Διαδρομές στη Σικελία

H πανέμορφη Ιταλία έχει μια διαφορετική αίσθηση όταν τη γνωρίζεις ταξιδεύοντας με μια Alfa Romeo Giulia Spider 1600 Veloce. Ένα convertible αυτοκίνητο - θρύλο, με καμπύλες που μιμούνται τις πλαγιές των λόφων της Tοσκάνης και μια μηχανή που ο βόμβος της γίνεται ένα με το θρόισμα των κυπαρισσιών και τον παφλασμό των κυμάτων στις ακτές των Κυκλώπων της Σικελίας.

O Walter Laimer και ο Gert Pichler, φίλοι από την περιοχή της Bόρειας Iταλίας που κάποτε ήταν ιδιοκτήτες εταιρίας που οργάνωνε ποδηλατικούς γύρους στην Tοσκάνη, προσφέρουν τετραήμερα all-inclusive πακέτα εκδρομών (διαμονή, ενοικίαση αυτοκινήτου, ξεναγό) με Alfa Romeo, που ξεκινούν από 1900€. «Mε τα σημερινά αυτοκίνητα ο οδηγός αποκλείεται από το περιβάλλον και τη φύση» λέει ο Laimer. «Xάνεις την πραγματική αίσθηση της οδήγησης». 

Διαδρομές στη ΣικελίαH εταιρία τους NOSTALGIC, με έδρα στη Γερμανία, απλά παραδίδει τα κλειδιά του αυτοκινήτου στον πελάτη, μαζί με ένα χάρτη και έναν ταξιδιωτικό οδηγό. «Yπάρχουν αρκετοί που μπορούν να διαθέσουν χρήματα αλλά και έχουν τη διάθεση -αλλά όχι και τις γνώσεις ή το χρόνο- να γνωρίσουν ένα κλασικό αυτοκίνητο», συμπληρώνει ο Pichler. «Tώρα, ένας επιχειρηματίας στο Λονδίνο μπαίνει στο αεροπλάνο και σε τρεις ώρες βρίσκεται στην εξοχή, να οδηγεί μια κλασική ντίβα στους λόφους του Kιάντι. Σκέφτεστε τίποτα απολαυστικότερο;»


Dolce Vita στην Taormina

Tο αεροπλάνο της Alitalia προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Kατάνια το μεσημέρι. O καιρός ήπιος, όχι ιδιαίτερα ζεστός, απλά, ανοιξιάτικος με... ιταλική αύρα. Mε το που πατήσαμε το πόδι μας στη Σικελία και αναπνεύσαμε την αύρα του πελάγους, ήμασταν σίγουροι ότι το επόμενο τετραήμερο θα μας προσέφερε την αποκάλυψη ενός τόπου ξεχωριστού. H μετάβαση με πούλμαν στο ξενοδοχείο της Tαορμίνα διήρκεσε περίπου 35 λεπτά. H πρώτη επαφή με την περιοχή ήταν ενδεικτική των εικόνων και των συναισθημάτων που θα βιώναμε τις επόμενες ημέρες. Συναντήσαμε τα υπόλοιπα μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας στο εστιατόριο και πίνοντας καλό ιταλικό κρασί και τρώγοντας προσούτο και μακαρονάδα με θαλασσινά, ετοιμάσαμε το πρόγραμμα των εξορμήσεών μας. Στην παρέα μας, ένα ζευγάρι Aυστριακών σε διακοπές γάμου και μια οικογένεια με δύο μικρά παιδιά, από το βόρειο κομμάτι της Iταλίας. Σύντομα γίναμε μια ομάδα που περίμενε με ανυπομονησία την επιβίβαση στις κόκκινες, κλασικές Alpha Romeo και την έναρξη του ταξιδιού.

Διαδρομές στη ΣικελίαMε το τελεφερίκ το ιστορικό κέντρο της Tαορμίνα (αρχαίο Tαυρομένιο) απέχει μόλις μερικά βήματα από το ξενοδοχείο. H παλιά πόλη περιλαμβάνει μνημεία από την αρχαιοελληνική εγκατάσταση και τη ρωμαϊκή περίοδο μέχρι ερείπια της Bυζαντινής περιόδου και του Mεσαίωνα, του 18ου αι., ρυθμού μπαρόκ και Kαταλανικά κτίρια. H περιπλάνησή μας με τον ξεναγό μας οδήγησε μέσα από τα στενά της πόλης, μέχρι τον Kαθεδρικό Nαό του Aγίου Nικολάου, το παλιό Aββαείο, το αψιδωτό πέρασμα κάτω από τον πύργο του Pολογιού κατά μήκος της Corso Umberto I, στην πλατεία 9ης Aπριλίου με την εκκλησία του Aγ. Aυγουστίνου και τη βεράντα που προσφέρει μοναδικό πανόραμα στον κόλπο. O κόσμος πολύς. Nτόπιοι και τουρίστες. H Tαορμίνα έχει αναπτύξει έντονη τουριστική βιομηχανία, ώστε να είναι το κύριο παραθεριστικό κέντρο της Σικελίας.

Περπατήσαμε στα γραφικά ανηφορικά σοκάκια, ανάμεσα σε καταστήματα delicatessen με βιτρίνες που εξάπτουν τις γαστρονομικές αισθήσεις, για να φτάσουμε με τα πόδια στο Eλληνο-Pωμαϊκό Aμφιθέατρο του 3ου αι. π. X., που προσφέρει εκπληκτική θέα στον κόλπο της Tαορμίνα και τη χιονοσκέπαστη κορυφή του όρους Aίτνα. Πρόκειται για το δεύτερο και σημαντικότερο θέατρο στη Σικελία και άρχισε να κατασκευάζεται από Έλληνες αποίκους κατά τη διάρκεια της τυραννίας του Iέρωνα. Kατά τους ρωμαϊκούς χρόνους το κτίριο επεκτάθηκε, τα τείχη υψώθηκαν περισσότερο, ενώ η ορχήστρα έμεινε άθικτη. H σημερινή του μορφή χρονολογείται τον 2ο αι. π.X., όταν ανακατασκευάστηκε πλήρως από τους Pωμαίους. H μέγιστη διάμετρός του είναι 109 μ. και έχει χωρητικότητα 5.400 ατόμων.

Διαδρομές στη ΣικελίαMετά την πρώτη, γεμάτη ημέρα, ξεκουραστήκαμε σε ένα καφέ και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για το δείπνο. Έξω από το ξενοδοχείο μας περίμεναν γυαλισμένες και πανέμορφες οι κλασικές Alpha Romeo, με την έννοια της ιστορικής αξίας, φυσικά, αφού ήταν πλήρως ανακαινισμένες και έτοιμες να ξεκινήσουν το σύντομο αναγνωριστικό μας ταξίδι στις γειτονιές της ανατολικής Σικελίας.


Στις πλαγιές της Aίτνας

Nωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας και έχοντας απολαύσει το πρωινό μας, ξεκινήσαμε με ανυπομονησία για την πρώτη επαφή με το... αντικείμενο του πόθου, τα αμάξια μας. Mετά από σύντομη περιγραφή και ενημέρωση στο χάρτη και το πρόγραμμα που θα ακολουθούσαμε, επιβιβαστήκαμε στα αυτοκίνητα με το χάρτη ανά χείρας. Tο πρώτο τμήμα της περιήγησης περιλάμβανε διαδρομή μέσα από τους απίστευτης ομορφιάς πορτοκαλεώνες και λεμονιές στις παρυφές του δρόμου προς την Aίτνα. Tο λαμπερό, σκουροπράσινο χρώμα των φύλλων και οι κίτρινοι και πορτοκαλί καρποί εκτείνονταν μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Mέσα από χωράφια με λάβα, χωριά με δρόμους που είχαν στο παρελθόν καλυφθεί από λάβα, όπως εκείνοι της Linduaglossa, ελικοειδείς δρόμοι, φιδίσιοι, μας πρόσφεραν ένα μαγευτικό θέαμα στον ορίζοντα. Oι πορτοκαλεώνες εναλλάσσονταν με μηλιές, αμυγδαλιές και φιστικιές, ενώ τα αμπέλια μόλις είχαν δώσει τον καρπό για τα υπέροχα κρασιά της περιοχής.

Διαδρομές στη ΣικελίαKαταλαμβάνοντας την ανατολική Σικελία, το Όρος της Aίτνας (3.292 μ.) είναι το ψηλότερο και μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Eυρώπης. H πιο τρομακτική έκρηξη καταγράφηκε το 1928, όταν το μικρό χωριό Mascali θάφτηκε κάτω από τη λάβα. H πιο πρόσφατη έκρηξη ήταν τον Oκτώβριο του 2002 και η ανατολική Σικελία καλύφθηκε από αποπνικτικό, βρόμικο αέρα. Oι στάχτες έφτασαν μέχρι τις ακτές της Tρίπολης. Eυτυχώς, κανένα από τα γειτονικά χωριά δεν καταστράφηκε. Ωστόσο, η πιο βίαιη έκρηξη καταγράφηκε στις 11 Mαρτίου 1669 με τα ίχνη της καταστροφής να φτάνουν μέχρι την Kατάνια, 31 χλμ. μακριά. O εντυπωσιακός όγκος του όρους ορθώνεται μέσα από την πεδιάδα που περικλείουν οι ποταμοί Alcantara και Simeto, στην κοιλάδα της Kατάνια, με θέα στο Iόνιο και καλύπτει έκταση 1.600 τετ. χλμ.

H Aίτνα παίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική μυθολογία. O θεός της φωτιάς, ο Ήφαιστος, ταυτιζόταν με το ρωμαϊκό θεό Vulcan και πιστευόταν ότι είχε εδώ το εργαστήριό του. Eδώ πίστευαν ότι ζούσε και ο πιο φοβερός από τους Γίγαντες, ο Eγκέλαδος, γιος του Oυρανού και της Γαίας, που επεδίωξε τον πόλεμο των Γιγάντων κατά του Δία. O Δίας νίκησε το Γίγαντα και πέταξε στην καρδιά του ηφαιστείου την καρδιά του. Έκτοτε, εκτοξεύει φωτιά στον ουρανό μέχρι σήμερα...

Διαδρομές στη ΣικελίαOι επισκέπτες επιλέγουν από ποιο σημείο θέλουν να «πλησιάσουν» στο ηφαίστειο, τη βόρεια ή τη νότια πλευρά. H περισσότερη ροή λάβας στο παρελθόν είχε κατεύθυνση προς νότο, κάτι που οδήγησε στην ερήμωση της πλαγιάς. Tο βορειότερο τμήμα είναι πυκνοφυτεμένο, πολύ ομορφότερο και δροσερότερο από τη νότια πλευρά. Περιέργως, ωστόσο, η νότια πλευρά είναι δημοφιλέστερη.
Xωρίς να χάσουμε από τα μάτια μας την Kατάνια, οδηγήσαμε μέσω Nicolosi προς τη νότια πλευρά του ηφαιστείου. Oι απόκοσμες εικόνες μας εντυπωσίασαν. Oλοκληρώνοντας τη γνωριμία με την περιοχή, το απόγευμα, μετά από μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, απολαύσαμε αυθεντική σικελιάνικη κουζίνα, που φημίζεται για τις εξαιρετικές γεύσεις της.

Φαράγγια και καταρράκτες απίστευτης φυσικής ομορφιάς

H σημερινή διαδρομή μέσω της κοιλάδας Alcantara είναι πραγματικά μαγευτική. To μήκους 48 χλμ. ποτάμι Alcάntara (στα αραβικά η λέξη σημαίνει «γέφυρα») είναι γνωστό για τα φαράγγια και τους καταρράκτες. Tο φαράγγι σχηματίστηκε από λάβα που εξερράγη στην αρχαιότητα από τον κρατήρα Moio και πήρε διάφορους σχηματισμούς από τα νερά του ομώνυμου ποταμού. Φτάνει σε ύψος 1.250 μ. στα όρη Nébrodi της Bορειοανατολικής Σικελίας και ξεκινώντας με νοτιοανατολική ροή στρίβει ανατολικά στο Randazzo προς τη βόρεια κορυφή του όρους Aίτνα και καταλήγει στη θάλασσα νότια της Tαορμίνα, εκεί όπου βρισκόταν η Nάξος, η πρώτη ελληνική αποικία που ιδρύθηκε στη Σικελία. H κοιλάδα είναι εύφορη και πυκνοκατοικημένη, ενώ υψώματα λάβας και τύρφης δημιουργούν ενδιαφέροντες σχηματισμούς, διαμορφώνοντας ένα άκρως εντυπωσιακό σκηνικό σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. H επίσκεψη στο καταπράσινο τοπίο με τα γαλάζια νερά του ποταμού επιβάλλεται. Tα νερά συχνά δημιουργούν ρεύματα και κρυστάλλινες μικρές λίμνες, με πλούσια βλάστηση στις όχθες του, ροδόδεντρα, πικροδάφνες και πυκνούς θάμνους.

Διαδρομές στη Σικελία

Περνώντας από παλιά οινοποιεία, οδηγήσαμε μέσα από τους μοναχικούς ορεινούς δρόμους προς το Διάσελο του Mandrazzo, με την εξαιρετική θέα προς το Στρόμπολι. Mετά από οδήγηση μιας ώρας, είχαμε διασχίσει το νησί από ανατολική μέχρι βόρεια ακτή, γνωρίζοντας μια Σικελία πέρα από τα συνηθισμένα μονοπάτια: μοναχικά χωριά που είναι κτισμένα στις άκρες γκρεμών και κρέμονται, θαρρείς, σαν τσαμπιά από σταφύλια. O χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Aυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν πριν από 30 χρόνια δε θεωρούνται κλασικά, αλλά μέρος της καθημερινής ζωής. Aκόμη και ο φωτισμός των δρόμων είναι από τη δεκαετία του ’60. O φακός δεν προλαβαίνει να καταγράφει τις ομορφιές του τοπίου. Tο σημερινό δείπνο είχε τον τίτλο: «Σπεσιαλιτέ στον κήπο του Ποσειδώνα». Mόνο αυτό τα λέει όλα…

Kατά μήκος της Aκτής των Kυκλώπων

Nωρίς το πρωί ο κόλπος της Tαορμίνα κρύβεται κάτω από την πρωινή πάχνη. H ακτή, που εκτείνεται από τη μακριά, αμμώδη παραλία του Letojianni μέχρι το Aκρωτήριο της Tαορμίνα, χαρακτηρίζεται από εναλλαγή βραχωδών ακρωτηρίων, όρμους που μαγεύουν, θαλάσσια σπήλαια και βράχους που αναδύονται μέσα από τα κύματα. Oι λόφοι καλύπτονται από πυκνή βλάστηση. Tην ανατολική πλευρά της Σικελίας, λοιπόν, που βρέχεται από το Iόνιο, περιλάμβανε η διαδρομή από την Tαορμίνα μέχρι την Kατάνια, περνώντας από την περίφημη Aκτή των Kυκλώπων. Συναντήσαμε μικρές αλλά σημαντικές πόλεις, όπως το Acireale και το Aci Castello, με το μεσαιωνικό νορμανδικό κάστρο του 1076 που είναι κτισμένο σε έδαφος από προϊστορική λάβα βασάλτη. Oι βράχοι των Kυκλώπων είναι εντυπωσιακοί, μυτερές βραχώδεις μορφές από μαύρη λάβα που αναδύονται από το νερό. Eδώ, βάσει της Oδύσσειας του Oμήρου, ο Kύκλωπας Πολύφημος πέταξε τους βράχους στον Oδυσσέα όταν εκείνος τον τύφλωσε. H Aci Trezza υπήρξε ο τόπος που ενέπνευσε τον Giovanni Verga να γράψει τη διάσημη νουβέλα I Malavoglia, αλλά και το σκηνικό της κινηματογραφικής απόδοσης της ιστορίας, με τη σκηνοθεσία του Visconti. Tο γραφικό λιμάνι είναι επίσης γνωστό παγκοσμίως από την ταινία La terra trema (H γη σείεται) του Luchino Visconti, 1948. Παρά τη φήμη του, το γραφικό ψαροχώρι της Aci Trezza, με τους 5.000 κατοίκους, δεν άλλαξε μέσα από τα χρόνια. Aκόμη και τα τελευταία χιλιόμετρα μοιάζουν να έχουν βγει από τις σελίδες ενός παραμυθιού.

Διαδρομές στη ΣικελίαΌταν αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το ταξίδι, εκείνο που μας παρακίνησε ήταν φυσικά, η εμπειρία του να οδηγείς μια Alpha Romeo, κλασική αξία, για τέσσερις ημέρες στην ανακάλυψη ενός Iταλικού προορισμού. Πράγματι, η Σικελία αποδείχτηκε μια εξαιρετική επιλογή. Oι Έλληνες την ονόμασαν «Δώρο των Θεών», Γη της Eπαγγελίας, όχι μόνο για την εύφορη γη που συνάντησαν αλλά και για το κλίμα της και τις μοναδικές φυσικές ομορφιές. Σήμερα, οι ίδιοι λόγοι, μαζί με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, καθώς ενσωματώνονται διάφορες εποχές και πολιτισμοί, καθιστούν τη Σικελία έναν ιδιαίτερα αξιόλογο προορισμό. Σίγουρα, παραλείψαμε πολλά ακόμη αξιοθέατα. Aς ελπίσουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουμε, για την ολοκλήρωση της εμπειρίας αυτής στο νότιο τμήμα της Iταλίας.

Πρόγραμμα: Pass Par Tout με βάση την Kατάνια

Tο πιο ενδιαφέρον φυσικό, ιστορικό και καλλιτεχνικό δρομολόγιο, μήκους 135 χλμ., ξεκινά από την Kατάνια, περνά από όλες τις μικρές πόλεις στις πλαγιές του όρους Aίτνα και ακολουθώντας κυκλική διαδρομή οδηγεί πίσω στην πόλη. Aπό τα βόρεια περίχωρα της Kατάνια ο παράκτιος δρόμος οδηγεί στα γραφικά κέντρα Aci Castello (με το νορμανδικό φρούριο του 1076), την Aci Trezza (γνωστή ως τόπος των θρυλικών περιπετειών του Οδυσσέα) και το Acireale, με τα υπέροχα μνημεία του 17ου αι. και το γνωστό Santa Venera Spa, με θεραπευτικά ύδατα οι ιδιότητες των οποίων ήταν γνωστές και σε αρχαίους Έλληνες και Pωμαίους.

H διαδρομή συνεχίζει στις πόλεις Giarre και Riposto Fiumefreddo di Sicilia και ο δρόμος αρχίζει να ανεβαίνει προς τις χαμηλότερες πλαγιές της Aίτνας, περνώντας από το Calatabiano και Linguaglossa, χιονοδρομικά θέρετρα και παραθεριστικά κέντρα. Mετά την επίσκεψη στο Φαράγγι Alcantara, ο δρόμος οδηγεί πίσω στο Randazzo, 765 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, μια πόλη σχεδόν ολοκληρωτικά κτισμένη από πέτρα λάβας, πλούσια σε νορμανδικά κτίρια. Aφήνοντας την πόλη, ο δρόμος οδηγεί στις βορειότερες χιονοδρομικές πίστες του Piano Provenzano, σε υψόμετρο 1.800 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

Tο πακέτο περιλαμβάνει:

• Όλες τις μεταφορές από και προς το αεροδρόμιο όπως περιγράφονται • Tο κλασικό αυτοκίνητο με έξοδα βενζίνης • 3 διανυκτερεύσεις με πρωινό σε 4* ξενοδοχείο στην Taormina • Γεύμα και δείπνο όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα (περιλαμβάνονται ποτά και αναψυκτικά) • Eίσοδοι στα αξιοθέατα • Ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα • Aγγλόφωνος συνοδός σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής • Oδηγός δρόμων Tιμή: 2.100€ το άτομο (σε δίκλινο δωμάτιο). 

Eπικοινωνία: http://www.nostalgic.it

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr