Χονγκ Κονγκ

Η επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ μοιάζει με μια διαδρομή σε κινηματογραφικό σκηνικό. Όταν κάνεις μια πλωτή περιήγηση με το διάσημο Star Ferry που διασχίζει το λιμάνι Βικτόρια, εμπειρία που τα περιοδικό National Geographic Traveler έχει συμπεριλάβει στα «50 μέρη όνειρο ζωής», νομίζεις ότι μεταφέρεσαι πίσω, στη δεκαετία του ’20, όταν αυτά τα φέρι ήταν το κυριότερο μέσο σύνδεσης του Χονγκ Κονγκ με την Χερσόνησο του Kowloon. Όταν ανεβαίνεις στο ιστορικό τραμ που κάνει διαδρομές στην κεντρική συνοικία (Central) του Χονγκ Κονγκ ή σκαρφαλώνει στην κορυφή Βικτόρια, θαρρείς ότι βιώνεις ένα επικό έργο, όπου το παρελθόν έχει διεισδύσει αρμονικά στο παρόν.

Τόσες πολλές εικόνες περνούν μπροστά στα μάτια σου, ξύλινες βάρκες που λικνίζονται στα νερά του λιμανιού πλάι στα υπερωκεάνια, φθαρμένα σπίτια δίπλα σε υπερσύγχρονους ουρανοξύστες, παραμελημένα δρομάκια πίσω από πολυτελή ξενοδοχεία, γέροντες Κινέζοι που σπρώχνουν τα καρότσια τους με τις Rolls-Royce να τους προσπερνούν, μικροπωλητές που πουλούν μπουτάκια κοτόπουλο και αποξηραμένες σουπιές και καλαμάρια ενώ ταυτόχρονα μιλάνε στο κινητό τους…. Ουσιαστικά, αυτό είναι το πιο συγκλονιστικό χαρακτηριστικό της πόλης. Η παράλληλη συνύπαρξη διαφορετικών φαινομενικά στοιχείων και ο συνδυασμός του εξωτικού με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Χονγκ Κονγκ

Όπου και να γυρίσεις το βλέμμα υπάρχουν ουρανοξύστες, αλλά κτισμένοι με σκαλωσιές από μπαμπού. Ιστορικά τραμ διασχίζουν τους δρόμους, ενώ κάτω από το έδαφος λειτουργεί ένα από τα πιο προηγμένα μετρό του κόσμου, με υπερσύγχρονο σύστημα σκαναρίσματος της κάρτας επιβίβασης που καταργεί το εισιτήριο. Εδώ υπάρχουν μερικά από τα πιο εκλεκτά εστιατόρια στον κόσμο, αλλά σε κάθε γωνιά στήνονται και τα dai pai dong, υπαίθρια κιόσκια με φαγητό. Στο Χονγκ Κονγκ βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στον κόσμο, αλλά οι ζωντανές υπαίθριες αγορές δεν παύουν να σφύζουν από ζωή και υπάρχουν σε κάθε σημείο της πόλης. Έτσι, το ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να βιώσει την παράδοση της Κινεζικής αυτής πόλης δίχως να χάνει τις «δυτικού τύπου» ανέσεις.

Οι Βρετανοί κυβέρνησαν την αποικία μέχρι το 1997, όταν το Χονγκ Κονγκ επεστράφη στην Κίνα ως Ειδική Διοικητική Περιφέρεια.  Η 100αετής αποικιοκρατία των Βρετανών έχει αφήσει εμφανείς επιρροές, από την εκπαίδευση μέχρι την οικονομία ελεύθερης αγοράς, από τα γήπεδα ράγκμπι μέχρι τα διώροφα λεωφορεία, από τις αγγλικές παμπ μέχρι τη συνήθεια του απογευματινού τσαγιού. Παρά τις επιρροές αυτές, η καρδιά παραμένει γνήσια Κινεζική, με κινέζικα φαρμακεία και καταστήματα με βότανα, υπαίθριους μικροπωλητές, εστιατόρια dim sum, γέροντες που πάνε βόλτα τα πουλιά μέσα σε κλουβιά και πολύχρωμα φεστιβάλ.

Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ ιδρύθηκε για εμπορικές και επιχειρηματικές συναλλαγές και συνεχίζει να εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς, επιθετικά και επιτυχημένα. Είναι η "Wall Street της Ασίας", με τράπεζες, διεθνείς ασφαλιστικές εταιρίες, διαφημιστικές εταιρίες, εκδοτικές εταιρίες και μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες, ηγετική δύναμη στις εξαγωγές παιχνιδιών, ενδυμάτων και ρολογιών. Προσελκύει περίπου 21 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, με τον τουρισμό να είναι μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος. Φυσικά, ένας από τους πιο ελκυστικούς λόγους επίσκεψης σε αυτόν εδώ τον μακρινό τόπο είναι οι αγορές, καθώς η πόλη μοιάζει με ένα τεράστιο πολυκατάστημα. Ταυτόχρονα, προσφέρει ψυχαγωγία, καλό φαγητό, ποτό και ξεναγήσεις, σε μέρη που εντυπωσιάζουν και μεταφέρουν σε άλλες εποχές.

Για αρκετό καιρό το Χονγκ Κονγκ υπήρξε ο «κατασκευαστικός» σύνδεσμος της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα, έχει να αντιμετωπίσει νέες δυναμικές παρουσίες που τείνουν να κλέψουν την παράσταση. Οι κατασκευαστικές εταιρίες μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στη γειτονική Σενζέν για να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος παραγωγής, η τέως Καντόνα, νυν Guangzhou απειλεί να αναλάβει το ρόλο ως διαμετακομιστικός κόμβος. Η μόλυνση, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της ταχύτατης βιομηχανικής ανάπτυξης στο Δέλτα του Ποταμού των Μαργαριταριών απειλεί όχι μόνο την υγεία των πολιτών αλλά και την θέση της μεγαλούπολης ως τουριστικό προορισμό. Όλα αυτά τα ζητήματα, η όλο και εντονότερη μόλυνση, το υψηλό κόστος ζωής σε σύγκριση με τις άλλες πόλεις της Κίνας και η αυξανόμενη τάση των ξένων επιχειρηματιών να δημιουργούν την έδρα τους στην ενδοχώρα, έχει οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των ξένων επιχειρηματιών που ζουν στο Χονγκ Κονγκ, με 14% λιγότερους Αμερικανούς, Καναδούς, Βρετανούς και Αυστραλιανούς να κατοικούν πλέον εδώ.

Χονγκ Κονγκ

Όμως, τα νέα δείχνουν να βελτιώνονται. Τα τελευταία χρόνια ανοίγουν όλο και περισσότερα νέα εστιατόρια με λογικές τιμές, ξενοδοχεία με οικονομικές προσφορές, συνεδριακά κέντρα και νέες ατραξιόν, που τείνουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών και επενδυτών. Η οικονομία ανακάμπτει και φαίνεται ότι στο μέλλον το Χονγκ Κονγκ θα αναδυθεί πλέον ως ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο και όχι ως χαμηλού κόστους έδρα επιχειρήσεων, τίτλο που κατείχε στο παρελθόν.

Η πόλη του Χονγκ Κονγκ μεταμορφώνεται διαρκώς, σε ρυθμούς φρενήρεις. Σχετικά νέα κτίρια γκρεμίζονται για να δώσουν τη θέση τους σε ακόμη νεότερους, λαμπερότερους ουρανοξύστες. Ολόκληρες γειτονιές αφανίζονται στο βωμό της προόδου. Παραδοσιακά χωριά δίνουν τη θέση τους σε δορυφόρες πόλεις.  Ωστόσο, ο επισκέπτης που έρχεται εδώ για να δει τις διάφορες απόψεις μιας δυτικοποιημένης πόλης με Κινεζικά στοιχεία, δεν θα απογοητευθεί. Ο πάπιες ακόμη κρέμονται στις βιτρίνες των εστιατορίων, τα παραδοσιακά φαρμακεία πωλούν ακόμη βότανα και κινέζικα γιατροσόφια, οι υπαίθριες αγορές στο πλάι του δρόμου εξακολουθούν να πουλούν από dim sum μέχρι αναμνηστικά του Μάο. Ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο, ναοί, χειρομάντεις, ρούχα που κρέμονται για να στεγνώσουν σε απλώστρες από μπαμπού, όλα μαζί συνθέτουν μια εντυπωσιακά διαφορετική εικόνα. Η πόλη έχει αποτελέσει το κινηματογραφικό σκηνικό πολλών ταινιών, αλλά και κέντρο παραγωγής ταινιών, κάτι που του χάρισε τον τίτλο «το Χόλιγουντ της Ανατολής». Ο τίτλος «θεμελιώθηκε» κυριολεκτικά, στην λαμπερή προσθήκη της Λεωφόρου των Αστέρων. Η ιδιαίτερη αυτή σχέση του Χονγκ Κονγκ με το διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα, του χάρισε εκτός των άλλων και την <φήμη ενός trendy, μοδάτου και κοσμοπολίτικου προορισμού.

Χονγκ Κονγκ

Με θέα το λιμάνι και τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες, στον παραλιακό περίπατο του Kowloon, θα βρείτε πλακάκια με αστέρες που πρωταγωνίστησαν σε ταινίες που γυρίστηκαν εδώ, γλυπτά,  κιόσκια αναμνηστικών, όλα κάτω από την εκθαμβωτική λάμψη των λαμπερών φώτων. Η επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης αν δεν διασχίσετε το λιμάνι της Victoria με τα διάσημα Star Ferries, που εκτελούν δρομολόγια στα νερά μεταξύ του νησιού του Hong Kong και του Kowloon από το 1898. Δύο παράλληλοι πεζόδρομοι, μεταξύ Queen's Road Central και Des Voeux Road Central, η Ανατολική Li Yuen και  Δυτική Li Yuen είναι γεμάτες με καταστήματα, τόσο δυτικού τύπου όσο και ντόπια, ρούχα και αξεσουάρ.

Φυσικά, η γνωριμία με τη λαμπερή μητρόπολη περνά από τις αλυσίδες πολυκαταστημάτων και φυσικά... τις ποικίλες αγορές! Η οδός Nathan έχει το παρατσούκλι «Το Χρυσωρυχείο των Αγορών» και όχι τυχαία. Μια ατελείωτη αλυσίδα ηλεκτρονικών, κοσμηματοπωλείων, καταστημάτων ένδυσης την καθιστά μια από τις διασημότερες αρτηρίες του Kowloon. Η πολύχρωμη Δυτική Συνοικία έχει παραδοσιακά Κινέζικα καταστήματα, τον παλαιότερο ναό της πόλης και τα καλύτερα καταστήματα αντικών. Θα αγοράσετε από τζινσένγκ και θεραπευτικά βοτάνια μέχρι φαγητά. Ο ναός Man Mo στην Οδό Hollywood χρονολογείται από το 1840 και είναι ο παλαιότερος ναός του νησιού του Hong Kong, για μια γραφική στάση. Στον πεζόδρομο Cat παράλληλα στην λεωφόρο αυτή θα βρείτε πολλά κιόσκια με αναμνηστικά, κινέζικες αντίκες και έπιπλα.

Συνεχίζουμε για το Aberdeen, που είναι διάσημο για τον πληθυσμό που διαμένει σε πλωτά παραδοσιακά πλοιάρια, και όπου μπορείτε να φάτε σε ένα πλωτό εστιατόριο, πριν καταλήξετε στην αγορά Stanley, για φθηνά ρούχα και αναμνηστικά. Η αγορά Stanley, στο Kowloon προσφέρεται για μια πραγματική εξερεύνηση μικρών θησαυρών. Η διασημότερη αγορά της πόλης σφύζει από ζωή, εορταστική ατμόσφαιρα, πολύ κόσμο και ενδιαφέρουσες αγορές. Στη Νυχτερινή Αγορά στην Temple Street θα βρείτε από ρούχα και αξεσουάρ μέχρι τραγουδιστές όπερας και χειρομάντεις.

Χονγκ Κονγκ

Ανεβείτε στο Victoria Peak με το ιστορικό τραμ του 1888, που παρά την ηλικία του θα σας μεταφέρει στην κορυφή του ψηλότερου λόφου του Χονγκ Κονγκ μόλις σε 8 λεπτά. Αποζημιώνεστε με μια υπέροχη θέα 360 μοιρών από το παρατηρητήριο στην κορυφή του «Όρους της Ύψιστης Γαλήνης» και μπορείτε να επιστρέψετε με τα πόδια, με έναν κυκλικό περίπατο που διαρκεί κάπου 1 ώρα. Σταματήστε για απογευματινό τσάι και... κοινωνική κριτική, στο πολυτελές λόμπι του ξενοδοχείου Peninsula, που από το 1928 φιλοξενεί κουρασμένους τουρίστες, αλλά και διασημότητες. Όταν πέσει η νύχτα, απολαύστε το υπερθέαμα Ήχος και Φως, με 30 κτίρια και στις δύο πλευρές του λιμανιού να συμμετέχουν σε ένα φαντασμαγορικό σώου με φώτα και λέιζερ. Το καλύτερο σημείο είναι η Λεωφόρος των Αστέρων, στον περίπατο Tsim Sha Tsui. Από το σημείο αυτό μπορείτε να κάνετε 25άλεπτη βόλτα με το τελεφερίκ Ngong Ping Skyrail, 5,7 χλμ., με πανοραμική θέα του νησιού, της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, μέχρι και το αεροδρόμιο.

Πτήσεις Singapore Airlines για το Χονγκ Κονγκ

Αθήνα- Σιγκαπούρη:  10 ώρες 30 λεπτά

Αλλαγή αεροσκάφους- Χρόνος αναμονής στο αεροδρόμιο Σιγκαπούρης: 2 ώρες και 45 λεπτά

Σιγκαπούρη- Χονγκ Κονγκ: 3 ώρες 45 λεπτά

Σύνολο ωρών ταξιδιού: 17 ώρες

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr