Ορεινή Πίνδος

Η ορεινή Πίνδος κρύβει πολλές εκπλήξεις και εντυπωσιάζει τους λάτρεις της φύσης. Στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πανίδας, μεταξύ των οποίων και η καφέ αρκούδα. Μέσα από μια πεζοπορία διάρκειας τεσσάρων περίπου ωρών η φύση αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο, ενώ η εκδρομή ολοκληρώνεται με ένα απολαυστικό πικνίκ στην αγκαλιά της φύσης.

Ο ποταμός Βενέτικος Β’ θεωρείται μέσης δυσκολίας, 2ου βαθμού  και συνδυάζει εντυπωσιακά περάσματα με εικόνες από ένα φαράγγι μετεωριτικών πετρωμάτων. Στο σημείο Α’ του Βενέτικου η διαδρομή είναι δυσκολότερη και απαιτεί εμπειρία. Απότομες στροφές, αφρισμένα κύματα, απαιτητικά περάσματα για μυημένους στο rafting. Στη διάρκεια της διαδρομής συναντάμε 4 πανέμορφα γεφύρια του 16ου και 17ου αιώνα με τη συνοδεία των σταχτοτσικνιάδων και κορμοράνων, πτηνών της περιοχής. Οι πηγές του Βενέτικου είναι μια εξίσου όμορφη κατάβαση rafting (3ου-4ου βαθμού) που αρχίζει από τις πηγές του ποταμού και φτάνει μέχρι το πέτρινο γεφύρι του Αζίζ Αγά, ένα από τα μεγαλύτερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια.

Mια ενδιαφέρουσα trekking διαδρομή, στην ορεινή Πίνδο και τη Βάλια Κάλντα, είναι η διάσχιση του φαραγγιού που ξεκινά από την πέτρινη γέφυρα της Πορτίτσας και καταλήγει στις φυσικές πισίνες που σχηματίζονται στην έξοδο του φαραγγιού. Το εναέριο πέρασμα στο  Σπήλαιο είναι μοναδική η εμπειρία πάνω από τα αφρισμένα νερά του ποταμού. Η περιοχή στον υπέροχο Εθνικό Δρυμό της Bάλια Kάλντα είναι μια εύκολη πεζοπορία, προσιτή σε μικρούς και μεγάλους.

Προτεινόμενο δρομολόγιο: Σαμαρίνα - Σμίξη - Περιβόλι - Βοβούσα - Μουσείο Μηλιάς - Καλαμπάκα - Ζιάκας - Γεφύρι Αζίζ Αγά

- Η Σμίξη είναι το πιο κοντινό χωριό στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Παλιές πέτρινες βρύσες και αρχοντικά δίνουν μια άλλη αίσθηση στο χειμερινό επισκέπτη.

- Η Σαμαρίνα είναι ένα πασίγνωστο χωριό, τραγουδισμένο στα δημοτικά μας τραγούδια, χτισμένο στο Σμόλικα σε ύψος 1.650 μέτρων περίπου, μέσα σε ένα ανεπανάληπτης ομορφιάς τοπίο.

- Στο Τρίκωμο θα επισκεφθούμε τη γέφυρα του Αζίζ Αγά στους πρόποδες της Πίνδου. Πρόκειται για μονότοξο γεφύρι, το μεγαλύτερο σε ύψος στη Δ. Μακεδονία και από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.

- Η περιοχή της κοινότητας του Σπηλαίου έχει χαρακτηρισθεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

- Το Περιβόλι βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τα Zαγοροχώρια της Hπείρου, σε ένα ορεινό τοπίο μοναδικής ομορφιάς.

- Η Βοβούσα είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό της ανατολικής πλευράς του Ζαγορίου και μία μαγευτική εμπειρία για τον επισκέπτη. Μέσα από το χωριό περνάει ο Αωός ποταμός και είναι η βοή των νερών, αυτό που έδωσε στο χωριό την ονομασία του.

- Στο Παλαιοντολικό Μουσείο Μηλιάς φιλοξενούνται εκτός των άλλων και οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες μαστόδοντα στον κόσμο, ηλικίας τριών εκατομμυρίων χρόνων.

Πηγή: Το πρόγραμμα είναι μια πρόταση της Trekking Hellas.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr