Με αλεξίπτωτο πλαγιάς στη Φωκίδα...

Με αλεξίπτωτο πλαγιάς στη Φωκίδα

To parapente είναι ίσως ένα από τα πιο αναζωογονητικά σπορ, που κερδίζει χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερους οπαδούς. Θα βρούμε πολλούς από αυτούς να σχίζουν τους ουρανούς με το αλεξίπτωτο πλαγιάς, πάνω από τη γη της Φωκίδας, που με τη συγκεκριμένη μορφολογία της, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλο το χρόνο. Η Αερολέσχη Φωκίδας και Στερεάς Ελλάδας προσκαλεί τους επίδοξους πιλότους να δοκιμάσουν πτήσεις που θα τους μείνουν αξέχαστες!

Η περιοχή της Φωκίδας είναι προικισμένη με πτητικές συνθήκες που πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν συναντάς, επιτρέποντας πτήσεις υψηλής ποιότητας και κατά τη διάρκεια του χειμώνα που οι άλλες περιοχές δεν μπορούν. Η ύπαρξη τόσων ορεινών όγκων, σε συνδυασμό με τη θάλασσα και τη μορφολογία του εδάφους, δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες για ανεμοπορία καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Με αλεξίπτωτο πλαγιάς στη ΦωκίδαΑυτό για τη Φωκίδα δεν είναι όμως το μόνο πλεονέκτημα καθώς εφικτές είναι πτήσεις πάνω απο τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών του αρχαίου σταδίου, θεάτρου και των ναών του Απόλλωνα και της προναίας Αθηνάς, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να απολαμβάνει την μοναδική θέα του Δελφικού τοπίου δίπλα από κάθετες ορθοπλαγιές και της θάλασσας του Κορινθιακού κόλπου με το Γαλαξίδι στο βάθος αλλά και του απέραντου ελαιώνα της Άμφισσας ή τη λίμνη του Μόρνου. Όλα αυτά μόνο 1,5-2 ώρες απο την Αθήνα ή την Πάτρα, δίπλα στην Αράχωβα, το Γαλαξίδι και άλλα μέρη που δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να βαρεθεί ή να μην συνδυάσει και άλλες δραστηριότητες στην όμορφη αυτή περιοχή.

Λίγα λόγια για το άθλημα - hobby

Με αλεξίπτωτο πλαγιάς στη ΦωκίδαΤο Παραπέντε - η ονομασία προέρχεται από τη γαλλική λέξη parapente που σημαίνει αλεξίπτωτο πλαγιάς- είναι ένα σχετικά νέο άθλημα που ξεκίνησε στις αρχές του '80 στη Γαλλία από αλπινιστές που δεν ήθελαν να κατέβουν με τον ίδιο τρόπο που ανέβηκαν αλλά πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Με την πάροδο λίγων χρόνων, καλύπτοντας ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις, εξελίχτηκε σε ένα αυτόνομο άθλημα ανεμοπορίας. Σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ αποστάσεων ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα! Η εκμάθηση και η ασφάλεια ενός τόσο μαγευτικού αθλήματος είναι πολύ πιο εύκολη απ' όσο κάποιος μπορεί να φανταστεί και διαρκεί λίγες ημέρες.

Στην Ελλάδα το αλεξίπτωτο πλαγιάς πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 και έκτοτε οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό διαρκώς αυξάνονται. Ήδη από τις αρχές του '90 πραγματοποιούνται πανελλήνιοι αγώνες, δημιουργείται εθνική ομάδα που συμμετέχει σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Με αλεξίπτωτο πλαγιάς στη ΦωκίδαΟι κατηγορίες των αγώνων είναι: αγώνες πραγματοποίησης αποστάσεων, αγώνες προσγείωσης ακριβείας καθώς και ακροβατικών. Στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πολλές οργανωμένες λέσχες σε όλη την επικράτεια οι οποίες βοηθούν τους ενδιαφερόμενους κάθε περιοχής να έρθουν σε επαφή με το άθλημα.

Το να μάθει κάποιος να πετάει, αντίθετα με ότι φαντάζει, είναι όχι μόνο πολύ εύκολο αλλά και απίστευτα ασφαλές. Η εκπαίδευση αρχικά γίνεται από τους εκπαιδευτές της λέσχης, αρχικά στο έδαφος για 1-2 μέρες και εν συνεχεία ο εκπαιδευόμενος πραγματοποιεί «πτήσεις» 1-5 μέτρων. Ψηλότερες πτήσεις πραγματοποιούνται μετά τη θεωρητική κατανόηση της σωστής προσγείωσης από των εκπαιδευόμενο με ύψος γύρω στα 100 μέτρα και με την καθοδήγηση ασυρμάτου. Θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα διαρκούν περί τη μία εβδομάδα. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της βασικής εκπαίδευσης, ο νέος πιλότος έχει τη δυνατότητα να πετάξει συνοδευόμενος και αν χρειαστεί καθοδηγούμενος στον αέρα από τον εκπαιδευτή και πιο πεπειραμένους πιλότους της λέσχης ώσπου να αυτονομηθεί. Οι νέοι πιλότοι, ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή τους, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξετάσεις απόκτησης του διπλώματος ικανότητας το οποίο είναι απαραίτητο για τη συμμετοχή τους σε αγώνες ή για να πετάξουν στο εξωτερικό.

Με αλεξίπτωτο πλαγιάς στη ΦωκίδαΗ Α.ΦΩ.ΣΤ.ΕΛ αποτελεί συντομογραφία του Αερολέσχη Φωκίδας και Στερεάς Ελλάδας καθώς έχει έδρα της την Άμφισσα αλλά και μέλη απ' όλη τη Στερεά Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2007 και αποσκοπεί στην προώθηση του αθλήματος αλλά και της τουριστικής ανάδειξης της Φωκίδας μέσω αυτού. Για το λόγο αυτό έχουν πραγματοποιήσει 3 φεστιβάλ Αλεξιπτώτου Πλαγιάς καθώς και φιλικές συναντήσεις με σκοπό να φέρουν στη Φωκίδα πιλότους από όλη την Ελλάδα και να αναδείξουν τις δυνατότητες της περιοχής. Επίσης, μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, τα μέλη προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν και να προτείνουν στις τοπικές αρχές τις πρέπουσες ενέργειες ώστε να καταστεί η Φωκίδα περιοχή έλξης της κοινότητας των πιλότων Αλεξιπτώτου Πλαγιάς.

Δείτε ένα αναζωογονητικό video πατώντας εδώ

Πληροφορίες & Φωτογραφικό υλικό

Ευχαριστούμε την Αερολέσχη Φωκίδας και τον κύριο Γιάννη Ξηρό, για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις δυνατότητες εκπαίδευσης στο parapente, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Α.ΦΩ.ΣΤ.ΕΛ, στο http://www.fokidasky.gr/

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr