Με το Ι.Χ. μας για διακοπές...Όλο και περισσότεροι αποφασίζουν ταξίδι με Ι.Χ. για να αποφύγουν το συνωστισμό στα λιμάνια, τυχόν απεργίες, αλλά κυρίως, για οικονομικούς λόγους. Εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι όπως προετοιμαζόμαστε εμείς, έτσι θα πρέπει να προετοιμάζουμε και το αυτοκίνητό μας για τις διακοπές. Πριν ξεκινήσετε, διαβάστε τις παρακάτω απλές συμβουλές από τους ειδικούς. 

• Πριν από οποιαδήποτε ταξίδι μας, με αυτοκίνητο πρέπει να ελέγξουμε το αυτοκίνητό μας (υγρά, ελαστικά, ηλεκτρολογικά). Επιβάλλεται ένας προσεχτικός τεχνικός έλεγχος φρένων, υγρών, λαδιών και πίεσης των ελαστικών όπως και όλων των τμημάτων που λειτουργούν με ρεύμα και κυρίως των φωτιστικών σωμάτων. Επίσης, ελέγχουμε το κλιματιστικό να λειτουργεί σωστά. 

• Φοράμε, πάντοτε. τη ζώνη ασφαλείας, όταν οδηγούμε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας.

• Εφαρμόζουμε, πιστά, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.). Οδηγούμε πάντα ξεκούραστοι και φυσικά, νηφάλιοι.

• Τα παιδιά είναι, πάντα στο πίσω κάθισμα, στο ειδικό καθισματάκι, δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας.

• Όταν ταξιδεύουμε, με το αυτοκίνητό μας σε περιοχές που δε γνωρίζουμε, ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ας μην αναπτύσσουμε μεγάλες ταχύτητες. Ας μην ξεχνάμε τον κίνδυνο των τροχαίων ατυχημάτων.

• Αν οδηγούμε πολλές ώρες, πρέπει να κάνουμε συχνές στάσεις (τουλάχιστον κάθε δύο ώρες) και να καταναλώνουμε άφθονα υγρά.

• Οι στάσεις πρέπει να γίνονται, σε Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) ή στους ειδικούς χώρους στάθμευσης, που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο.

• Ο κλιματισμός μας βοηθάει να κάνουμε πιο ξεκούραστο ταξίδι. Προσοχή, όμως, στις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας εσωτερικού χώρου του αυτοκινήτου, με το περιβάλλον. Πριν το τέλος του ταξιδιού ή πριν κάνουμε κάποια «στάση», προσαρμόζουμε τη θερμοκρασία του εσωτερικού του αυτοκινήτου με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

• Έχουμε μαζί όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νομιμότητα του αυτοκινήτου και του οδηγού, το κιτ οδικής βοήθειας που περιλαμβάνει τρίγωνο, κουτί πρώτων βοηθειών και πυροσβεστήρα και οδικούς χάρτες των περιοχών που πρόκειται να επισκεφτούμε, και που μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι.

Αν σταματήσουμε σε κάποιο κατάστημα για να «τσιμπήσουμε» κάτι, πρέπει να προσέξουμε:

• Οι σαλάτες πρέπει να διατηρούντα σε ειδικές βιτρίνες – ψυγεία • Τα κρύα σάντουιτς να διατηρούνται στο ψυγείο • Τα ψυγεία δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο • Τα ζεστά σάντουιτς ή μικρογεύματα (τυρόπιτες κ.λπ.) διατηρούντα σε θερμοκρασίες, πάνω από 60o C • Τα κρέατα πρέπει να είναι καλοψημένα • Πρέπει να υπάρχουν τιμοκατάλογοι στο χώρο του καταστήματος.


Εάν επιλέξουμε να ενοικιάσουμε αυτοκίνητο, πρέπει, πρώτα, να κάνουμε μια έρευνα αγοράς, για να μάθουμε τιμές, όρους και τυχόν προσφορές.

Όταν υπογράφουμε τη σύμβαση ενοικίασης, προσέχουμε:

o Τι υποχρεώσεις αναλαμβάνουμε, σε περίπτωση ατυχήματος.

o Τι θα καλύψει η ασφαλιστική εταιρία, σε περίπτωση ατυχήματος και τι θα πληρώσουμε εμείς.

o Πως παραλαμβάνουμε και πως παραδίδουμε το όχημα.

o Πως χρεωνόμαστε (με τη μέρα, με τα χιλιόμετρα κ.λπ.).

o Αν μπορούμε να ταξιδέψουμε εκτός συνόρων.

o Αν πρέπει να επιστρέψουμε το αυτοκίνητο με γεμάτο τεπόζιτο.

Πηγή: ΚΕ.Π.ΚΑ., Βασ. Ηραλείου 32 – 54624 – Θεσσαλονίκη – Τηλ.: 2310233333 – 2310269449 – Κέντρο Εξυπηρέτησης Καταναλωτών: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - http://www.kepka.org

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. είναι μη Κυβερνητική, μη Κερδοσκοπική Ένωση Καταναλωτών ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Ιδρύθηκε το 1982, είναι μέλος της Διεθνούς των Καταναλωτών (CI), της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC), της Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών Ελλάδας (ΟΕΚΕ), συμμετέχει στο Διατλαντικό Διάλογο Καταναλωτών (TACD) και εκπροσωπεί τους Έλληνες Καταναλωτές, σε διάφορα ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα και επιτροπές. Εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό “Καταναλωτικά Βήματα”.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr