ChamonixTo Σαμονί, το διασημότερο χιονοδρομικό κέντρο της Γαλλίας, μια ανάσα από τη Γενεύη, με τον Ελβετό αντίπαλό του, Γκσταντ, στην κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τα αλπικά βουνά και τις απεριόριστες δυνατότητες για σκι. Φημίζεται ως "World`s Most Famous Ski Resort" και υποδέχεται τους επισκέπτες του στα 10.35 μ., με άπειρες δυνατότητες για βόλτες με snowshoes , huskies και snowmobiles , πανοραμικές πτήσεις στις μαγευτικές κορυφές του βουνού – μύθου , heliskiing , paragliding και αναρρίχηση σε πάγο.


Το Chamonix και ολόκληρη η κοιλάδα που το περιβάλλει βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος. Απέχει 88 χλμ. από το αεροδρόμιο της Γενεύης, που είναι και ο συνηθέστερος τρόπος πρόσβασης σε αυτό. Επειδή οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αυξημένη οικολογική ευαισθησία, συνιστούν στους επισκέπτες να αφήσουν το αυτοκίνητό τους και να εξερευνήσουν τη μαγεία της «θάλασσας των πάγων» του Chamonix με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι, φθάνοντας στο αεροδρόμιο Cointrin της Γενεύης, θα επιβιβασθείτε στο τρένο για Martigny, εν συνεχεία στην πίσω πλευρά του σταθμού, μετά από μισή ώρα περίπου θα αλλάξετε τρένο για La Chatelard- Frontiere στα γαλλοελβετικά σύνορα και εν συνεχεία για Chamonix. Η διαδρομή είναι μια αξέχαστη εμπειρία, αφού το τρένο περνάει μέσα από χιονισμένες κοιλάδες, ποτάμια και τούνελ, μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Η διάρκεια του ταξιδιού, αν επιλέξετε αυτό τον τρόπο, είναι 3.30 λεπτά περίπου.

Chamonix

Φθάνοντας στην πόλη, μόλις εγκατασταθείτε στο κατάλυμα της επιλογής σας, ζητήστε την guest card, ή Carte D'Hote στα Γαλλικά, που είναι εντελώς δωρεάν και σας επιτρέπει ελεύθερη πρόσβαση σε όλο το αστικό δίκτυο συγκοινωνιών του Chamonix, εκτός από το νυχτερινό λεωφορείο. Φυσικά δεν ισχύει για κανένα τελεφερίκ που θα σας ανεβάσει στις μαγικές κορυφές της κοιλάδας.

Η πόλη βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά των Άλπεων, σε υψόμετρο 1035 μέτρων. Το τοπίο κυριαρχείται φυσικά από την επιβλητική παρουσία της οροσειράς των Λευκών Όρεων (Mont Blanc), του ψηλότερου βουνού της Ευρώπης, με 4807 μ. υψόμετρο. Η κοιλάδα έχει δημιουργηθεί από την εποχή των παγετώνων, με το μήκος της να φτάνει τα 17 χλμ. Οι μόνιμοι κάτοικοι φθάνουν τους 10.000 αλλά τους χειμερινούς μήνες φθάνουν περίπου τις 60.000. Το Chamonix σήμερα είναι και οδικός κόμβος αφού μέσω του τούνελ του Mont Blanc επιτυγχάνεται η πρόσβαση στην Ιταλία.

Την μοίρα του άγνωστου μέχρι το 1741 Chamonix, έμελλε να αλλάξει η επίσκεψη δύο Βρετανών αριστοκρατών, των William Windham και Richard Pocock. Εμπνευσμένοι από το μυστήριο και τη γοητεία που ασκούσε η θάλασσα των πάγων, Mer de Glace, και υποβοηθούμενοι από τις γνώσεις τους και το ένστικτό τους, προσπάθησαν να ανακαλύψουν τα μυστικά της κοιλάδς. Το μέρος άρχιζε να γίνεται σιγά σιγά γνωστό, αφού χάρη στις μαρτυρίες των δύο νεαρών, ο φόβος για το άγνωστο άρχισε να υποχωρεί. Το πρώτο ξενοδοχείο άνοιξε το 1770 και ο πρώτο πολυτελές θέρετρο το 1816. Όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα η τουριστική βιομηχανία βίωσε τρομερή ανάπτυξη. Σημαντική ώθηση έδωσαν τα εγκαίνια του οδοντωτού σιδηροδρόμου για το Monteneuvers το 1908 και η ίδρυση της εταιρίας ξεναγών- οδηγών το 1821. Ουσιαστική συνεισφορά όμως, προσέφερε η χάραξη δρόμων και η διαμόρφωση του σιδηροδρομικού δικτύου. Το 1866, στη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα του 3ου, έφθασε στο χωριό η πρώτη άμαξα με άλογα. Ορόσημο για τη σημερινή μορφή του Chamonix ήταν οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που διοργανώθηκαν εκεί το 1924. Τότε ήταν που άρχιζαν να γίνονται και οι πρώτες εγκαταστάσεις για τα τελεφερίκ που καλύπτουν σήμερα τις σπουδαιότερες βουνοκορφές.

ChamonixΗ πόλη σήμερα είναι ένα από τα διασημότερα τουριστικά θέρετρα παγκοσμίως. Γνωρίζει μια συνεχή οικιστική ανάπτυξη, που προσπαθεί για την ώρα να ισορροπήσει με επιτυχία, τη σχέση με το παρθένο φυσικό περιβάλλον που την αγκαλιάζει. Η αρχιτεκτονική είναι πλούσια και με εμφανή τα σημάδια της παράδοσης του παρελθόντος· τεχνοτροπίες μπαρόκ, αρτ ντεκό αλλά και σύγχρονη αρχιτεκτονική. Το glamour κυριαρχεί σε κάθε βήμα. Θα συναντήσετε πανάκριβα ξενοδοχεία, μπουτίκ με επώνυμες φίρμες στο χώρο της ένδυσης και του κοσμήματος, γραφικά καφέ, παραδοσιακά εστιατόρια με γνήσιο αλπικό χαρακτήρα, όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε ένα μοναδικό φοντί, αλλά και άλλα πιάτα με ψητά τυριά, που φυσικά αποτελούν τοπική σπεσιαλιτέ. Το χειμώνα είναι «πνιγμένο» στο χιόνι, απογειώνοντας τη ρομαντική διάθεση, ιδίως όταν απολαμβάνει κανείς ένα περίπατο στους χιονισμένους πεζόδρομους, σε ένα γαλήνιο τοπίο.

Οι τιμές σε όλα τα είδη και τις υπηρεσίες δεν είναι απαγορευτικές, ιδίως μετά την εκτίναξη όλων των τιμών και υπηρεσιών στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι επισκέπτες καταφθάνουν για να βρουν τη μέκκα των χειμερινών σπορ και δραστηριοτήτων. Οι σημαντικότερες περιοχές για σκι είναι τρεις. Του Brevent/ Fleger που προσφέρουν μια αξέχαστη θέα του Mont Blanc, του Grand Montet και της περιοχής του Balme.

Chamonix

Είναι σίγουρο ότι οι λάτρεις του σκι εκτός πίστας θα συναντήσουν την Εδέμ τους, στη Λευκή Κοιλάδα (Vallee Blanche). Επειδή όμως, μιλάμε για ένα οροπέδιο απόλυτου πάγου, σε μεγάλο υψόμετρο, η κατάβαση πρέπει να γίνεται με τη συνοδεία ντόπιων έμπειρων οδηγών, αφού η περιοχή δεν είναι σηματοδοτημένη, ούτε περιπολείται. Οι επισκέπτες δεν πλήττουν ποτέ στο Chamonix, αφού περιβάλλεται από όμορφα βουνά, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα για διάφορες επισκέψεις. Στην πλευρά της κοιλάδας, απέναντι από το Mont Blanc, τα σημαντικότερα σημεία για σκι και επίσκεψη είναι το Flegere και La Brevent. Για να επισκεφθείτε το Flegere θα πάρετε το τελεφερίκ, δύο χλμ. από το Chamonix, στο Les Plaz (12,5 euro με επιστροφή). Εκεί θα συναντήσετε πίστες για όλα τα επίπεδα. Το Brevent είναι η πιο όμορφη φυσική περιοχή της κοιλάδας. Από υψόμετρο 2.525 μ. θα απολαύσετε το μεγαλείο του Λευκού Όρους. Και τα δύο μέρη το χειμώνα καλύπτουν μια τεράστια έκταση 500 εκταρίων, όπου εκτός από άπειρες ευκαιρίες για αθλήματα του χιονιού, προσφέρουν ένα αξέχαστο πανόραμα σε ένα από τα εντυπωσιακότερα σκηνικά του πλανήτη. Η πρόσβαση για το Brevent γίνεται από την καρδιά του Chamonix και κοστίζει 23 ευρώ με επιστροφή.

Aiguille du Midi. Η απόλυτη εμπειρία ζωής.

Chamonix

Η επίσκεψη στο Chamonix δεν θα σημαίνει τίποτα αν δεν βιώσετε την απόλυτη εμπειρία της ανάβασης με τελεφερίκ στην κάθετη κορυφή του Aiguille du Midi, στα 3.842 μ. Είναι το διασημότερο τελεφερίκ παγκοσμίως. Από αυτό το απίστευτο υψόμετρο, ακόμη και όσοι δεν είναι μυημένοι στα μυστικά της ορειβασίας, θα απολαύσουν μια πανοραμική θέα 360 μοιρών, με την προϋπόθεση βέβαια της καθαρής, ηλιόλουστης ατμόσφαιρας. όλων των Γαλλικών, Ελβετικών και Ιταλικών Άλπεων. Η ανάβαση γίνεται σε δύο στάδια και το πρώτο τελεφερίκ ξεκινά από το κέντρο του Chamonix, 10 λεπτά περίπου με τα πόδια μετά τον σιδηροδρομικό σταθμό. Η ανάβαση με επιστροφή κοστίζει 40 ευρώ, ενώ για τα παιδιά υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις, όπως και σε όλα τα lifts. Λόγω της μεγάλης διαφοράς υψομέτρου, όσοι έχουν καρδιακά ή άλλα ιατρικά προβλήματα, ας συμβουλευθούν πρώτα το γιατρό τους.

Καθώς το τελεφερίκ αρχίζει να ανυψώνεται, τα σπίτια του Chamonix αρχίζουν να μικραίνουν και η θέα των Άλπεων γίνεται όλο και πιο αποκαλυπτική. Μετά από 15 λεπτά ανάβασης, το τελεφερίκ φτάνει στα μισά της διαδρομής και σταματά. Από εκεί οδηγούμαστε σε άλλο βαγόνι, που θα μας οδηγήσει στα 3.842 μ. Κοιτώντας έξω από το παράθυρο, νιώθουμε δέος, καθώς η κάθετη κορυφή του Aiguille du Midi μοιάζει να αγγίζει τον ουρανό. Τα 15 λεπτά ανάβασης μοιάζουν ατελείωτα, είμαστε όλοι καθηλωμένοι από το θέαμα και το αίσθημα που μας προκαλεί. Κυριολεκτικά θα πιστέψετε ότι βρίσκεστε σε αεροπλάνο και όχι τελεφερίκ. Βγαίνοντας από το βαγόνι, μια μικρή ξύλινη γέφυρα οδηγεί στις εγκαταστάσεις της κορυφής, χαρίζοντάς μας ταυτόχρονα και μια πρώτη γεύση από τη θέα. Ταυτόχρονα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αισθανθείτε τα πόδια σας να τρέμουν και να έχετε συμπτώματα ναυτίας. Μην ανησυχήσετε, δεν συμβαίνει τίποτα με την υγεία σας, απλώς είναι η διαφορά υψομέτρου, αφού σε μια διάρκεια μισής ώρας με τα 2 τελεφερίκ θα έχετε ανεβεί σχεδόν στα 4.000 μέτρα! Στις εγκαταστάσεις υπάρχει καφέ εστιατόριο ενώ ένα ασανσέρ θα σα οδηγήσει στη βεράντα στην κορυφή. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, αφού έχω επισκεφτεί τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης. Το συναίσθημα όμως που βίωσα εκεί απάνω ήταν υπεράνω περιγραφής, μια εμπειρία ζωής.

Chamonix

Τα σπίτια του Chamonix μοιάζουν με σπιρτόκουτα, σχεδόν αόρατα με γυμνό μάτι και οι βουνοκορφές όλων των Άλπεων με πρώτη και καλύτερη του Mont Blanc (4.807 μ.) που βρίσκεται σχεδόν δίπλα, αστράφτουν από τη λάμψη του χιονιού και την κρυστάλλινη ατμόσφαιρα. Μια ζεστή σοκολάτα και ένα γευστικό σάντουιτς από την καφετέρια ήταν μια εξαιρετικά καλή ιδέα και ευκαιρία να απολαύσουμε σε ένα πιο «γήινο» περιβάλλον τη μοναδική θέα από τη τζαμαρία.

Από την κορυφή ξεκινούν εναέριες καμπίνες που μεταφέρουν τους σκιέρ στο απέναντι La Tour Ronde, στα 3.792 μ., για να ξεκινήσουν την κατάβαση μέσα από τους παγετώνες με τους αιώνιους πάγους. Σαν αρχίζει να πέφτει η νύχτα στην πόλη, όλοι αναζητούν μια γωνιά για ένα ζεστό καφέ ή να δειπνήσουν και τα χιονισμένα σοκάκια αρχίζουν να πλημμυρίζουν από κόσμο. Αν κοιτάξουν, δε, έξω από κάποιο παράθυρο, ίσως ένα ολόγιομο φεγγάρι να λάμπει πάνω από την κορυφή του Aiguille du Midi, εκτοξεύοντας τη ρομαντική διάθεση στο ζενίθ.

Προτάσεις διαμονής

Στο Σαμονί: Grand Hotel Des Alpes (www.grandhoteldesalpes.com), Auberge du Bois Prin (www.boisprin.com), Hameau Albert 1 (www.hameaualbert.fr), Jeu De Paume (www.jeudepaumechamonix.com), Les Aiglons (www.lesaiglons.com), Park Hotel Suisse (www.chamonix-park-hotel.com).

Ενδεικτικά Πακέτα Διακοπών

♦Grands Montets 3* και Croix Blanche 3*, Tιμή κατ' άτομο για διαμονή 7 διανυκτερεύσεων με πρωινό, από 385.00 € (09.12.2010 - 29.04.2011)

♦ Les Aiglons 3*, Tιμή κατ' άτομο για διαμονή 7 διανυκτερεύσεων με πρωινό, από 490.00 € (09.12.2010 - 23.04.2011)

♦ Αlpina 3*, Tιμή κατ' άτομο για διαμονή 7 διανυκτερεύσεων με ημιδιατροφή, από 546.00 € (09.12.2010 - 24.04.2011)

Πληροφορίες μπορείτε να μας ζητήσετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για να σας φέρουμε σε επαφή με τους διοργανωτές.

Πως θα φτάσετε

Στο Σαμονί θα φτάσετε αεροπορικώς μέχρι Γενεύη με Swiss International Air Lines, με τιμές από €233 για Αθήνα και €210 για Θεσσαλονίκη (www.swiss.com) και στη συνέχεια οδικώς από Γενεύη (62,75 χλμ.)

Πληροφορίες και πηγές

www.chamonix.net, www.chamonix.com, http://chamonixgoesgreen.org/, www.geneva-airport-transfers.com

Κείμενο - Φωτό: © Βαγγέλης Κορρός

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο: Ο Βαγγέλης Κορρός ασχολείται επαγγελματικά με τη ταξιδιωτική φωτογραφία εδώ και 10 χρόνια. Με ιδιαίτερη οπτική γωνία και ρομαντική διάθεση, αποτυπώνει τους προορισμούς που επισκέπτεται με γλαφυρότητα και λεπτομέρεια. Έχει ταξιδέψει ανά την Ευρώπη, την Ασία και την Βόρειο Αφρική, ενώ γνωρίζει την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη. Διαθέτει ένα ανεξάντλητο φωτογραφικό αρχείο, ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα και φωτογραφίες του σε έγκριτα ταξιδιωτικά περιοδικά (Γεωτρόπιο, COSMOS Travel, Departure Boulevard, Icons, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ Ταξίδια, ΕΘΝΟΣ) και εφημερίδες των ελληνικών ΜΜΕ. Για να προμηθευτείτε φωτογραφικό υλικό μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του στο τηλ. 6942849064.

Διαβάστε περισσότερα για το φωτογραφικό αρχείο του Βαγγέλη Κορρού πατώντας εδώ

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr