Στοκχόλμη. Πιο πράσινη... δε γίνεται!!

Ποτέ πριν στο παρελθόν δεν ήταν τόσο έντονη η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και για να προάγει και να επιβραβεύσει τέτοιες προσπάθειες η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε το Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Πρώτη που διεκδίκησε αυτό τον τίτλο και τιμήθηκε ως Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2010 είναι η Στοκχόλμη. Πραγματικά, πιο οικολογική δεν γίνεται! 

Η αγάπη και ο σεβασμός στη φύση είναι οι παράγοντες – κλειδιά που χαρακτηρίζουν τη Σουηδική ψυχή και αποτελούν ζωτικό μέρος της σύγχρονης κοινωνίας. Η ζωή στην ύπαιθρο, το δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης που είναι γνωστό ως "allemansrätten,"το καθαρό πόσιμο νερό και η διεθνής εργασία για το παγκόσμιο περιβάλλον είναι τρία ξεκάθαρα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο εκφράζουν οι Σουηδοί τη σχέση τους με το περιβάλλον. Οι ίδιοι υπερηφανεύονται για το γεγονός ότι λατρεύουν τη ζωή στο ύπαιθρο. Ο πληθυσμός των 9 εκ. κατοίκων, που μεταφράζεται σε 22 κατοίκους ανά τετρ. χλμ. – έχει πολύ χώρο για να απολαύσει αυτό που αγαπούν: την επαφή με τη φύση.

Πάρκα, πάρκα και πάλι... πάρκα

Στοκχόλμη. Πιο πράσινη... δε γίνεται!!Η Στοκχόλμη φιλοξενεί μια ενιαία βασιλική δασική έκταση πάρκων, που έχει χαρακτηριστεί ως το Πρώτο Αστικό Εθνικό Πάρκο, ή αλλιώς Ecopark. Καταλαμβάνει έκταση 6,671 acres, εκτείνεται από το Skeppsholmen δυτικά του νησιού Fjδderholmarna προς ανατολάς, μέχρι το Sφrentorp στο Βορρά. Τρία βασιλικά πάρκα, το Djurgεrden (Βόρεια και Νότια), Haga και Ulriksdal ενώνονται κατά μήκος των ακτών του κόλπου Brunnsviken. Τα νησιά Skeppsholmen, Kastellholmen, Beckholmen και Fjδderholmarna περιλαμβάνονται και αυτά στην περιοχή του Πάρκου, που κοσμείται με ιστορικά κτίρια και μερικά γραφικά καφέ.

Πάρκα, πράσινο και νερό είναι προφανώς τα χαρακτηριστικά της πόλης. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά!

♥ Το νερό και τα πάρκα καταλαμβάνουν τα 2/3 της πόλης (40%). Για παράδειγμα, η Λίμνη Mälaren στην ουσία ξεκινά από τα σκαλιά του Δημαρχείου. Η εντυπωσιακή Θάλασσα της Βαλτικής και το αρχιπέλαγος με τα 30.000 νησιά, ξεκινούν μπροστά από το Βασιλικό Παλάτι.

♥ Το γνωρίζατε ότι το νερό της Στοκχόλμης είναι τόσο καθαρό που μπορείτε να ψαρέψετε σολομούς, να κολυμπήσετε, ακόμη και να το πιείτε; Μπορείτε να πιάσετε σολομούς στα νερά έξω από το Βασιλικό Ανάκτορο της Στοκχόλμης! Το νερό γιορτάζεται κάθε καλοκαίρι, τον μήνα Αύγουστο, στη Διεθνή Εβδομάδα Παγκόσμιων Υδάτων καθώς και στην Τελετή Βραβείων στο Υδάτινο Βραβείο της Στοκχόλμης.

♥ Υπάρχουν περίπου 100 πάρκα σε όλη την πόλη, 60 από τα οποία είναι στο Södermalm.

♥ Είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που απέκτησε εθνικό κήπο. Ο Εθνικός Κήπος είναι το καμάρι της πόλης και καλύπτει περισσότερα από 27 τετ. χλμ.

♥ Εντός του νομού υπάρχουν επτά εθνικοί δρυμοί και ένας πολιτιστικός: οι εθνικοί δρυμοί Flaten, Sδtraskogen, Nacka, Grimsta, Hansta, Kyrksjölöten και Judarskogen καθώς και το Igelbäckens Culture Reserve.

♥ Η πόλη διαθέτει 38 κήπους, συμπεριλαμβανομένων των Lengholmen και Tantolunden στο Södermalm, της πιο trendy, γοητευτικής και μοναδικής περιοχής, όπου οι σύγχρονες μπουτίκ συναντούν τα vintage εμπορεύματα. Για τον περίπατό σας υπάρχουν πολλές μαρίνες και παραλίες στο κέντρο της πόλης.

Η Στοκχόλμη είναι ένας ιδανικός τόπος για να εξερευνήσετε την φύση και να ζήσετε ταυτόχρονα στον παλμό μιας σύγχρονης μητρόπολης. Αν βρεθείτε εδώ, μη διστάσετε να είστε totally eco: νοικιάστε ποδήλατο ή κανό, επισκεφτείτε το Εθνικό Αστικό Πάρκο και φάτε σε οικολογικά μέρη.

Eco‐style διαμονή

Στοκχόλμη. Πιο πράσινη... δε γίνεται!!Οικολογικό προφίλ χαρακτηρίζει την αλυσίδα ξενοδοχείων Scandic, που ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία που χρησιμοποίησαν οικολογικά προϊόντα (σαπούνι σώματος και σαμπουάν). Ενσωμάτωσαν οικονομικούς λαμπτήρες και τουαλέτες με ρυθμιζόμενη χρήση νερού, ενώ έχουν στόχο να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 100% μέχρι το 2025. Όλα τα ξενοδοχεία της αλυσίδας έχουν κερδίσει πιστοποίηση (Swan Eco Label), έχουν βραβευθεί με το Βραβείο Βιωσιμότητας στην έκθεση European Hotel Design Fair SLEEP στο Λονδίνο και το μενού του πρωινού προσφέρει οργανικά γεύματα, πιστοποιημένα και αυτά με τη σφραγίδα KRAV.

Για να μείνετε σε «πράσινο ξενοδοχείο», επιλέξτε από τα εξής:

√ Όλα τα 18 Ξενοδοχεία της αλυσίδας Scandic √ Bergendal Kurs & Konferens √ Brevik Meetings AB √ Djurönäsets Kursgård √ Gällöfsta Utbildning & Konferens √ Hilton Hotel Stockholm √ Långholmen Hotel & Restaurang √ Nordic Light Hotel √ Nordic Sea Hotel √ STF Vandrarhem af Chapman (Youth hostel) √ Hotel Skeppsholmen √ Stora Brännby Kursgård √ Sånga Säby Kurs & konferens √ Τα δύο ξενοδοχεία της αλυσίδας Best Western √ Τα τέσσερα ξενοδοχεία της αλυσίδας Radisson SAS √ Τα τέσσερα Rica Hotels √ Sheraton Hotel Stockholm √ Stallmästaregården Restaurant & Hotel

Φάτε, πιείτε, ντυθείτε οικολογικά! Be Eco- Cool!

Στοκχόλμη. Πιο πράσινη... δε γίνεται!!Η βιομηχανία της μόδας φαίνεται να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Αρκετά καταστήματα πωλούν οικολογικά ρούχα και προϊόντα. Το εστιατόριο Babajan προσφέρει μόνο οργανικά υλικά ως βάση για κάθε γεύμα ενώ κορυφαίοι σεφ υπερηφανεύονται για το γεγονός ότι μαγειρεύουν με υλικά που καλλιεργούνται βιολογικά. Ανάμεσά τους, είναι ο Pontus Frithiof, που άνοιξε το καινούριο του εστιατόριο Pontus! Αλλά και το εστιατόριο Operakδllaren είναι το πρώτο που βραβεύτηκε για το οικολογικό του προφίλ. Μερικές «πράσινες» επιλογές:

Στοκχόλμη. Πιο πράσινη... δε γίνεται!!Shopping

Bondens egen marknad, www.bondensegen.com • Matdistriktet, www.matdistriktet.se • Camilla Norrback , www.camillanorrback.com • Ekovaruhuset, www.ekovaruhuset.se • Norrgavel, www.norrgavel.se • Nudie Jeans, www.nudiejeans.com • Red Fairy, www.redfairy.se • Revery, www.revery.se

Fooding...

Rosendals Trädgårdskafé, www.rosendalstradgard.se • Cosmic Café  • Simons Skafferi , www.simonsskafferi.se • Hermans, www.hermans.se • Pontus! , www.pontusfrithiof.com • Operakällaren, www.operakallaren.se • Cajsa Warg, www.cajsawarg.se • Babajan, www.babajan.com • Bondens Butik , www.bondensbutik.se • Green n' Lean (fast food), www.green‐n‐lean.se

Ωραίος ο χειμώνας στην πράσινη πόλη

Στοκχόλμη. Πιο πράσινη... δε γίνεται!!Από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο η εποχή θεωρείται χαμηλή σεζόν. Ο χειμώνας στη Στοκχόλμη, ωστόσο, είναι πράγματι μαγευτικός. Δοκιμάστε να κάνετε πατινάζ στον πάγο, σκι ή απλά, βρεθείτε στη χιονισμένη πόλη. Μη έμπειροι στο πατινάζ διασκεδάζουν στα παγοδρόμια στο Kungstrδdgεrden και στις φροντισμένες λίμνες στα πάρκα Hellasgarden ή Norrviken, ενώ οι πιο έμπειροι, επιδεικνύουν τις ικανότητές τους σε μικρότερες λίμνες, όπως τη λίμνη Mälaren ή ακόμη και το αρχιπέλαγος. Συνίσταται πάντα στους επισκέπτες να ακολουθούν ένα ειδικό τουρ, γιατί ο πάγος συχνά είναι λεπτός. Η Στοκχόλμη διαθέτει 10- 15 μονοπάτια για cross-country skiing. Το πλησιέστερο βρίσκεται στο Hellasgεrden, με φωταγωγημένα μονοπάτια, φροντισμένο παγοδρόμιο, χειμερινό κολυμβητήριο και σάουνα. Αλλά υπάρχουν και επτά χιονισμένες πλαγιές στην ευρύτερη περιοχή, με την πίστα στο Hammarbybacken να είναι η κοντυνότερη στην πόλη, εξαιρετικό σημείο για απόδραση από το κέντρο. (Πληροφορίες: www.isplanket.se)

Πράσινες δραστηριότητες σε μια πράσινη πόλη

Στοκχόλμη. Πιο πράσινη... δε γίνεται!!Κτισμένη σε 14 νησιά, με κάθε περιφέρεια να έχει το δικό της μοναδικό χαρακτήρα και πεντακάθαρη φύση. Το Εθνικό Πάρκο της πόλης είναι μια πράσινη όαση, με πολύ νερό. Η εταιρία Nature's Best εξειδικεύεται στον οικοτουρισμό και έχει συγκεντρώσει τους κορυφαίους διοργανωτές φυσιολατρικών δραστηριοτήτων για κάθε προτίμηση. (www.naturensbasta.se). Η Stockholm Adventures προσφέρει πολλές επιλογές από μακρινά ή κοντινά τουρ με ποδήλατο ή πεζοί, με καγιάκ ή σκάφος, για μεμονωμένους ή οικογένειες. (www.stockholmadventures.se). Αν έχετε περιέργεια για ελάφια, αγριογούρουνα ή άλλους τριχωτούς εκπροσώπους της άγριας φύσης, η Stockholm Outback σας μεταφέρει 30 λεπτά έξω από την πόλη, για να δείτε άγρια ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, €50/ ενήλικας, €35 παιδιά. (www.sthlmoutback.se). Στον εθνικό κήπο της πόλης, η Strömma Turism διοργανώνει πεζοπορία, ποδηλασία ή βαρκάδα, μέσα στην σπάνια χλωρίδα που κρύβεται στο πάρκο.(www.ekoparken.com). Η καλύτερη θέα της πόλης προσφέρεται από ψηλά. Η Upplev Mer σας οδηγεί μέσα από έναν περίπατο και ιστορικές περιγραφές, με εξειδικευμένο ξεναγό, στην κορυφή του Riddarholmen (www.upplevmer.se). Και μια συμβουλή: Γνωρίστε την πόλη με ποδηλατάδα, www.bike-hike.se και www.bikeguide-stockholm.se, αλλά και τα 30.000 νησιά το χειμώνα, μέσα από εξειδικευμένα τουρ όλο το χρόνο (www.30000oar.se)

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr