Δρέσδη. Η hi– tech «Φλωρεντία του Βορρά»

Τι κοινό έχουν η πρώτη ευρωπαϊκή πορσελάνη, η πρώτη long- distance σιδηροδρομική γραμμή, η πρώτη γερμανική Pilsner μπύρα, το φίλτρο του καφέ, ο στηθόδεσμος, το βιομηχανοποιημένο γάλα εβαπορέ, το σωληνάριο της οδοντόπαστας και το στοματικό διάλυμα; Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά αποτελούν όλα ιδέες που γεννήθηκαν εδώ, στη Δρέσδη, την γενέτειρα σημαντικών εφευρέσεων, ήδη από την εποχή του Μπαρόκ. Η πόλη στις όχθες του Έλβα φιλοξενεί πάνω από 120 κέντρα ερευνών, ενώ η Motorola, η Siemens και η Advanced Micro Devices έχουν τις εγκαταστάσεις τους εδώ, καθιστώντας την Δρέσδη μια κορυφαία high tech μητρόπολη.

Χαλαρώνοντας στις όχθες του Έλμπα, φωτό Frank Ex

Η ομορφιά αποτελεί συστατικό στοιχείο της καθημερινής ζωής στην πρωτεύουσα της Σαξονίας, στις όχθες του ποταμού Έλβα. Εξαιρετικά κτίρια από διάφορες εποχές, ανεκτίμητες συλλογές έργων τέχνης στις γκαλερί και τα μουσεία και θαυμάσια μουσικά έργα όπερας και θεάτρου, συνθέτουν μια μητρόπολη που ξεχωρίζει για την υψηλή αισθητική και την εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική. Πάνω από όλα, όμως, η Δρέσδη είναι μια μοντέρνα κοσμοπολίτισσα με χιλιάδες φοιτητές, έντονη ζωή και ζωντάνια που διαφαίνεται σε κάθε εκδήλωση της καθημερινής ζωής.

Zwinger: Crown Gate, Christoph Muench

Ο συγγραφέας Erich Kästner περιέγραψε κάποτε τη Δρέσδη σαν «τριάδα ιστορίας, τέχνης και φύσης», στοιχεία που πράγματι χαρακτηρίζουν απόλυτα την «πράσινη» μητρόπολη της Σαξονίας. Εκτενή λιβάδια φτάνουν μέχρι την πόλη, μετατρέποντάς την σε όαση ηρεμίας και γαλήνης, που απολαμβάνουν τόσο οι επισκέπτες όσοι και οι ίδιοι οι ντόπιοι. Καταπράσινες εκτάσεις καλύπτουν πάνω από τα ¾ της ευρύτερης περιοχής ενώ στην ίδια την πόλη κυριαρχούν τα πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, όπως ο Μεγάλος Κήπος (Großer Garten), που καλύπτει μια έκταση 2 τετ. χλμ. Εδώ, μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα εκπληκτικό μπαρόκ ανάκτορο, το ζωολογικό και βοτανικό κήπο και να κάνει βαρκάδα στη λίμνη Κάρολαζεε, ή απλά να απολαύσει βόλτα με τον mini σιδηρόδρομο, που λειτουργεί υπό τον αποκλειστικό έλεγχο μικρών μαθητών.

Η Δρέσδη με τα μαγικά χρώματα της νύχτας

Τριάντα μουσεία και πολλές ιδιωτικές γκαλερί έχουν δώσει στη Δρέσδη το χαρακτηρισμό της «πόλης των τεχνών και του πολιτισμού», της Φλωρεντίας του Βορρά. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν η Πινακοθήκη Παλαιών Δασκάλων (Gemäldegalerie Alter Meister), με τη διάσημη Μαντόνα του Ραφαήλ και οι αίθουσες των βασιλικών θησαυρών, οι Πράσινοι Θόλοι (Grüne Gewolbe), όπου φυλάσσεται πολύτιμη συλλογή από κοσμήματα, βασιλικά διαδήματα, κινέζικες και ιαπωνικές πορσελάνες, όπλα και κυνηγετικός εξοπλισμός απαράμιλλης τεχνοτροπίας. Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης μπορεί να θαυμάσει κανείς ποικιλία εκθεμάτων που περιλαμβάνουν παραδοσιακές στολές, όπλα και αντικείμενα από την περιοχή της Σαξονίας, ενώ το Μουσείο Γερμανικής Υγιεινής ξεχωρίζει με μοναδικά εκθέματα, όπως το Gläserne Frau, ένα διαφανές μοντέλο ανθρώπινου σώματος.

Όπως οι περισσότερες πόλεις της πρώην ανατολικής Γερμανίας, η Δρέσδη είναι μια πεντακάθαρη πόλη που οι κάτοικοί της φροντίζουν και αγαπούν, προστατεύοντας την ιστορική κληρονομιά της και επενδύοντας σημαντικά στο μέλλον. Τόσο η παλιά όσο και η νέα πόλη έχουν να επιδείξουν σημαντικά μνημεία και γραφικές αγορές, που για να τις ανακαλύψουμε έπρεπε να βρούμε τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, το περπάτημα φυσικά.

Θέα από την κορυφή της Frauenkirche

Το κτίριο του Δημαρχείου (Rathaus), που κτίστηκε μεταξύ 1904- 1910, στην Dr. Külz- Ring, μας έδωσε αμέσως μια πρώτη γεύση από την πανέμορφη Δρέσδη. Προχωρήσαμε λίγα βήματα, μέχρι την Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού (Kreuzkirche, εκεί όπου βρισκόταν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου το 13ο αι. Η σημερινή εκκλησία κτίστηκε στη θέση μιας γοτθικής εκκλησίας του 15ου αι., μεταξύ 1764- 1800, σε στιλ που συνδυάζει μπαρόκ με νεοκλασικά στοιχεία. Εδώ φιλοξενείται η Παιδική Χορωδία των Αγοριών (Knaubenchor, καλοκαιρινές παραστάσεις: ώρα 18.00, χειμερινές παραστάσεις: ώρα 17.00), που συνεχίζει μια μουσική παράδοση 700 ετών. Η θαυμάσια θέα από τον πύργο που βρίσκεται εδώ προς την παλιά πόλη και τις κοιλάδες του Έλβα στο βάθος, μας συνεπήρε.

Αφήνοντας την εκκλησία από την κεντρική είσοδο, η παλιά αγορά Altmarkt εμφανίστηκε μπροστά μας, στην παλαιότερη και μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Εδώ στήνονται ζωντανές υπαίθριες αγορές, όπως η Striezelmarkt, η αρχαιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γερμανίας. Η τεράστια πλατεία καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 1945 για να ανοικοδομηθεί πλήρως το 1953 και 1956 με εντυπωσιακά μπαρόκ κτίρια στην ανατολική και τη δυτική πλευρά. Στη νότια πλευρά υπάρχουν εμπορικά κτίρια και γραφεία ενώ τη βόρεια πλευρά καταλαμβάνει το μέγαρο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (Kulturpalast, 31), που άνοιξε το 1969. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 2400 άτομα και κατά τη διάρκεια του χρόνου οργανώνονται τα κονσέρτα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Δρέσδης και ένας μεγάλος αριθμός μουσικών εκδηλώσεων.

Δρέσδη. Η hi– tech «Φλωρεντία του Βορρά»

Ακολουθήσαμε την Wilsdruffer Straße, μια ιδιαίτερα φαρδιά οδό όπου γίνονται οι παρελάσεις, για να βρεθούμε στο μπαρόκ κτίριο του Δημοτικού Μουσείου της Δρέσδης (Landhaus), το οποίο κτίστηκε μεταξύ 1770-1775, ως χώρος συνεδριάσεων του επαρχιακού νομοθετικού σώματος της Σαξονίας. Η Landhausstraße μας οδήγησε μπροστά από το επιβλητικό κτίριο του αρχηγείου της Αστυνομίας (1870) μέχρι την Frauenkirche στη Νέα Αγορά (Neumarkt). Στο σημείο της μεσαιωνικής αυτής εκκλησίας κτίστηκε ο σημαντικότερος προτεσταντικός ναός της Γερμανίας, σε σχέδια του George Bähr (1726-1743). O χαρακτηριστικός της τρούλος, γνωστός σαν «η πέτρινη καμπάνα», λόγω του σχήματός του, κατέρρευσε το Φεβρουάριο του 1945 μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς. Το μνημείο- σύμβολο κατά του πολέμου βρίσκεται υπό ανακατασκευή, με χρήματα από δωρεές γερμανικών και διεθνών ιδρυμάτων κυρίως, ενώ η κρύπτη ήδη στεγάζει λειτουργίες και κονσέρτα. Ακριβώς δίπλα στην Ακαδημία Τεχνών στην George- Treu- Platz μπορεί κανείς να ανέβει τα σκαλιά που οδηγούν στην Brühlsche Terrasse. To Albertinum στα δεξιά, συγκεντρώνει πολλά διαφορετικά παγκοσμίου φήμης μουσεία κάτω από μια στέγη. Η διασημότερη συλλογή όλων είναι οι «Πράσινοι Θόλοι» (Green Vault), με ανεκτίμητους θησαυρούς από πολύτιμους λίθους, διαμάντια, ρουμπίνια, βασιλικά διαδήματα, εξαιρετικής τέχνης χειροποίητα χρυσά αντικείμενα και η Πινακοθήκη Των Νέων Δασκάλων (New Masters' Art Gallery), με έργα του 19ου αι. και 20ου αι., των Degas, Gauguin, Monet. Μια νέα συναγωγή κτίζεται μεταξύ του Albertinum και της γέφυρας Carola Bridge, σε αντικατάσταση της παλιάς που κατέστρεψαν οι Ναζί το 1938.

Δρέσδη. Η hi– tech «Φλωρεντία του Βορρά»

Ο δικός μας περίπατος ξεκίνησε από τους κήπους Belvedere απέναντι από το Albertinum και συνεχίσαμε μέχρι τον Έλβα προς την Theaterplatz. Στη διαδρομή συναντήσαμε πλήθος μνημείων, όπως του Johann Friedrich Böttger, εφευρέτη της ευρωπαϊκής πορσελάνης, του ζωγράφου Caspar David Friedrich, του γλύπτη Ernst Rietschel. Το βλέμμα μαγνητίζει η μαγευτική θέα στον ποταμό Έλβα, με τα ατμόπλοια και τη Neustadt στις όχθες με τις χρυσές στέγες των κυβερνητικών κτιρίων, του Υπουργείου Οικονομικών και της Dreikönigskirche να καθρεφτίζονται στα νερά του ποταμού.

Πάλι πίσω στη συνέχιση της διαδρομής μας, που αποδεικνυόταν ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα, ανακαλύψαμε το νεομπαρόκ κτίριο στο χρώμα της ώχρας, που υπήρξε το παλάτι των δευτερότοκων πριγκίπων και το κοινοβούλιο της Σαξονίας, που συνεδρίαζε στο διπλανό κτίριο Ständehaus. Στις πραγματικά εντυπωσιακές εξωτερικές σκάλες στέκονται τέσσερις ομάδες μορφών που η καθεμία αντιπροσωπεύει μια ώρα της ημέρας. Εξαιρετικό δείγμα κτιρίου με συνδυασμό Ρομανικής και Γερμανικού Μπαρόκ αρχιτεκτονικής - κτίστηκε μεταξύ 1738- 1755 από τους Gaetano Chiaveri και Christoph Knöffel- αποτελεί η πρώην καθολική εκκλησία Hofkirche που μετονομάστηκε Εκκλησία της Αγίας Τριάδας (Cathedral Sanctissimae Trinitatis). Σε κρύπτη φυλάσσεται η κάσα με την καρδιά του Αύγουστου του Kραταιού. Το έφιππο άγαλμα στο κέντρο της πλατείας είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Βασιλιάς Johann (1801- 1873), που ήταν ο πρώτος που μετέφρασε στα γερμανική τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Αν σταθεί κανείς κοντά στο άγαλμα απολαμβάνει την καλύτερη θέα στην Theaterplatz και τα γειτονικά κτίρια.

Semper Opera House, Frank Ex

Ακριβώς στο πλάι της Höfkirche ξεχωρίζει η νεοαναγεννησιακή πρόσοψη του Βασιλικού Ανακτόρου Residenzsloß με πολλούς πύργους, από τους οποίους ο ψηλότερος και αρχαιότερος είναι ο Hausmannsturm, που έχει ύψος 100 μέτρων. Ο χαρακτηριστικός τρούλος του από χαλκό ανακαινίστηκε το 1991, τα χαμηλότερα τμήματα του κάστρου ανάγονται στον 14ο αι., η δε εσωτερική αυλή με τις τοιχογραφίες που φέρουν αρκετά ιταλικά στοιχεία αποτελεί δείγμα της μορφής του κατά τον 16ο αι. Ακριβώς απέναντι το Φρουραρχείο της Παλιάς πόλης (Schinkelwache) θυμίζει έντονα αρχαίο ελληνικό ναό. Εδώ είναι τα ταμεία εισιτηρίων της Κρατικής Ορχήστρας και ένα Γραφείο Πληροφοριών. Πίσω από αυτό το κτίριο βρίσκεται το Taschenbergpalais, πλήρως ανακαινισμένο μπαρόκ παλάτι, που μετά από 40 χρόνια σε ερειπωμένη κατάσταση, άνοιξε τις πύλες του σαν πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων το 1995.

Pillnitz Palace & Park, Mountain Palace, φωτό Christoph Muench

Προχωρώντας μπροστά από το μνημείο του Carl Maria von Weber, φτάνουμε σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Δρέσδης, το Zwinger. Το όνομά του- εξωτερικός τοίχος κάστρου/ περιτείχισμα – το οφείλει στην θέση που βρίσκεται, στα πρώην τείχη της πόλης. Πρόκειται για μια μεγάλη αυλή που περιβάλλεται από αψιδωτές στοές, με περίπτερα και πύλες. Το Τσβίνγκερ στεγάζει σήμερα πολλά μουσεία, όπως την Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων (Old Master's Art Gallery), με μια από τις καλύτερες συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο και το Όπλοστάσιο (Rüstakammer), με όπλα και πανοπλίες του 16ου αι. Τέλος, την δυτική πλευρά καταλαμβάνει το εντυπωσιακό κτίριο της Κρατικής Όπερας Semper (1871-1878), που καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 1945 και μετά από εκτενή ανακαίνιση άνοιξε και πάλι το 1985. Είναι το μοναδικό θέατρο της Γερμανίας που φέρει το όνομα του αρχιτέκτονα που το κατασκεύασε. Προτιμήσαμε να παρακολουθήσουμε ένα από τα ειδικά τουρ ξενάγησης, οπότε μας δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσουμε το εσωτερικό του μεγαλειώδους κτιρίου. Κάτω από το χαμηλό παραπέτο ξεχωρίζει η κρήνη Nümphenbad, αντίγραφο ρωμαϊκών και τοσκανικών πρωτότυπων, περιτριγυρισμένο από νύμφες και τρίτωνες. Η μπαρόκ αρχιτεκτονική ταιριάζει απόλυτα με τις γλυπτές φιγούρες ενώ το Glöckenspielpavillion (Περίπτερο Κωδωνοστοιχίας) ξεχωρίζει για την κωδωνοστοιχία από πορσελάνινες καμπάνες meissen, που απέκτησε μεταξύ 1924- 1936.

Saxon Steamship Company

Ήδη η ώρα έχει προχωρήσει πολύ και έχοντας καλύψει σχεδόν όλο το ιστορικό κέντρο νοιώθουμε εξουθενωμένοι. Δεν είμαστε όμως μακριά από το τέλος του περιπάτου αυτού, οπότε, κάνουμε κουράγιο. Λίγα μόνο βήματα πιο μακριά μας περιμένει μια έκπληξη. Περπατώντας κατά μήκος της Augustusstraße είναι σαν να διαβαίνεις μέσα από την ιστορία της Σαξονίας. Κατά μήκος της 102 μέτρων μαρκίζας που ονομάζεται Παρέλαση των Δουκών (Fürstenzug), παρελαύνουν μπροστά μας τα αγάλματα όλων των ηγεμόνων της Σαξονίας από το 1123 μέχρι το 1904. Στο τέλος του τοίχου που είναι φτιαγμένος από 24.000 πορσελάνινα πλακίδια Meissen φτάνουμε στο Μουσείο Johaneum. Αρχικά το αναγεννησιακό αυτό κτίριο των τελών του 16ου αι. έπαιξε το ρόλο των βασιλικών στάβλων (1586-91), στη συνέχεια στέγασε μια πινακοθήκη, αργότερα ένα οπλοστάσιο και μια συλλογή πορσελάνης, ενώ σήμερα στεγάζει το Μουσείο Μεταφορών. Από αυτό το σημείο, λίγα μόνο βήματα μας οδήγησαν πίσω στην Altmarkt, όπου ολοκληρώσαμε τον γύρο της παλιάς πόλης. Ήταν ήδη αργά για να κάνουμε οποιαδήποτε άλλη εξόρμηση. Έχοντας καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος της πόλης, έπρεπε να παραδοθούμε από νωρίς στην αγκαλιά του Μορφέα. Ωστόσο, μια στάση για ένα Sauerbraten- σούπα πατάτας- μια κρύα μαύρη μπύρα Pilsner στο Bierbar Am Thor (0351-8041372) επιβαλλόταν...

Θα πάτε

H μοντέρνα όψη της πόληςΗ Δρέσδη απέχει μόνο 152 χλμ. από την Πράγα, πρωτεύουσα της Τσεχίας και 205 χλμ. από το Βερολίνο. Η πρόσβαση επομένως είναι αρκετά εύκολη, τόσο οδικώς όσο και σιδηροδρομικώς. Για την αεροπορική μετάβαση, ωστόσο, υπάρχει και το αεροδρόμιο, που βρίσκεται 9 χλμ. από την πόλη. Το ταξί κάνει 20-30 λεπτά και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος S-Bahn 25 λεπτά, με ενδιάμεσες στάσεις. Η Δρέσδη συνδέεται σιδηροδρομικώς με όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας και με 10 μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η μετακίνηση με τα δημόσια μέσα μεταφοράς είναι άνετη και καλύπτει όλη την πόλη, με λεωφορεία και τραμ. Αν δε, επιλέξετε την 48-ωρη κάρτα DRESDEN CITY CARD, το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο και θα έχετε εκπτώσεις και στα μουσεία, δωρεάν μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα μεταφοράς στην πόλη της Δρέσδης, δωρεάν είσοδο σε 12 μουσεία της State Art Collection, εκπτώσεις σε tours με τραμ ή λεωφορείο ή με το ατμόπλοιο. (Τιμή 5 ευρώ)

Θα αγοράσετε

Τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα βρίσκονται στην Prager Straße, Altmarkt Wildruffer Straße στην παλιά πόλη της Δρέσδης. Εδώ θα βρείτε πολυκαταστήματα αλλά και μικρά μαγαζιά και γκαλερί. Στην Neustadt η Hauptstraße σας καλεί όχι μόνο να κάνετε τις αγορές σας αλλά και να απολαύσετε τον καφέ σας ή το γεύμα σας σε κάποιο από τα πολλά καφέ της περιοχής. Στην Königstraße πολυτελή εστιατόρια και καταστήματα προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, σε ένα έντονα μπαρόκ περιβάλλον. Ξεχωριστό στιλ βέβαια διαθέτει η αγορά της Νέας Πόλης, με την πολυχρωμία και την ποικιλία των καταστημάτων για κάθε στιλ και φαντασία.

Θα διασκεδάσετε

Δρέσδη. Η hi– tech «Φλωρεντία του Βορρά»Η νυχτερινή ζωή της πόλης συγκεντρώνεται στα αμέτρητα εστιατόρια και μπαρ της Νέας Πόλης, όπου δεν θα ξέρετε τι να διαλέξετε. Δοκιμάστε σπεσιαλιτέ της περιοχής (Sauerbraten, σούπα πατάτας ) συνοδεύοντας το δείπνο με μια κρύα μαύρη μπύρα Pilsner ή με ένα καλό κρασί της περιοχής Meissen. Για επιδόρπιο το γευστικότατο Dresden Eierschecke (κέικ με επικάλυψη αβγού και γέμιση κρέμας γάλακτος) θα συνοδέψει τον καφέ σας και θα τέρψει τις αισθήσεις.

Εστιατόρια με κουζίνα Σαξονίας: Ratskeller Dresden (0351-4882950), Restaurant Café zur Frauenkirche (0351-4989803), Applaus (0351-8642820), Bierhaus Dampfschiff (0351-8642826).

Εστιατόρια που ξεχωρίζουν: Canaletto (0351-8050), Ars Vivendi (0351-8400969), Caroussel (0351-80030), Carola- Schlösschen im Großen Garten (0351-4727374), Sophienkeller in Taschenbergpalais (0351-497260), Silberstollen am Goldener Reiter (0351-808220), Schlöss Albrechtsberg (0351-8115821).

Θα μείνετε

Ξενοδοχεία 5 Αστέρων: • The Westin Bellevue (Neustadt, Grosse Meissner Straße 15, τηλ. 00351-8050), • Radisson SAS Gewandhaus Hotel Dresden (Altstadt, Ringstraße 1, τηλ. 00351-49490), • Hotel Bülow Residenz (Neustadt, Rähnitzgaße 19, τηλ. 00351-80030)

Ξενοδοχεία 4 Αστέρων: • Hilton Dresden (Altstadt, An deer Frauenkirche 5, τηλ. 00351-86420), • Dorint Dresden (Altstadt, Grunaer Straße 14, τηλ. 00351-49150), • Art'otel Dresden (Altstadt, Ostra- Allee 33, τηλ. 00351-49220), • Park Plaza Hotel Dresden (Neustadt, Königsbrückerstraße 121a, τηλ. 00351-80630), • Holiday Inn Dresden (Neustadt, Stauffenbergallee 25a, τηλ. 00351-81510), • Schlosshotel Dresden – Pillnitz (Pillnitz, August- Böckstiegel Straße 10, τηλ. 00351-26140)

Ξενοδοχεία 3 Αστέρων: • Hotel Mercure Newa Dresden (Altstadt, St. Petersburger Straße 34, τηλ. 00351-4814109), • Hotel Mercure Albertbrücke (Neustadt, Melanchthonstraße 2, τηλ. 00351-80610), • Hotel Martha Hospiz (Neustadt, Nieritzstraße 11, τηλ. 00351- 81760)

 

Κείμενο: Ειρήνη Σδράκα
Φωτό: Dresden-Werbung und Tourismus GmbH

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr