Τα υψίπεδα της Τουρκίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προσφέρουν πολλές εναλλακτικές για εξορμήσεις σε όσους επιζητούν να αποδράσουν από τη φασαρία και τους έντονους ρυθμούς των πόλεων. Τα οροπέδια αυτά, που συγκαταλέγονται στις δημοφιλέστερες διαδρομές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, δίνουν την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να απολαύσουν έναν ιδανικό συνδυασμό των πανέμορφων φυσικών τοπίων, του καθαρού αέρα και του καταγάλανου ουρανού, όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτή η εναλλακτική πρόταση διακοπών δίπλα στη θάλασσα, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα όμορφα τοπία των υψιπέδων της Μαύρης Θάλασσας, όπου μπορούν να δοκιμάσουν νόστιμες γεύσεις της τοπικής κουζίνας και να βιώσουν τη γαλήνη μέσα στο πράσινο και στο οξυγόνο.

Ordu Perşembe Plateau 1Ορντού: Η όμορφη αρμονία πράσινου και μπλε
Το Ορντού (Ordu), με την εκπληκτική ακτογραμμή, τις κατάφυτες εκτάσεις, τα ιστορικά μνημεία που αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου και τις γαστρονομικές σπεσιαλιτέ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τα υψίπεδα του Ορντού προσφέρουν ευκαιρίες για διάφορες δραστηριότητες, όπως διαμονή σε κάμπινγκ, διακοπές σε τροχόσπιτο και trekking. Τα Τσιάμπαζι (Çambaşı), Παρσαμπέ (Perşembe), βε Κεϊφαλάν (ve Keyfalan) είναι τα τρία πιο γνωστά οροπέδια του Ορντού. Το οροπέδιο Παρσαμπέ στην περιοχή Αϊμπάστι (Aybastı) του Ορντού, με τους μαιανδρωτούς σχηματισμούς του νερού που το διατρέχει, προσφέρει εκπληκτική θέα. Οι παραδοσιακές γιορτές που διοργανώνονται τον Ιούλιο στα οροπέδια περιλαμβάνουν διαγωνισμούς, θεάματα που βασίζονται σε παραδοσιακά έθιμα, συναυλίες, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αγώνες πάλης και ιπποδρομίες. Το οροπέδιο Τσιάμπαζι στην ίδια περιοχή αποτελεί ελκυστικό προορισμό για ταξιδιώτες που αγαπούν τις υπαίθριες δραστηριότητες. Το οροπέδιο Κεϊφαλάν, στο νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής Μεσούντιγιε (Mesudiye), αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες χάρη στον καθαρό αέρα και τα διαυγή νερά του, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τα παραδοσιακά κτίσματα.

Ordu Perşembe Plateau 3Τα οροπέδια της Κερασούντας αποτελούν έναν «μικρό παράδεισο»
Στην Κερασούντα, χαρακτηριστική πόλη της Μαύρης Θάλασσας με ιδιαίτερο πολιτισμό και ιστορία, μπορείτε να απολαύσετε θαυμάσια φυσικά τοπία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αναμφίβολα, τα οροπέδια της Κερασούντας, είναι τα πιο δημοφιλή. Το οροπέδιο Κιουμπέτ (Kümbet), στο οποίο διοργανώνεται μια ετήσια γιορτή τη δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου, φιλοξενεί πολλά σημεία γαστρονομικού ενδιαφέροντος, μέσα σε ένα συγκλονιστικό σκηνικό που φιλοτεχνούν οι εναλλαγές της βλάστησης. Το οροπέδιο Μπεκτάς (Bektaş), στο σημείο συνάντησης των περιοχών Ντερελί (Dereli) και Μπουλαντσάκ (Bulancak), συνιστά πόλο έλξης για τους επισκέπτες χάρη στο φυσικό του κάλλος και τους πολιτιστικούς θησαυρούς του. Το οροπέδιο αποτελεί και ιδανική τοποθεσία για αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν την παραδοσιακή ζωή των υψιπέδων. Το οροπέδιο του όρους Σις (Sis) στην περιοχή Γκιόρελε (Görele) διαθέτει διαδρομές για πολλές υπαίθριες δραστηριότητες, ειδικά για ορειβασία. Οι πηγές μεταλλικού (ανθρακούχου) νερού, γνωστού ως «πικρό νερό», σε αυτό το χαρακτηριστικά ομιχλώδες τοπίο είναι μοναδικές.

Rize Ayder Plateau 2Τα υψίπεδα της Τραπεζούντας, στην καρδιά της φύσης
Η Τραπεζούντα, μία από τις πλέον ελκυστικές πόλεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μαγεύει τους επισκέπτες της με τις συγκλονιστικές φυσικές ομορφιές της και τον ιστορικό της πλούτο. Το οροπέδιο Μάτσκα-Σόλμα (Maçka-Şolma) είναι το κορυφαίο προς εξερεύνηση οροπέδιο της περιοχής. Περιτριγυρισμένο από δάση με πλούσια βλάστηση και ποτάμια, παρθένα φύση και διάφορες τουριστικές εγκαταστάσεις, προσφέρει στους επισκέπτες ένα περιβάλλον όπου μπορούν να εξασφαλίσουν πνευματική και σωματική χαλάρωση. Το οροπέδιο Ερικμπελί, 24 χιλιόμετρα νότια της πόλης Τόνια, αποτελεί ένα γραφικό σκηνικό με μοναδική πανίδα. Τα οροπέδια Λούστρα (Lustra) και Καρεστέρ (Karester), σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Τσάικαρα (Çaykara) και σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τη λίμνη Ουζουνγκιόλ (Uzungöl) –ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας– φημίζονται για τα πλούσια βοσκοτόπια τους και τη μαγευτική θέα.

Giresun Kumbet Plateau 1Τα υψίπεδα της Ριζούντας στους πρόποδες των Ορέων Κάτσκαρ (Kaçkar)
Η Ριζούντα, η πρωτεύουσα της επαρχίας που είναι γνωστή για τις κοιλάδες με τις απόκρημνες πλαγιές, τα ποτάμια, τα ιστορικά κάστρα και το απολαυστικό τσάι, αποτελεί έναν πραγματικό παράδεισο οροπεδίων. Το οροπέδιο Αϊντέρ (Ayder), το πιο γνωστό από τα σμαραγδένια οροπέδια της πόλης, και από τα πλέον διάσημα της Τουρκίας, βρίσκεται 19 χιλιόμετρα από το Τσαλίχεμσιν, στους πρόποδες των Ορέων Κάτσκαρ, όπου τα δάση καστανιάς, έλατου και οξιάς δημιουργούν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς που μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή. Στο οροπέδιο εντοπίζονται μεγάλου μήκους φυσικά μονοπάτια, σε κοντινή απόσταση από τους καταρράκτες Γιουργκέντιμπι (Gürgendibi) και Γκελίντουλου (Gelintülü).

Rize Kaçkar Mountain 1Υψίπεδα Αρτβίν (Artvin): Οι κρυφοί θησαυροί της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας
Η πόλη Αρτβίν, με τα υψίπεδά της όπου εναλλάσσονται χιλιάδες αποχρώσεις του πράσινου, είναι μία από τις πιο σημαντικές πόλεις των παραλίων της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας για τουριστικές δραστηριότητες σε ορεινές περιοχές. Τα οροπέδια Κάτσκαρ και Καφκασόρ (Kafkasör) είναι δύο από τα πιο διάσημα της περιοχής. Το οροπέδιο Κάτσκαρ, που εκτείνεται εν μέρει στη νότια πλευρά του όρους Κάτσκαρ και το υπόλοιπο στη Ριζούντα και καλύπτεται από πυκνά δάση και βοσκοτόπια, προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για ορειβασία και για παρατήρηση ειδών άγριας ζωής. Στα νοτιοδυτικά της πόλης, το οροπέδιο Καφκασόρ το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της, αποτελεί ένα ακόμη αξιοθέατο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε.

Πηγή: ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr