Weekend με θέα στο Βόσπορο

Από τις ρομαντικότερες και ομορφότερες πόλεις που στολίζουν τον Βόσπορο, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης για το 2010 νιώθει υπερήφανη για τον τίτλο της, υποσχόμενη να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό. Το ταξίδι στη Νύμφη του Βοσπόρου είναι από μόνο του μια ξεχωριστή εμπειρία, που δεν αφήνει κανένα ανεπηρέαστο. Γαστρονομία, πολιτισμός, ρομαντικές κρουαζιέρες, χορός της κοιλιάς, ένα πακέτο που τα έχει όλα!

Το σαββατοκύριακο είναι μια ιδανική απόδραση, συνδυάζοντας τις εξαιρετικές υπηρεσίες με την οικονομική πρόσβαση και τις πολύ καλές προτάσεις διαμονής.Γνωρίστε την περπατώντας στο Ταξίμ και κάντε στάση στο Saray Muhallebicisi για να δοκιμάσετε μπακλαβάδες στοιβαγμένους σε σιροπιαστά βουναλάκια. Πάρτε το γραφικό τραμ από την οδό Istiklal για μια σύντομη διαδρομή – οι πεζοί πάνε γρηγορότερα αλλά δεν έχει σημασία-, κάντε μια επίσκεψη στα παλάτια και τα τζαμιά της, που συνθέτουν ένα μαγευτικό σύνολο και ολοκληρώστε την ανατολίτικη εμπειρία απολαμβάνοντας αυθεντικό χορό της κοιλιάς στο Galata Serai, έναν πύργο 55 μ., πάνω από την παλιά, 490μ. μήκους ομώνυμη γέφυρα και φιλοξενεί εστιατόριο. Weekend με θέα στο Βόσπορο

Επισκεφθείτε τα σημαντικότερα μνημεία και εκκλησίες, όπως την Παναγιά την Μπαλουκλιώτισσα, τη Μονή της Χώρας, το πλούσιο Αρχαιολογικό Μουσείο, στον πρώτο όροφο του Τοπκαπί, που στεγάζει μια πλούσια συλλογή από ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή των Σουμερίων, Βαβυλωνίων, Χετταίων, το παλάτι Ντολμπαμπαχτσέ (19ος αιώνας), με μια εντυπωσιακή αίθουσα υποδοχής με 56 κολόνες και ένα βάρους 4,5 τόνων κρυστάλλινο πολυέλαιο, το τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, που θεωρείται το ομορφότερο από όλα τα τζαμιά στην Κωνσταντινούπολη, χτίστηκε τον 16ο αιώνα για να επισκιάσει την Αγία Σοφία. Συνεχίστε με το Παλάτι του Ιμπραήμ Πασά, Μεγάλου Βεζίρη του Σουλεϊμάν, που ήταν το μεγαλύτερο παλάτι στην τότε οθωμανική αυτοκρατορία και σήμερα, ως μουσείο, στεγάζει συλλογές από ωραιότατες περσικές και τουρκικές μινιατούρες, κ.ά.

Στο Μουσείο Μωσαϊκών θα δείτε μοναδικά μωσαϊκά του 5ου και 6ου αιώνα από το παλάτι του αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Επιβάλλεται η επίσκεψη στο Πατριαρχείο, με το ναό του Αγ. Γεωργίου, την Κλειστή Πύλη, το χώρο μαρτυρίου του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε, την Παναγία των Βλαχερνών και φυσικά, στην Αγία Σοφία, της οποίας ο τρούλος έχει 55 μ. ύψος και 31 μ. διάμετρο. Χτίστηκε από τον Ιουστινιανό και είναι ένα από τα πλέον σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία όλων των εποχών. Must είναι και το περίφημο Τζαμί του Σουλτάν Αχμέτ, πιο γνωστό σαν Γαλάζιο Τζαμί από το μπλε χρώμα που έχει χρησιμοποιηθεί στην εσωτερική του διακόσμηση, καθώς και το Τοπκαπί, παλάτι των Σουλτάνων από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα με ωραιότατους εσωτερικούς κήπους και αυλές. Σήμερα μουσείο των ανεκτίμητων θησαυρών τους με θέα προς τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πριν φύγετε, θα πρέπει να περάσετε από το Kapali Çarşi, το Μεγάλο παζάρι με τους 100 δρόμους και τα 4.000 καταστήματα για φθηνές αγορές και κάθισε σε παραδοσιακό nargile café για να καπνίσετε αρωματικό καπνό με τους ντόπιους.

Tip! Ένα καλά κρυμμένο μυστικό, στην αγκαλιά της γης, είναι η επίσκεψη στη Βασιλική Κινστέρνα, γνωστή πλέον ως Γερεμπατάν Σαράι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού διαστάσεων περίπου 141 × 66.5 μ. στην κάτοψη και χωρητικότητας 78.000 m3, στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ επί του ιστορικού κέντρου. Πραγματικά ανεπανάληπτη.

Γεύμα ή δείπνο
Weekend με θέα στο Βόσπορο

To μεσημέρι κλείστε τραπέζει στο Çintemani Restaurant στο ξενοδοχείο Ritz Carlton (http://www.ritzcarlton.com), ένα από τα καλύτερα της πόλης, με μενού που ξεκινούν από 32€ το άτομο και wine list που ξεπερνά τις 100 διαφορές μάρκες εκλεκτού οίνου. Θα συνεχίσετε τη βόλτα στην Ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, πίνοντας καφέ στη μοντέρνα και γραφική συνάμα συνοικία Ortakoy, όπου ξένοι και ντόπιοι απολαμβάνουν την απογευματινή βόλτα πλάι στα νερά του Βοσπόρου, με θέα το επιβλητικό τζαμί. Στο Galata Tower Restaurant για το δείπνο με σώου και χορό της κοιλιάς, θα πληρώσετε περίπου 60€ το άτομο. (Πληροφορίες: www.istanbullife.org)

Θα αγοράσετε

Επιβάλλεται μια σύντομη στάση για τα καλύτερα λουκούμια που έχετε δοκιμάσει, στο πασίγνωστο και ιστορικό Haci Bekir (www.hacibekir.com.tr) στην περιοχή Bahcekapi, που για περισσότερα από 200 χρόνια - από το 1777- γλυκαίνει τους κατοίκους και τουρίστες της πόλης. Το μικροσκοπικό μαγαζάκι των 33 τετ. μ. έχει μεγαλώσει πλέον, στα 88 τετ. μ. και αποτελεί ένα πραγματικό, ζωντανό μουσείο γλυκιάς ιστορίας.

Eπιλογές διαμονής

Για διαμονή, για ένα ξενοδοχείο 5* όπως το The Marmara Taxim υπάρχουν τιμές από 200€/ το δίκλινο, ενώ το 5* Radisson Blu Bosphorus από €289 το δίκλινο ή στο Swissotel The Bosphorus Istanbul από €238 το δίκλινο τη βραδιά ή το Elite World Istanbul 5* από €130 το δίκλινο (ναι! καλά διαβάζετε...). Τίποτα δεν συγκρίνεται με τις σουίτες του Ciragan Palace Kempinski με θέα στο Βόσπορο, από €491 (www.kempinski-istanbul.com).Φυσικά, υπάρχουν και πολύ καλά 4*, Tulip City Taksim από 79€, Point Hotel από €140, Pera Tulip Hotel από €99.

Θα φτάσετε

Για το αεροπορικό εισιτήριο (01:15 πτήση) θα πληρώσεις 207€ με Οlympic Air (Μέσα Ιουνίου). Σε μια ωρίτσα και κάτι προσγειώνεστε στο αεροδρόμιο Ataturk. Μπορείτε αν θέλετε να νοικιάσετε λιμουζίνα, από ειδικά γραφεία που συνδυάζουν τη μετάβαση με την ομορφότερη ολοήμερη ξενάγηση της Πόλης, από 80€ το άτομο. Μπλε Τζαμί, Παλάτι Τόπκαπι, Κλειστή Αγορά, Αγία Σοφία, όλα σε ένα! (http://www.istanbulairportservice.com/)

Kείμενο: Ειρήνη Σδράκα

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr