Σιγκαπούρη. Βουτιά στην πολυτέλειαΘα μπορούσε κανείς να περάσει μια ολόκληρη ζωή εξερευώντας την Σιγκαπούρη, με τους πολιτιστικούς θησαυρούς, την εξωτική ομορφιά των αρχαίων τζαμιών και ναών. Το αποικιακό παρελθόν αντανακλάται μέχρι σήμερα στις προσόψεις ορισμένων κτιρίων, που επιβιώνουν ανάμεσα στα λαμπερά κτίρια και τους ουρανοξύστες, σύγχρονα θαύματα του 21ου αιώνα.



Βόλτα δίπλα στον ποταμόΓια περισσότερους από 2 αιώνες η Σιγκαπούρη κατόρθωσε να συγκεράσει πολλαπλά ξένα στοιχείχα σε μια μοναδική εθνική ταυτότητα. Από την έλευση του Sir Stamford Raffles το 1819, μέχρι την ανάμειξη με τους γηγενείς Μαλαίσιους, τη μετανάστευση των Κινέζων εμπόρων και εργατών και την εγκατάσταση των Ινδών επιχειρηματιών και εργατών, αράβων εμπόρων, βρετανών αποίκων και ευρωπαίων τυχοδιωκτών, το μικρό αυτό νησί αναπτύχθηκε εντυπωσιακά, αφομοιώνοντας τα διαφορετικά ήθη και έθιμα. Σήμερα, όλες αυτές οι διαφορετικές ομάδες θεωρούνται σημαντικό μέρος της κληρονομιάς αυτής της γης, όπου η καθεμιά έχει δώσει το δικό της στίγμα και έχει διαμορφώσει την ταυτότητα του σύγχρονου Σιγκαπουριανού.

Πολλοί ταξιδιώτες παραπονιούνται για το έντονα «δυτικό προφίλ» της πόλης. Άλλωστε, για τους περισσότερους, το ταξίδι στην Ασία μοιάζει να είναι μια βουτιά σε ασυνήθιστους πολιτισμούς, περίεργες περιπέτειες και ένα είδος πολιτισμικού σοκ.

China TownΊσως γιατί η σύγχρονη φιλοσοφία του ταξιδιού θεωρεί ότι όσο πιο υποανάπτυκτη και ταπεινή είναι μια χώρα τόσο πιο αυθεντική θα είναι και η εμπειρία. Στις μέρες μας, οι φτωχοί καλλιεργητές όπιου και οι κούληδες χωρίς δόντια που τραβούν τα τρίκυκλα μεταφορικά μέσα στις πλάτες τους οδηγούν BMW και όλοι διαθέτουν κινητά. Με όλα τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα, τα φαστφουντάδικα και τα εισαγόμενα είδη ρουχισμού, αλλά και τους ατσαλένιους ουρανοξύστες, η Σιγκαπούρη δεν διαφέρει από οποιαδήποτε σύγχρονη πόλη, αλλά μόνο στο περιτύλιγμα. Όποιος μπει στον κόπο και αφαιρέσει προσεκτικά αυτό το περιτύλιγμα, θα βρει τα κατώτερα στρώματα όπου η Δύση μπλέκεται με την Ανατολή, στη γλώσσα, τη γαστρονομία, την νοοτροπία και το στιλ. Στο βάθος, βρίσκεται η ευαισθησία που έχει ρίζες στο πολιτιστικό παρελθόν, τις ηθικές αρχές καιαξίες, τη θρησκεία, την προκατάληψη. Στη Σιγκαπούρη τίποτα δεν είναι όπως μοιάζει εξωτερικά. Και όποιος καταφέρει να τη δει σε βάθος, τότε θα έχει αυτή την αυθεντική εμπειρία που αναζητά.

Αξιοθέατα

Little IndiaΙστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα είναι εκείνα που κάνουν την κατά τα άλλα σύγχρονη πόλη να ξεχωρίζει. Πολλά παλιά κτίρια και καλοδιατηρημένα μνημεία αντανακλύν την ιστορία του τόπου. Κινέζικοι και Ινδουιστικοί ναοί και Μουσουλμανικά τζαμιά υποδέχονται τους περίεργους παρατηρητές και ανακαλύπτουν τα στοιχεία του πολιτισμού μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες. Τα περισσότερα αξιοθέατα βρίσκονται στην καρδιά της πόλης αλλά και αυτά που βρίσκονται εκτός, είναι εύκολα προσβάσιμα. Η ιστορική συνοικία, η Κινεζική Συνοικία, η Μικρή Ινδία, το Kampong Gelam και η Orchard Road, εντός πόλης, εθνικά πάρκα, ο κήπος και συγκροτήματα ναών, εκτός αυτής, προσφέρονται για περιηγήσεις πεζοί ή με ταξί. Το μικρό νησί της Sentosa είναι ιδανικό για διασκέδαση, καθώς διαθέτει πάρκο αναψυχής, μουσεία φυσικής ιστορίας και πολλές δραστηριότητες για οικογένειες.

Η πόλη ονομάζεται «Πόλη των Κήπων» λόγω των γραφικών εθνικών πάρκων (Bukit Timah & Sungei Buloh) και κήπων που εντοπίζονται εντός της τροπικής βλάστησης που περιβάλλει την πόλη, που παρά την υπερβολική αποψίλωση των δασών για τη δημιουργία κατοικιών, διατηρεί ακόμη αρκετά σημεία από το αρχέγονο δάσος βροχής όπου μπορεί κανείς να περπατήσει άνετα μέσα από καλά διαμορφωμένα μονοπάτια.

Πρώτη στάση: Chinatown/Tanjong Pagar

China Town, δρομάκια με κρυμμένους θησαυρούςΌταν οι πρώτοι Κινέζοι έφτασαν εδώ περί το 1821, έτρεξαν να τιμήσουν τη θεά Ma Po Cho, της Παραδεισένιας Σοφίας, που τους βοήθησε να φτάσουν σώοι και ασφαλείς στον προορισμό τους. Ύψωσαν μικρά ιερά κατά μήκος των ακτών, ορισμένα από τα οποία υπάρχουν ακόμη. Οι Κινέζοι και άλλοι έμποροι ίδρυσαν αποθήκες κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Singapore, και γραφεία, κατοικίες, συνδικάτα και σπίτια κούληδων γέμισαν την περιοχή πίσω από την Boat Quay. Το 1822, όταν ο Raffles ανέπτυξε το σχέδιο πόλης, διατήρησε αυτή την περιοχή για να ζουν οι Κινέζοι. Στην περιήγησή σας θα θαυμάσετε με έκπληξη έναν Ινδουιστικό ναό και μερικά Ινδικά τζαμιά. Αν και κατά κύριο λόγο εδώ διαβιούσαν Κινέζοι, ωστόσο πολλοί Ινδοί και Μουσουλμάνοι εγκαταστάθηκαν λόγω του εμπορίου. Τα τελευταία χρόνια το σχέδιο Οικιστικής Ανάπλασης βοήθησε στην ανακαίνιση και συντήρηση των παλιών ιστορικών κτιρίων και τον καθαρισμό των δρόμων. Τα ακριβά ενοίκια των καταστημάτων που έχουν πλέον πάρει μια νέα όψη έχουν αναγκάσει τους παλιούς καταστηματάρχες, καλλιγράφους, κατασκευαστές χαρταετών, χειρομάντεις και άλλους λαϊκούς τεχνίτες να απομακρυνθούν από την περιοχή, δίνοντας τη θέση τους σε καταστήματα αναμνηστικών.

2η στάση: Κατά μήκος του ποταμού

Singapore River, Clarke QuayΟ ποταμός Singapore ήταν ανέκαθεν η καρδιά της Σιγκαπούρης, ακόμη πριν την άφιξη του Raffles αλλά για πολλά χρόνια δεν είχε καθόλου ζωή. Η γρήγορη οικιστική ανάπτυξη που ξεκίνησε το 1950 μετέτρεψε τον ποταμό σε έναν τεράστιο υπόνομο, σκοτώνοντας κάθε είδος θαλάσσιας ζωής. Ωστόσο, στα μέσα του 1980 το κράτος ξεκίνησε ένα εκτενές πρόγραμμα καθαρισμού που στέφθηκε από επιτυχία. Σύντομα, τα κτίρια της Boat Quay και Clarke Quay ανακαινίστηκαν, με αποτέλεσμα τη σημερινή υπερσύγχρονη όψη τους. Και στις δύο όχθες του ποταμού θα βρείτε αναρίθμητα μπαρ, εστιατόρια, pubs και κέντρα διασκέδασης για όλες τις ώρες της ημέρας.

3η στάση: Οδός Arab και Kampong Glam

Kampong Glam, το μεγάλο Τζαμί του Σουλτάνου Το Kampong Glam είναι η παραδοσιακή καρδιά της μουσουλμανικής ζωής. Από τις αρχές της αποικιοκρατίας προσέλκυσε μουσουλμάνους από διαφορετικές εθνότητες, συγκεντρώνοντάς τους σε μια κοινότητα με κοινή θρησκεία και τρόπο ζωής. Kampong σημαίνει “χωριό” και gelam ένα είδος δέντρου που εκείνο τον καιρό εφύετο σε όλη την περιοχή σε αφθονία. Το 1819, οι Βρετανοί συνθηκολόγησαν με τον σουλτάνο Hussein Shah, τότε σουλτάνο της Σιγκαπούρης να παραχωρήσει το νησί στην Βρετανική Εταιρία Ανατολικών Ινδιών. Ως μέρος της συμφωνίας, ο σουλτάνος θα έπαιρνε ως ανταμοιβή το Kampong Glam για να ιδρύσει το παλάτι (Istana Kampong Gelam) όπου θα ζούσε ο ίδιος, περιβεβλημένος από τους επιτελείς του. Το εμπόριο αναπτύχθηκε στην περιοχή, καθώς προμήθευαν με προμήθειες τα καταβάνια των προσκυνητών που αποβιβάζονταν εδώ για το ταξίδι στη Μέκκα κάθε χρόνο. Αν και ο αραβικός πληθυσμός της Σιγκαπούρης ποτέ δεν έφτασε σε μεγάλα νούμερα, οι επιρροές τους είναι εμφανείς σε ονομασίες οδών, Bussorah, Muscat, Baghdad και φυσικά στην Οδό Arab, κέντρο του Kampong Gelam, μια μικρή εμπορική περιοχή για υφάσματα και τοπικά είδη λαϊκής χειροτεχνίας. Τα καταστήματα στην Arab Street κλείνουν τις Κυριακές. Τα τζαμιά συνδυάζουν μουσουλμανικές επιρροές από όλο τον κόσμο. Ξεχωρίζει το μεγάλο Τζαμί του Σουλτάνου με τον κρεμμυδόσχημο τρούλο και το μικρότερο αλλά πανέμορφο Hajjah Fatimah Mosque, μείγμα πολιτισμών από Μουσουλμανικό μέχρι Κινεζικό και Χριστιανικό, απόδειξη της ανοχής του Ισλάμ στα άλλα πολιτιστικά σύμβολα. Από την άλλη, τα τζαμιά της Κινέζικής συνοικίας, όπως τα Jamae Mosque και Nagore Durgha Shrine έχουν το στιλ των Σαρακηνών, που εμφανίστηκε στην Ινδία στα τέλη του 19ου αιώνα συνδυάζοντας παραδοσιακά στοιχεία Ινδικής και Μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής με τον Βρετανικό συντηρητισμό.

4η στάση: Η Μικρή Ινδία

Σιγκαπούρη. Βουτιά στην πολυτέλειαΗ Μικρή Ινδία δεν αναπτύχθηκε ως κοινότητα βάσει σχεδίου από τις αποικιακές αρχές, όπως το Kampong Glam ή η Chinatown, αλλά από μετανάστες προς την Ινδία ήρθαν για να αναπτύξουν επαγγελματικές δραστηριότητες. Στα τέλη του 1920, η κυβέρνηση ίδρυσε εδώ φούρνο πλινθοποιείου και ασβεστόλακκους, που προσέλκυσαν Ινδούς εργάτες ενώ η αφθονία σε νερό και χορτάρι κατέστησε την περιοχή ενδιαδέρουσα για τους Ινδούς εμπόρους βοοειδών. Αν επισκεφτείτε την Μικρή Ινδία Κυριακή, θα σας έρθουν στο μυαλό σκηνές από την Καλκούτα. Η μοναδική ημέρα αργίας για τους μετανάστες από Ινδία και Μπαγκλαντές, μεταμορφώνει την περιοχή σε έναν πολύβουο τόπο όπου οι μετακινήσεις και ο απλός περίπατος στον δρόμο Serangoon αποτελεί περιπέτεια.

5η στάση: Στη λεωφόρο Orchard

Orchard Road GlamΣτις αρχές της δημιουργίας της, η οδός Orchard ήταν ακριβώς αυτό, ένας δρόμος γεμάτος θερμοκήπια και φυτείες. Καθώς, όμως, η Σιγκαπούρη άρχισε να προσελκύει διεθνούς αποίκους, αυτή η περιοχή μεταμορφώθηκε σε μια συνοικία όπου πλούσιοι Ευρωπαίοι έκτισαν τις κατοικίες τους. Σήμερα, η Orchard αντιπροσωπεύει ακόμη την ευμάρεια και την πολυτέλεια, αν και τα αποικιακά σπίτια έχουν αντικατασταθεί από λαμπερά εμπορικά κέντρα και ουρανοξύστες. Παράλληλα, διατηρεί τον μεγάλο αριθμό δυτικών μεταναστών που συνεχίζουν να έχουν τις κατοικίες τους σε αυτή εδώ την περιοχή, μέχρι σήμερα.

Στη Σιγκαπούρη οι αγορές είναι σπορ και μάλιστα ιδιαίτερα συναρπαστικό. Από τις αδιαπραγμάτευτες συνδιαλλαγές στις μπουτίκ υψηλής ραπτικής μέχρι τα έξυπνα παζάρια στις υπαίθριες αγορές, οι Ασιατικοί θησαυροί συναρπάζουν και ικανοποιούν κάθε επιθυμία.Κέντρο της εμπορικής ζωής είναι η οδός Orchard, μια μεγάλη λεωφόρος με λαμπερά πολυκαταστήματα Δυτικού τύπου, τα περισσότερα με προϊόντα εισαγωγής. Η σχέση των ντόπιων με αυτή την οδό είναι σχέση αγάπης- μίσους. Καθώς ;αναπτύσσονταν τα εμπορικά κέντρα, έφεραν το hip στιλ στη ζωή των Σιγκαπουριανών, προσθέτοντας κοσμοπολίτικη αύρα στο στιλ τους. Αλλά παράλληλα εισήγαγε τη νέα κουλτούρα του έμμονου καταναλωτισμού. Για τους επισκέπτες, καθώς τα περισσότερα είδη είναι εισαγώμενα, οι τιμές δεν θεωρούνται καθόλου χαμηλές.

Orchard Road Jewel StoresΕπίσης, πολλά από αυτά τα είδη μπορεί κανείς να τα βρει και στη χώρα του. Άλλος ενας μύθος σχετικά με τις αγορές στην Ασία είναι ότι τα ηλεκτρονικά, οι φωτογραφικές μηχανές και οι υπολογιστές είναι πάμφθηνα. Πέρα από τις συνήθεις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να είστε υποψιασμένοι αν η τιμή είναι “πολύ καλή για να είναι αληθινή”. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι αλήθεια. Για αγορές με τοπικό χαρακτήρα υπάρχουν ακόμη κάποια καταστήματα στη Μικρή Ινδία, την Οδό Arab και την Κινεζική συνοικία, όπου μπορεί κανείς να βρει ασυνήθιστα χειροποίητα αντικείμενα που πράγματι αξίζει να τα μεταφέρει πίσω στη χώρα του.

6η στάση: Νησί Sentosa

Το τελεφερίκ που οδηγεί στη ΣεντόζαΣτη δεκαετία 1880, η Sentosa, τότε γνωστή ως Pulau Blakang Mati, ήταν κόμβος των βρετανικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων, με φρούρια κτισμένα στις κορυφές των λόφων που προστάτευαν το λιμάνι από κάθε πλευρά. Σήμερα, έχει μεταμορφωθεί σε τόπο απόδρασης τα Σαββατοκύριακα και αποτελεί την ασιατική απάντηση της Σιγκαπούρης στη Disneyland της Αμερικής και της Ευρώπης. Ο διασκεδαστικότερος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι με το τελεφερίκ από τον πύργο Cable Car Towers (tel. 65/6270-8855), με καθημερινά δρομολόγια από τις 08:30 μέχρι τις 21.00 (US$5.25). Η θέα είναι υπέροχη, καθώς απολαμβάνετε όλη την πόλη «στο πιάτο» ενώ το τελεφερίκ φτάνει μέχρι το όρος Faber στην πλευρά της Σιγκαπούρης.


Πώς θα πάτε

Zητήστε μας πληροφορίες για τα πολύ ενδιαφέρονται πακέτα SINGAPORE STOPOVER, με τιμές που ξεκινούν από €60/ άτομο/ δίκλινο δωμάτιο. Στείλτε μας email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και θα σας φέρουμε σε επαφή με το ταξιδιωτικό γραφείο που διοργανώνει τα πακέτα αυτά.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr