GstaadΈνα από τα διασημότερα, πιο κοσμοπολίτικα χειμερινά θέρετρα της Ελβετίας, είναι πέρα από κάθε αμφιβολία, το παραμυθένιο Gstaad. Ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Saanenland και είναι ένα σύμβολο αρμονίας, ανάμεσα στη φύση και τον τουρισμό και συνώνυμο του απόλυτου glamour και της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας.

Περπατώντας στους δρόμους του είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συναντήσετε κάποια διασημότητα, αφού προσελκύει σα μαγνήτης το διεθνές jet set, μιας και έχει επιλεγεί σαν τόπος συνάντησής τους. Δεν είναι απίθανο να βρεθείτε τετ α τετ με το «αφεντικό» της Formula I, Bernie Ecclestone, που είναι και συνιδιοκτήτης των εκπληκτικών τουριστικών εγκαταστάσεων στον παγετώνα Glacier 3000, στη βουνοκορφή που δεσπόζει στο Gstaad, το Diablerets.

GstaadΗ Γενεύη, λόγω της κοντινής της απόστασης – δύο ώρες ταξίδι με το αυτοκίνητο-, είναι ιδανική αφετηρία για την επίσκεψη στο Gstaad. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε το τρένο από τη Γενεύη μέχρι το Montreux, σε μια διαδρομή διάρκειας 60 λεπτών και από εκεί να επιβιβαστείτε στην πολυτελή αμαξοστοιχία Goldenpass Panoramic όπου μετά από 1 ώρα και 35 λεπτά θα φτάσετε στο Gstaad (www.mob.ch).

Καθισμένοι σε ένα από τα άνετα καθίσματα, από τα μεγάλα παράθυρα οι επιβάτες απολαμβάνουν ένα απίστευτο σκηνικό. Υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε το Goldenpassclassic για ένα ταξίδι σε στιλ Belle Epoque, απολαμβάνοντας εκτός από θέα, γευστικότατες σπεσιαλιτέ στο εστιατόριο του τρένου. Χάρη στο μεγάλο άνοιγμα της κοιλάδας, το ανάγλυφο του τοπίου και το ιδανικό υψόμετρο της ευρύτερης περιοχής, 1.100-1.300 μ., ο ήλιος θα λάμπει πιθανώς και στη μικρότερη διάρκειας ημέρα του χρόνου.

Αυτό που κάνει το θέρετρο να ξεχωρίζει είναι η αυθεντικότητα του στη μέση ενός ανέγγιχτου παρθένου, ορεινού τοπίου. Η εικόνα του, γραφική, παραμυθένια. Τα ξύλινα σαλέ με  τα ανθισμένα μπαλκόνια και τα παράθυρα, τα καμπαναριά των εκκλησιών και το επιβλητικό κτίριο του πεντάστερου ξενοδοχείου Gstaad Palace, ενός πραγματικά εντυπωσιακού πύργου, όλα πασπαλισμένα με χιόνι, του προσδίδουν μια παραδεισένια όψη.

GstaadΓι'αυτό, επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή, το Gstaad είναι η χειμερινή Μέκκα του παγκόσμιου τζετ σετ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σχετικά προσιτό και στα μεσαία εισοδήματα. Αρκεί να προνοήσει κανείς από νωρίς για να βρει κατάλυμα. Το χειμώνα, μια τεράστια μαγευτική έκταση που εξυπηρετείται από 60 περίπου ski lifts, δίνει τη δυνατότητα σε όλους ανεξαρτήτως ικανοτήτων, να εξασκηθούν στα αγαπημένα τους σπορ, στην πίστα που τους ταιριάζει. Το σύνολο μήκους των πιστών φτάνει τα 250 χλμ.


Η καρδιά του Gstaad χτυπάει στον κεντρικό πεζόδρομο που είναι παράλληλος με τον σιδηροδρομικό σταθμό. Σχεδόν πάντα χιονισμένος, είναι μια συνεχής πασαρέλα κομψών και καλοντυμένων ανθρώπων. Κατά μήκος της, αλλά και στα κάθετα δρομάκια της υπάρχουν καταστήματα επωνύμων ειδών, παραδοσιακά εστιατόρια και καφέ, ενώ λίγα μέτρα δυτικότερα θα συναντήσουμε το παγοδρόμιο του χωριού. Πολλοί επισκέπτες προτιμούν να εξερευνούν τα δρομάκια κάνοντας βόλτα με τις γραφικές άμαξες με άλογα.

GstaadΟι ρίζες της τουριστικής ευμάρειας του Gstaad ανάγονται τον 17ο αιώνα. Χάρη στο καλό κλίμα και την πάνω από το μέσο όρο ηλιοφάνεια – Saanenland σημαίνει "ηλιόλουστη περιοχή", τουρίστες κατάφθαναν από όλη την Ευρώπη για να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον. Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε το 1905, όταν κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή Montreux- Oberland, αλλά και το 1920 άνοιξε το Ινσιτούτο Le Rosey και το Gstaad Palace. Έτσι, οι σπουδαστές του Le Rosey, γόνοι αριστοκρατικών οικογενειών, κρατούσαν στη μνήμη τους τις όμορφες εικόνες του Gstaad και μετέδιδαν την αγάπη τους γι' αυτό το μέρος και στις επόμενες γενιές.

Μεταξύ 1945- 1970 προτεραιότητα δόθηκε στο να στηθούν οι κατάλληλες υποδομές για τα πολλά χιονοδρομικά κέντρα, για να μπορούν να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατό περισσότερους επισκέπτες. Όσον αφορά στην οικιστική ανάπτυξη, οι οδηγίες ήταν σαφείς: να μην διαταραχθεί το φυσικό περιβάλλον αλλά και η τοπική παράδοση. Το σήμα- κατατεθέν του Gstaad, που ξεχωρίζει με τον εντυπωσιακό όγκο του και αποτελεί σύμβολο αίγλης και πλούτου, είναι ο πύργος του Gstaad Palace, που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού. Τα 104 δωμάτιά του διαθέτουν αξεπέραστη θέα και είναι εξοπλισμένα με άρτια τεχνολογικά μέσα. Από το 2007, το spa του ξενοδοχείου καλύπτει έκταση 1.300 τ.μ. Οι τιμές ξεκινάνε από 638-763 ευρώ τη βραδιά για το απλό δίκλινο και κυμαίνονται ανάλογα με την εποχή, ακόμη και στις 9.900-13.900 ευρώ τη βραδιά η σουίτα Penthouse, με 3 κρεβατοκάμαρες. Αν η διαμονή σας φαίνεται τσουχτερή, σας έχουμε καλά νέα. Αρκεί να ακούσετε την τιμή για να απολαύσετε ένα ζεστό καπουτσίνο στο πολυτελές σαλόνι του με την υπέροχη θέα, που δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ.

GstaadΕπειδή όμως το Gstaad φωλιάζει στην αγκαλιά των Άλπεων, το απόλυτο must της επίσκεψής σας είναι η ανάβαση στην κορυφή Les Diablerets, στα 3.000 μ. Με πίστα μήκους 14 χιλιομέτρων, τον παγετώνα Glacier 3000 διαθέτει τη μεγαλύτερη χιονοδρομική κατάβαση στην περιοχή, στην κορυφή των Άλπεων Vaud. Στο εστιατόριο Botta (3.000 μ.), σχεδιασμένο από τον διάσημο Ελβετό αρχιτέκτονα Mario Bοtta και στο εστιατόριο Oldegg (1.919 μ.), υπάρχουν βεράντες που προσφέρουν ολοκληρωτική θέα προς τις Άλπεις και τις κοιλάδες. Εκτός από τις άριστες χιονοδρομικές υποδομές, από το 2007 λειτουργεί και η ψηλότερο πίστα στον κόσμο για bobsleigh. Τα δύο τελεφερίκ που ανεβοκατεβάζουν τους επισκέπτες στην κορυφή είναι και αυτά σχεδιασμένα από τον Bοtta. Η ανάβαση διαρκεί 15 λεπτά και η τιμή με επιστροφή από το Col du Pillon (1.546 μ.) κοστίζει 57 Ελβετικά φράγκα. Εκτός από οδικώς, στους σταθμούς του τελεφερίκ για τις πίστες Reusch (κόκκινη διαδρομή) και Col Du Pillon θα φτάσετε με το λεωφορείο Postauto από το Gstaad (www.glacier3000.ch).

Γύρω από το Gstaad υπάρχουν σημαντικά, πανέμορφα χωριά, που προσφέρονται για ημερήσιες εκδρομές αλλά και για ανάβαση σε κάποια χιονοδρομική πίστα, από τις πάρα πολλές που τα περιβάλλουν. Ας μην ξεχνάμε ότι η ευρύτερη περιοχή είναι ο παράδεισος των σκιέρ. Από τα χωριά που ξεχωρίζουν είναι τα Zweisimmen, Gsteig, Saanen και Schonried, που βρίσκονται πολύ κοντά σε πίστες cross country και χειμερινής πεζοπορίας. Όλα τα χωριά διαθέτουν άριστες υποδομές και πολύ καλά ξενοδοχεία. Η νυχτερινή ζωή του Gstaad είναι πολύ έντονη. Υπάρχουν πάνω από 100 εστιατόρια, εκ των οποίων τα καλύτερα βρίσκονται στα γνωστά ξενοδοχεία της περιοχής. Υπάρχουν πολλά καλά μπαρ, κλαμπ με mainstream μουσική.

GstaadΤο Gstaad χαρακτηρίζεται από κοσμοπολίτικο lifestyle, άρτιες υποδομές για τα χειμερινά αθλήματα και σχετικά ακριβό κόστος διαμονής. Ακόμη όμως και αν δεν είστε πλούσιοι και διάσημοι, σίγουρα θα αισθανθείτε σαν αυτούς, είτε περπατώντας ανάμεσά τους στα γραφικά σοκάκια των οικισμών, είτε απολαμβάνοντας τον καφέ σας σε κάποιο από τα πολυτελή εστιατόρια και σαλέ. Γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο...


Προτάσεις διαμονής

Στο Γκσταντ: Gstaad Palace (www.palace.ch), Grand Hotel Park (www.grandhotelpark.ch), Hotel Bernerhof Gstaad (www.wanderhotel.ch), Arc –en-ciel (www.arc-en-ciel.ch), Posthotel Rössli (www.posthotelrossli.ch), Sporthotel Victoria (www.victoria-gstaad.ch).

Πακέτα διαμονής, διάρκειας 8 ημερών/ 7 διανυκτερεύσεων, κατ' άτομο σε δίκλινο δωμάτιο

♦ Gstaaderhof 4 *, Περίοδος: 09.12.10 - 12.04.11, Τιμή από 462.00 €

♦ Arc en Ciel 4*, Περίοδος: 09.12.10 - 25.04.11, Τιμή από 527.00 €

♦ Ermitage 5*, Περίοδος: 09.12.10 - 25.04.11, Τιμή από 840.00 €

♦ Gstaad Palace 5*, Περίοδος: 09.12.10 - 28.03.11, Τιμή από 1575.00 €

Ζητήστε μας πληροφορίες στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και θα σας φέρουμε σε επαφή με τους διοργανωτές.

Πως θα φτάσετε

GstaadΣτο Γκσταντ θα φτάσετε αεροπορικώς μέχρι Γενεύη με Swiss International Air Lines (www.swiss.com) με τιμές από €233 για Αθήνα και €210 για Θεσσαλονίκη (περίοδος Ιανουαρίου 2011) και στη συνέχεια οδικώς μέσω Μοντρέ ή σιδηροδρομικώς, από το αεροδρόμιο της Γενεύης (148 χλμ.) στο Μοντρέ η διάρκεια είναι 1 ώρα και 10 λεπτά, και από εκεί με το Goldenpass-Panoramic (www.goldenpass.ch), σε 60 λεπτά περίπου. Στη διάρκεια της παραμονής σας στην Ελβετία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα απεριορίστων διαδρομών Swisspass, που σας καλύπτει για όλο το αστικό δίκτυο των Ελβετικών πόλεων, υπεραστικό δίκτυο λεωφορείων, τρένων και πλοιαρίων. Στα τελεφερίκ και οδοντωτούς προσφέρει έκπτωση 25-50%. (www.swisstravelsystem.ch)

Πληροφορίες και πηγές

www.switzerland.europe.mountains.com, www.magicswitzerland.com, www.gstaad.ch, www.gstaadlife.ch,www.chamonix.net, www.chamonix.com, http://chamonixgoesgreen.org/, www.geneva-airport-transfers.com

Κείμενο - Φωτό: © Βαγγέλης Κορρός

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο: Ο Βαγγέλης Κορρός ασχολείται επαγγελματικά με τη ταξιδιωτική φωτογραφία εδώ και 10 χρόνια. Με ιδιαίτερη οπτική γωνία και ρομαντική διάθεση, αποτυπώνει τους προορισμούς που επισκέπτεται με γλαφυρότητα και λεπτομέρεια. Έχει ταξιδέψει ανά την Ευρώπη, την Ασία και την Βόρειο Αφρική, ενώ γνωρίζει την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη. Διαθέτει ένα ανεξάντλητο φωτογραφικό αρχείο, ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα και φωτογραφίες του σε έγκριτα ταξιδιωτικά περιοδικά (Γεωτρόπιο, COSMOS Travel, Departure Boulevard, Icons, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ Ταξίδια, ΕΘΝΟΣ) και εφημερίδες των ελληνικών ΜΜΕ. Για να προμηθευτείτε φωτογραφικό υλικό μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του στο τηλ. 6942849064

 

gstaad4

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr