Copyright © 2010 www.trainose.grΜε μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας, ο Οδοντωτός ξεκινά από το Διακοπτό, διασχίζει το φαράγγι του Βουαικού, περνά από το χωριό Ζαρωχλού και καταλήγει στα Καλάβρυτα.

Στη σύγχρονη Ελλάδα το τρένο έχει διεισδύσει στην καθημερινότητα των πολιτών, βελτιώνοντας τη ζωή τους, και έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές όσων το επιλέγουν. Οι επιβάτες του τρένου συναρπάζονται τόσο με τη διαδρομή του ίδιου του ταξιδιού όσο και με την άνεση και την ταχύτητα με την οποία φτάνουν στον σταθμό προορισμού τους.

Η διαδρομή με το τρένο, ακολουθώντας τις ράγες που διασχίζουν την ελληνική επικράτεια, περνά μέσα από βουνά, σήραγγες και γέφυρες, προσφέρει απείρου κάλλους τοπία και αποζημιώνει με ανεπανάληπτες εικόνες και εμπειρίες τους σύγχρονους ταξιδιώτες, οι οποίοι ομολογουμένως δε θα τις βίωναν αν επέλεγαν οποιοδήποτε άλλο μεταφορικό μέσο.

Ο περίφημος οδοντωτός σιδηρόδρομος από τα Διακοπτό στα Καλάβρυτα κατασκευάσθηκε από Ιταλούς μηχανικούς μεταξύ του 1884 και του 1895. Το Διακοπτό απέχει από τα Καλάβρυτα 22 χιλιόμετρα, η διαδρομή διαρκεί μια ώρα και η ταχύτητα του συρμού κυμαίνεται από 30 έως 40 χιλ./ώρα στην απλή γραμμή και 6 έως 15 στα δόντια.

Η μεγάλη κλίση της γραμμής δεν επιτρέπει την κυκλοφορία ενός συμβατικού συρμού, γι' αυτό ανάμεσα στις σιδηροτροχιές τοποθετήθηκε ένας οδοντωτός άξονας που επιτρέπει με τη λειτουργία ενός μηχανισμού, να ανέβει από το επίπεδο της θάλασσας στο σταθμό των Καλαβρύτων με υψόμετρο 750 μέτρα. Έχει το μικρότερο μήκος σε πλάτος γραμμών στην Ευρώπη (0,75 μ.).

Σήμερα το τρενάκι με δυο μικρά βαγόνια και την ντηζελοηλεκτρική μονάδα στο κέντρο ξεκινά από το σταθμό του Διακοπτού ανηφορίζοντας προς τα Καλάβρυτα περνώντας στην αρχή από το ομαλό κομμάτι και συνεχίζει βγάζοντας τα δόντια του, μπαίνοντας στο πρώτο στένεμα της χαράδρας και την στάση στον οικισμό Νιάματα και καταλήγει στα Καλάβρυτα.

Οι νέοι Ελβετικοί συρμοί του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στη διαδρομή Διακοπτό - Καλάβρυτα. Οι 4 νέοι συρμοί κατασκευής του Ελβετικού Οίκου STADLER αντικατέστησαν τους BILLARD κατασκευής 1958 και τους DECAUVILLE κατασκευής 1967.

Ο κάθε συρμός έχει 104 θέσεις διατεταγμένες ανά 4άδες και επιπλέον μπορούν να κυκλοφορούν και σαν διπλοί, με δυνατότητα μεταφοράς 208 επιβατών.

Από το Διακοφτό στα Καλάβρυτα

Ο οδοντωτός Διακοφτού - Καλαβρύτων αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο. Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος είναι το τρένο που έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, οπότε οι περιοχές που περνάει έχουν μοναδικό ενδιαφέρον περιήγησης με τρένο.

Το δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία που η κλίση του εδάφους ξεπερνά το 3,5%.

Η λέξη «οδοντωτός» προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι σιδηρόδρομοι αυτού του τύπου και τους βοηθούν να σκαρφαλώνουν και να υπερνικούν μεγάλες κλίσεις. Η αμαξοστοιχία, ανάμεσα στους τροχούς που κινούνται στις ράγες, έχει επιπλέον τροχούς με «δόντια». Όταν οι κλίσεις μεγαλώνουν, τότε ανάμεσα στις δύο ράγες της σιδηροδρομικής γραμμής υπάρχει μια τρίτη γραμμή με εσοχές στις οποίες εμπλέκονται τα «δόντια» του οδοντωτού. Έτσι δημιουργείται πρόσφυση και το τρένο σκαλώνοντας μπορεί χωρίς ολίσθηση να υπερνικά μεγάλες κλίσεις. Ακόμα, οι οδοντωτοί τροχοί βοηθούν την αμαξοστοιχία να κατεβαίνει αυτές τις μεγάλες κλίσεις με ασφάλεια γιατί, πέραν της κίνησης, βοηθούν και στο φρενάρισμα.

Η πορεία διανθίζεται από φυσικές «πινελιές» ανεπανάληπτων χρωματικών συνδυασμών που παραπέμπουν σε ονειρικές παραστάσεις, και το ταξίδι φαντάζει παραμυθένιο. Πρόκειται για μία ειδυλλιακή εμπειρία κατάλληλη για κάθε εποχή του έτους. Τα χιονισμένα Καλάβρυτα τον χειμώνα και το ηλιόλουστο Διακοπτό την άνοιξη ενδείκνυνται για κάθε είδους εξορμήσεις.

Διαδρομή

Διανύει 22,4 χιλιόμετρα διαδρομής και αναρριχάται σε υψόμετρο 720 μέτρων. Το δρομολόγιο διαρκεί περίπου μία ώρα, με σταθμό αναχώρησης το Διακοφτό, διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού και το χωριό Ζαχλωρού, με σταθμό άφιξης τα Καλάβρυτα. Στη διαδρομή πραγματοποιούνται δύο επιπλέον ενδιάμεσες στάσεις, στο Μεγάλο Σπήλαιο και στην Κερπινή.

Η διαδρομή είναι μέσα στο φαράγγι πλάι στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες, και πλουτίζεται με μικρούς παραπόταμους που χύνονται μερικές φορές από μεγάλο ύψος. Στη θέση Καταρράκτης (6,300 χλμ.), ενώ μέχρι εκεί τα νερά ακολουθούν ομαλή πορεία, πέφτουν σχεδόν κάθετα και περνούν ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.

Επόμενο πέρασμα, Δικαστήρια. Η τοποθεσία πήρε το όνομα της από μια μικρή ημικυκλική σπηλιά με σταλακτίτες οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί κατά τέτοιο τρόπο που η θέση τους θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου με την έδρα, τον κατηγορούμενο και τους συνηγόρους. Αυτή την σπηλιά την βλέπουν οι ταξιδιώτες από το τρένο και βρίσκεται απέναντι από την γραμμή.

Φτάνοντας στα Καλάβρυτα η πόλη σε υποδέχεται με τα πολλά νερά της. Το όνομά της «Καλά βρυτά», δείχνει πως αναβλύζουν από τη γη της «καλά νερά» μαρτυρώντας την αφθονία της φύσης.

Πέρα από τη φυσική ομορφιά τους, τα Καλάβρυτα είναι ιστορικός τόπος, χάρη στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας που ξεκίνησε η επανάσταση του 1821. Σήμερα, κρατώντας ως αξίες την ιστορική της βαρύτητα και τη φυσική ομορφιά της, η περιοχή φημίζεται για το χιονοδρομικό κέντρο. Το χιονοδρομικό είναι ένα από τα δύο του κόσμου όπου μπορείς να κάνεις το πρωί σκι στο φρέσκο χιόνι και το μεσημέρι, μετά από διαδρομή 20 χλμ., να κολυμπήσεις στο Διακοφτό.

Copyright © 2010 www.trainose.gr

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr