμβανε χώρα στο πανηγύρι της. Άλλα 6χλμ. και φτάνετε στη Χώρα, που η υπέροχη θέα της θα σας ανταμείψει για τον κόπο σας.

Διαδρομή 2: Χώρα – Μεγάλο Λιβάδι – Κουταλάς - Γάνεμα

ΣέριφοςΗ διαδρομή είναι περίπου 15,5 χλμ. και ξεκινάει από τη Χώρα οδηγώντας προς τα βόρεια. Σε 3χλμ. φτάνετε στη διασταύρωση για Μεγάλο Λιβάδι και Κουταλά, και στρίβετε αριστερά. Μετά από 4,5χλμ. περίπου ξεκινάει ένας χωματόδρομος στα δεξιά που βγάζει στα εκκλησάκια του Πρόδρομου και της Αγίας Θέκλας καθώς και τον οικισμό Λιόμαντρα με την ομώνυμη εκκλησία. Συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο μετά από περίπου 6χλμ. θα δείτε στα δεξιά σας ένα χωματόδρομο, ο οποίος οδηγεί στον οικισμό και την παραλία του Αβεσαλού. Συνεχίζοντας, σε 0,5χλμ περίπου, λίγο πριν την διασταύρωση για Μεγάλο Λιβάδι, στα αριστερά σας θα δείτε τα ερείπια του Λευκού Πύργου ή Ασπρόπυργου κτίσμα πιθανότατα της ελληνιστικής περιόδου. Από εδώ μπορείτε να θαυμάσετε την θέα προς τον όρμο του Κουταλά και να δείτε απέναντί του το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας βαμμένο με έντονα χρώματα. Το εκκλησάκι δίπλα στον Λευκό Πύργο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο.

ΣέριφοςΣτο δρόμο για το Μεγάλο Λιβάδι στα αριστερά σας θα δείτε τα ερείπια του Μεγάλου ή Μία Χωριού και σε 2,2χλμ. φτάνετε στο Μεγάλο Λιβάδι. Ο οικισμός γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη την εποχή της εκμετάλλευσης των μεταλλείων και μπορείτε να θαυμάσετε τα απομεινάρια της εποχής εκείνης, που αποτελούν και ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού. Σήμερα στον οικισμό υπάρχουν λίγα σπίτια που κατοικούνται κυρίως τους θερινούς μήνες, καθώς και ταβερνάκια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μία υπέροχη παραλία με αμμουδιά και αλμυρίκια που προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους.

seriphos_bramm

Φεύγοντας από το Μεγάλο Λιβάδι στη διασταύρωση στρίβετε δεξιά και κατευθύνεστε προς τον Κουταλά, έναν παραθαλάσσιο οικισμό που αναπτύχθηκε την εποχή της εκμετάλλευσης των μεταλλείων και αποτελούσε μεταλλευτικό κέντρο του νησιού. Κατά μήκος της παραλίας στέκουν ακόμα τα πετρόχτιστα σπιτάκια, όπου στριμώχνονταν οι μεταλλωρύχοι. Κάποια από αυτά πλέον έχουν ανακατασκευαστεί και χρησιμοποιούνται σαν θερινές κατοικίες. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα ερείπια της εποχής των μεταλλείων (σκάλα φόρτωσης, βαγονέτα και άλλα μηχανήματα) καθώς και αμέτρητες στοές ορυχείων στις γύρω. Στην γύρω περιοχή βρίσκονται και κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, ο Θρόνος του Κύκλωπα ή Ψαρόπυργος, ο Άσπρος Πύργος (πιστεύεται πως είναι κτίσμα της ελληνιστικής περιόδου και ότι χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο και προσφέρει υπέροχη θέα της νοτιοαανατολικής ακτής της Σερίφου) και της Γριάς το Κάστρο, ενώ ο οικισμός διαθέτει και την ομώνυμη παραλία, με άμμο και βότσαλα και αλμυρίκια καθώς και παραδοσιακή ταβέρνα. Συνεχίζοντας από’ δω ο ασφαλτόδρομος μετά από περίπου 2χλμ. τελειώνει στο Γάνεμα, μία υπέροχη παραλία με άμμο και βότσαλο στην οποία θα βρείτε και ταβέρνα.

Πηγή: http://www.e-serifos.com

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr