Eurostar

Πόσο εύκολο είναι να κάνει κανείς κρατήσεις σιδηροδρομικών εισιτηρίων από την Ελλάδα, για μια σειρά δρομολογίων με αμαξοστοιχίες ταχείας κυκλοφορίας σε Γαλλία και Γερμανία για παράδειγμα; Σε ατομικό επίπεδο, για όσους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τη διοργάνωση του ταξιδιού τους, το e-ticketing εφαρμόζεται ήδη στις περισσότερες σύγχρονες εταιρίες...

Για τους γερμανικούς σιδηροδρόμους, οι διαδικασίες έκδοσης είναι σχετικά απλές, ενώ σε περίπτωση μετακίνησης και παραμονής στη χώρα πολλές ημέρες, οι κάρτες εξοικονομούν μεγάλα ποσά. Το γερμανικό site www.bahn.de πουλά εισιτήρια εντός Γερμανίας αλλά και προς 150.000 προορισμούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία. Υπάρχει δυνατότητα e-ticketing (SMS/ WAP) και υπηρεσιών μέσω κινητού, όπως ενημέρωση για τα δρομολόγια ή διαμόρφωση διαδρομών.

Οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι μέσω του www.trenitalia.it, υπηρεσίες στο κινητό για έκδοση εισιτηρίου, αλλαγή κράτησης, πληροφορίες δρομολογίων, εντός και εκτός Ιταλίας, με εκπτώσεις 15%- 30% για έγκαιρες κρατήσεις με τρένα alta velocita.

Οι αυστριακοί σιδηρόδρομοι προσφέρουν εξαιρετικά πακέτα προσφορών, στο www.oebb.at, με δυνατότητα ταξιδιού σε νυχτερινό τρένο από 19€ για την Ευρώπη! (SparSchiene ticket ) και φυσικά, υπηρεσίες mobile ticketing.

Στην Ισπανία, όλα τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά, www.renfe.es μπορεί να τα τυπώσει ο ίδιος ο επιβάτης.

Το ίδιο και στους Σουηδικούς σιδηροδρόμους. Παράλληλα, εγκεκριμένα σάιτ όπως το seat61.com, από τα καλύτερα στον κόσμο και www.europeanrailguide.com ή www.raileurope.com είναι τόσο εξειδικευμένα που δε θα χρειαστούν παρά λίγα μόνο κλικ για να διαλέξετε το ταξίδι σας, μέσα από δρομολόγια και διαδραστικούς χάρτες, ενδεικτικές προτάσεις, εκπτώσεις, προσφορές, σε όλη την Ευρώπη.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Τον Ιούλιο του 2007 μια νέα συμμαχία είδε το φως, από 7 tour operators (DB/Γερμανίας, SNCF/ Γαλλία, TGV/ Γαλλίας, Eurostar/ Αγγλία, Γαλλία Βέλγιο, NS Highspeed/ Ολλανδία, ΟΒΒ/ Αυστρία, SBB/ Ελβετία και SNCB/ Βέλγιο και οι θυγατρικές τους, Thalys, TGV Lyria, Alleo), που ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τη Railteam (www.railteam.eu), αντίστοιχη της αεροπορικής συμμαχίας Star Alliance. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα κοινό σύστημα κρατήσεων, εξυπηρετώντας τόσο τους ταξιδιώτες όσο και τα ίδια τα δίκτυα, που μπορούν να συντονίζουν αποτελεσματικότερα τα δρομολόγιά τους. Προσφέρεται ακόμη και πρόγραμμα τακτικών επιβατών. Για το 2010 υπολογίζουν 25 εκ. Ευρωπαίους ταξιδιώτες να επιλέγουν τα τρένα υπερταχείας για τις μετακινήσεις τους. 

Η ελληνική πραγματικότητα

Οι Έλληνες είμαστε ακόμη πολύ πίσω. Χτυπάς στην αναζήτηση «ταξίδι με τρένο» και πρώτα πρώτα εμφανίζονται τα ελληνικά blogs, γεμάτα παράπονα… για τη χρονοβόρα διαδικασία πληροφοριών μέσω του 1110 από παραπομπή σε παραπομπή, για το ελλιπέστατο site ως προς τιμές, είδος αμαξοστοιχίας, στάσεις, υπηρεσίες, για τις ουρές στα γκισέ και χρόνο αναμονής γύρω στην μια ώρα… Ωστόσο, οι λάτρεις του ταξιδιού με τρένο, κυρίως νεαρές ηλικίες και μικρές ομάδες σπουδαστών, συνδυάζουν τη μετάβαση με πλοίο στην Ιταλία και από εκεί συνεχίζουν επιλέγοντας από το εκτενές δίκτυο διαδρομών. 
Η κυρία Εριφύλη Γαλλή, Γενική Διευθύντρια Εμπορίας, Ανάπτυξης και Προώθησης μεταφορών της εταιρίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. μας εξηγεί: «Το ποσοστό των επιβατών που πραγματοποιούν διεθνές σιδηροδρομικό ταξίδι με αφετηρία ή προορισμό την Ελλάδα μπορούμε να πούμε ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό, αλλά εν μέρει δικαιολογημένο: η Ελλάδα είναι περιφερειακή χώρα και η μετακίνηση με το τρένο προς την κεντρική Ευρώπη απαιτεί σημαντικό χρόνο, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να προτιμούν τις αεροπορικές μετακινήσεις. Ωστόσο, τα διεθνή απευθείας δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. (από Θεσσαλονίκη προς Σκόπια, Βελιγράδι, Σόφια και Κωνσταντινούπολη) παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα, όπως άλλωστε και το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Σόφια». Από την Ελλάδα για το εξωτερικό, κατά τη διάρκεια του έτους υπάρχουν συνδέσεις με Σκόπια, Βελιγράδι, Σόφια, Βουδαπέστη και Κωνσταντινούπολη, ενώ τη θερινή δρομολογιακή περίοδο κυκλοφορεί επιπλέον απευθείας βαγόνι μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κιέβου / Μόσχας, το οποίο προωθείται μέσω Ουγγαρίας. «Η προσχώρηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Διεθνή Ένωση Σιδηροδρόμων αποτελεί ένα βήμα, το πλέον ουσιαστικό, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης σχέσεων με τους διεθνείς διασιδηροδρομικούς Οργανισμούς», διευκρινίζει η κυρία Γαλλή. Όσο για το αν οι κρατήσεις εξωτερικού, Ευρώπης, είναι εφικτές μέσω ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και αναφορικά με το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων, μας εξηγεί «Αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα αλλά μόνο για όσα διεθνή δρομολόγια έχουν αφετηρία την Ελλάδα και κάποιον απευθείας προορισμός. Για άλλους διεθνείς προορισμούς δεν παρέχεται προς το παρόν η δυνατότητα. Όμως, σύντομα, με την πλήρη λειτουργία του νέου συστήματος έκδοσης εισιτηρίων που σήμερα λειτουργεί πιλοτικά, οι επιβάτες θα μπορούν να κρατούν θέσεις και να εκδίδουν ηλεκτρονικά τα εισιτήριά τους, τόσο για τα διεθνή όσο και για τα εθνικά δρομολόγια. Οι επιβάτες θα μπορούν να προμηθεύονται εισιτήρια για οποιονδήποτε διεθνή προορισμό, τόσο μέσω των Σημείων Πώλησης της ίδιας της εταιρίας, όσο και μέσω των ταξιδιωτικών γραφείων με τα οποία η εταιρίας μας έχει διασυνδεθεί.».

Για όσους προτιμούν τη διαπροσωπική επικοινωνία, στο Γραφείο Ταξιδίων και Τουρισμού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. επί της οδού Σίνα 6, δύο εξειδικευμένα στελέχη της εταιρίας με εμπειρία και άριστες γνώσεις, παρέχουν ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με διεθνή ταξίδια και ενημερώνουν για όλες τις προσφορές. Όσοι επιθυμούν να αποφύγουν την ταλαιπωρία της μετακίνησης, μπορούν να πλοηγηθούν στις ειδικές ιστοσελίδες των προϊόντων αυτών. Επίσης, πληροφορίες παρέχονται στο 1110 και στο www.osenet.gr

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr