Η γραφική "πράσινη πόλη" Bursa, η Προύσα της βορειοδυτικής Ανατολίας, γενέτειρα του επιφανή αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου (1919-1992), αλλά και του σπουδαίου θεατρικού σκηνοθέτη Κάρολου Κουν (1908-1987), είναι μια εξαιρετική πρόταση για ημερήσια απόδραση από την Κωνσταντινούπολη, από την οποία απέχει κάπου 2 ώρες οδικώς, μέσω ενός άνετου αυτοκινητόδρομου. Η πόλη του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη, των δύο θρυλικών ηρώων του θεάτρου σκιών, είναι πολύ ενδιαφέρουσα και γοητευτική, ιδιαίτερα όταν ανθίζουν τα δέντρα στις λεωφόρους της και τα λουλούδια στα πάρκα που την περιβάλλουν, χαρίζοντάς της τον τίτλο της "πράσινης πόλης". Σημαντικά μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ, συμφέρουσες αγορές μεταξωτών, πολύ καλό και λαχταριστό φαγητό, καθώς και μοναδικά μνημεία οθωμανικής αρχιτεκτονικής, το μουσείο του Καραγκιόζη, το σπίτι του Ατατούρκ, οι δυνατότητες για χειμερινά σπορ αλλά και λουτροθεραπείες, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αξίζει να την επισκεφθείτε. 

IMG 20230127 133218bursa2Στην Προύσα "χτυπά η καρδιά της αυτοκινητοβιομηχανίας", με πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες να κατασκευάζουν εδώ τα μοντέλα τους [Fiat, Toyota, Ford] ενώ είναι και μάστορες στις τροποποιήσεις των αυτοκινήτων. Aπό το 1975 φιλοξενεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Bursa Uludağ University, δυναμικότητας άνω των 44.000 σπουδαστών, με 2.573 διδάσκοντες επί του παρόντος. Ο χαρακτηρισμός της 4ης μεγαλύτερης πληθυσμιακά πόλης της χώρας και πρωτεύουσας της επαρχίας του Μαρμαρά ως "πράσινη πόλη" δεν είναι τυχαίος, καθώς διακρίνεται για το πράσινο στοιχείο, κάτι που εκπλήσσει ευχάριστα, σε σύγκριση με το "σκληρό" τοπίο της "τσιμεντένιας" Κωνσταντινούπολης. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο Βοτανικός Κήπος Soğanlı, ο "πνεύμονας" της Προύσας, καταλαμβάνει επιφάνεια 400 εκταρίων και φιλοξενεί 150 είδη δέντρων, 27 είδη τριαντάφυλλων, 76 είδη θάμνων, μια τεχνητή λίμνη, χώρους αναψυχής, παιδότοπους και αθλητικές εγκαταστάσεις. 

Περιπλανήσεις στους δρόμους του μεταξιού!

1674918445788 lowΗ Προύσα ήταν ανέκαθεν γνωστή ως το μεγαλύτερο κέντρο κλωστοϋφαντουργίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καθώς ήταν ένας από τους δυτικότερους σταθμούς του Δρόμου του Μεταξιού. Εδώ βρισκόταν το κέντρο του εμπορίου μεταξιού και μεταξωτών υφασμάτων, προϊόντων που μέχρι σήμερα θεωρούνται από τα ποιοτικότερα μεταξωτά παγκοσμίως. 

Ο περίπατος γνωριμίας με την πόλη ξεκινάει από την κεντρική πλατεία με το σιντριβάνι, όπου βρίσκεται και η κεντρική είσοδος του ιστορικού καραβάν σεράι Κoza Han. Πρόκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο παραδοσιακό χάνι, από τα δεκάδες που βρίσκονταν στο Δρόμο του Μεταξιού και λειτουργούσαν ως πανδοχεία όπου διέμεναν οι έμποροι ταξιδιώτες, ενώ διέθεταν και στάβλους για τα ζώα τους, εργαστήρια παρασκευής μεταξωτών υφασμάτων και καταστήματα για τις εμπορικές συναλλαγές. Σήμερα, ύστερα από προσεγμένη ανακαίνιση, το Koza Han μας μεταφέρει νοερά σε εκείνες τις εποχές, φιλοξενώντας δεκάδες καταστήματα όπου πωλούνται υπέροχα μεταξωτά. 

koza han 3 largeTo Koza Han κτίστηκε το 1492 από τον Σουλτάνο Bayezid II και βρίσκεται μεταξύ δύο εντυπωσιακών τζαμιών, του Orhan Camii και του Ulu Camii. Τα καταστήματά του καταλαμβάνουν δύο ορόφους στο παραλληλόγραμμου σχήματος κτίσμα από κόκκινες πλίνθους, γύρω από την κεντρική αυλή με 40 τρούλους, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει ένα μικρό τζαμί με 6 σιντριβάνια. Το χάνι διαθέτει 95 δωμάτια [50 στον άνω όροφο και 45 στον κάτω], το ανατολικό του τμήμα χρησιμοποιούνταν ως αχυρώνας και αποθήκη και το βόρειο αποτελούσε την κεντρική πύλη. Αν κάτι αξίζει να αγοράσετε από εδώ, είναι μεταξωτά μαντίλια και υφάσματα, επιλέγοντας από 40 καταστήματα, σε αρκετά καλές τιμές. Φυσικά, η καλύτερη ποιότητα κοστίζει ακριβότερα, οπότε χρειάζεται καλή έρευνα πριν τις αγορές. Απαραίτητη είναι και η στάση για "τούρκικο" καφέ, στα υπαίθρια καφενεία που θα ανακαλύψετε στον περίπατό σας ακολουθώντας τους δαιδαλώδεις διαδρόμους των κλειστών και ανοικτών παζαριών.

1674918445771 lowΗ κλειστή αγορά Bedestan, που κατασκευάστηκε από τον Yıldırım Bayezid (1389-1402), είναι γεμάτη ζωή και δεκάδες είναι τα καταστήματα με λευκά είδη, κοσμηματοπωλεία, δερμάτινα ρούχα και αξεσουάρ, αλλά και τοπικά προϊόντα [αποξηραμένα φρούτα, μπακλαβά, καραμελωμένα κάστανα (Kestane Şekeri), λουκούμια, χυμό από ρόδι και μπαχάρια!]. Θα σας κάνει εντύπωση πόσο μοντέρνο, περιποιημένο και φωτεινό είναι, ενώ δεκάδες μικρά σοκάκια οδηγούν σε μικρότερα Χάνια, μερικά εκ των οποίων είναι πραγματικά στολίδια. 

PANO 20230127 133140Μία εξίσου πολύ όμορφη περιοχή είναι το ιστορικό παζάρι Irgandı, πάνω στην πέτρινη γέφυρα του 1442, με 32 μικρά πολύ γραφικά καταστήματα χειροτεχνίας στις δύο πλευρές της. Η γέφυρα, μήκους 16 μ. και πλάτους 11 μ. είναι κτισμένη πάνω από το ποτάμι Gokdere και συνδέει τις συνοικίες Osmangazi και Yildirim της Προύσας. Αν έχετε ταξιδέψει στη Φλωρεντία, θα σας θυμίσει πολύ τη γέφυρα Πόντε Βέκκιο.

Οκτώ Μνημεία UNESCO σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε

Η Προύσα φιλοξενεί και μερικά από τα πλέον σημαντικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αν διαθέτετε χρόνο, αξίζει να επισκεφτείτε εσωτερικά δύο πολύ σημαντικά τζαμιά, το Μεγάλο Τέμενος [Ulu Cami] και το Πράσινο Τέμενος [Yesil Cami]. yesil turbe turizm sube 8 large Φυσικά, για κάθε επίσκεψη σε λατρευτικούς χώρους, θα πρέπει οι γυναίκες να έχουν καλυμμένο το κεφάλι με μαντήλι και όλοι αφήνουν τα υποδήματα εκτός των τεμένων.

Το Μεγάλο Τέμενος [Ulu Cami], στο κέντρο της παλιάς πόλης, ένα τεράστιο παραλληλόγραμμο κτίριο 55 x 69 μ., χωρητικότητας 5.000 πιστών, κατασκευάστηκε μεταξύ 1396 -1399 από τον αρχιτέκτονα Ali Neccar και ξεχωρίζει με τους 20 τρούλους που στηρίζονται σε 12 γιγάντιους κίονες και τους 2 μιναρέδες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζαμί της Προύσας και ένα από τα μεγαλύτερα της Τουρκίας και αποτελεί έξοχο δείγμα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής, με το λευκό, το μαύρο και το χρυσό χρώμα να κυριαρχούν στο εσωτερικό, ενώ η διακόσμηση είναι πράγματι εντυπωσιακή.

Το Πράσινο Τέμενος [Yesil Cami] βρίσκεται στην περιοχή Yeşil και κατασκευάστηκε μεταξύ 1419 -1421 από τον σουλτάνο Çelebi Sultan Mehmed. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ομορφότερα ιστορικά κτίρια της Τουρκίας, με υπέροχα διακοσμημένες πύλες, τοίχους και θόλους, καλυμένους με γαλαζοπράσινα πλακάκια, με γεωμετρικά μοτίβα και λουλούδια, ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

irgandi koprusu 12 large large

Έχοντας περπατήσει αρκετά, η όρεξη ανοίγει και οι μυρωδιές των μπαχαρικών επιβάλλουν μια στάση γαστρονομικού ενδιαφέροντος, καθώς η περιοχή φημίζεται για το Iskender Kebab, αρνίσιες λεπτοκομμένες φέτες γύρου ψημένου σε κόκκινη σάλτα, σερβιρισμένου πάνω σε ψημένη αραβική πίτα με συνοδευτικό γιαούρτι, ενώ οι τολμηροί το δοκιμάζουν στην πιο "ενισχυμένη" έκδοσή του, με καυτό βούτυρο που ο σεφ περιχύνει την ώρα του σερβιρίσματος. Θα το δοκιμάσετε στην "πηγή" του, το ιστορικό Iskender Kebap Restaurant, που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό οίκημα και διατηρεί αναλλοίωτη την παράδοση από το 1867.

1674918445630 lowΣκι στον Όλυμπο της Προύσας!

Δε θα πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι η Προύσα είναι ένας άκρως δημοφιλής προορισμός για σκι, καθώς βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Uludag, του Ολύμπου, της Αρχαίας Επαρχίας της Βιθυνίας.

5 uludagΤο ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, με μέγιστο υψόμετρο 2.543 μ., απέχει μισή ώρα από το κέντρο της Προύσας και ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο το 1961. Διαθέτει 28 χλμ. διαδρομών για αρχάριους αλλά και έμπειρους σκιέρ και 24 lifts. Από την κορυφή, όπου μπορείτε να φτάσετε με εναέριο τελεφερίκ που εκτείνεται σε απόσταση 9 χλμ. και θεωρείται το μακρύτερο στην Τουρκία, θα δείτε την πόλη πανοραμικά, αρκεί να είναι καθαρή η ατμόσφαιρα. Καθώς το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη [207 χλμ.], με το πρώτο χιόνι που θα καλύψει τις πλαγιές, τα ξενοδοχεία και πανδοχεία πλημμυρίζουν από σκιέρ, ενώ οι τιμές είναι αρκετά "τσιμπημένες" λόγω της μεγάλης ζήτησης και του μικρού αριθμού καταλυμάτων.

Πληροφορίες

Τελεφερίκ: https://bursateleferik.com.tr/en/services/

Χιονοδρομικό κέντρο: https://uludaginfo.com/

Iskender Kebab Bursahttp://www.iskender.com.tr/iskenderin-tarihi.html 

Foto: αρχείο www.travelpassion.gr και https://bursa.goturkiye.com/Bursa Turizm Portalı | GoBursa (gotobursa.com.tr)

Ευχαριστούμε το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την Πρεσβεία της Τουρκίας για τη φιλοξενία.

 

 

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr