Επιδόσεις, που δεν της επιτρέπουν να βελτιώσει τη θέση της στο διεθνή οικονομικό χάρτη, εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα σε θέματα ανταγωνιστικότητας. Η χώρα παραμένει στάσιμη στην 81η θέση μεταξύ 140 κρατών ανά τον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forum, “Global Competitiveness Report 2015-2016”. Αντίστοιχη επίδοση κατέγραψε η Ελλάδα και στην προηγούμενη αξιολόγηση (Global Competitiveness Report 2014-2015), καταλαμβάνοντας την 81η θέση μεταξύ 144 χωρών, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα βρισκόταν στην 91η θέση της σχετικής κατάταξης. Μάλιστα, η ελληνική οικονομία αξιολογείται ως η λιγότερο ανταγωνιστική μεταξύ των θεωρούμενων ως προηγμένων οικονομιών του πλανήτη.

Επιδόσεις, που δεν της επιτρέπουν να βελτιώσει τη θέση της στο διεθνή οικονομικό χάρτη, εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα σε θέματα ανταγωνιστικότητας. Η χώρα παραμένει στάσιμη στην 81η θέση μεταξύ 140 κρατών ανά τον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forum, “Global Competitiveness Report 2015-2016”. Αντίστοιχη επίδοση κατέγραψε η Ελλάδα και στην προηγούμενη αξιολόγηση (Global Competitiveness Report 2014-2015), καταλαμβάνοντας την 81η θέση μεταξύ 144 χωρών, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα βρισκόταν στην 91η θέση της σχετικής κατάταξης. Μάλιστα, η ελληνική οικονομία αξιολογείται ως η λιγότερο ανταγωνιστική μεταξύ των θεωρούμενων ως προηγμένων οικονομιών του πλανήτη.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του “Global Competitiveness Report 2015-2016”, η Ελλάδα, με βαθμολογία 4,02 απέχει “έτη φωτός” από την κατέχουσα τα παγκόσμια πρωτεία, σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, Ελβετία, η οποία με βαθμολογία 5,76 διατηρεί την πρώτη θέση για έβδομη συνεχή χρονιά, με ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους τομείς, που αξιολογεί το World Economic Forum.

Στην κορυφή της λίστας με τις πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη και συγκεκριμένα στη δεύτερη θέση, εξακολουθεί να βρίσκεται η Σιγκαπούρη (με βαθμολογία 5,68), ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, που - όπως και πέρσι - κατατάσσονται στην τρίτη θέση με βαθμολογία 5,61, με τη Γερμανία να έπεται στην τέταρτη θέση με 5,53 βαθμούς, βελτιώνοντας την κατάταξη της από την προηγούμενη επίδοση της πέμπτης θέσης.

Σύμφωνα με το Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2015-2016 (της έρευνας The Global Competitiveness Report 2015 - 2016) του World Economic Forum, άλλη μια ευρωπαϊκή χώρα, η Ολλανδία, συμπληρώνει την παγκόσμια “πεντάδα” με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου, συγκεντρώνοντας 5,50 βαθμούς, που την ανεβάζουν στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης από την όγδοη κατά την περασμένη αξιολόγηση. Μία θέση μεταξύ των πρώτων δέκα κορυφαίων χωρών του κόσμου σε θέματα ανταγωνιστικότητας κατέχουν, επίσης, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία.

Από την έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα και την επεξεργασία της διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα σε θέματα ανταγωνιστικότητας βρίσκεται σε ελαφρά καλύτερη μοίρα έναντι της Αρμενίας (με βαθμολογία 4,01, που βρίσκεται στην 82η θέση της παγκόσμιας κατάταξης), του Λάος (με βαθμολογία 4 στην 83η θέση), της Μολδαβίας (με βαθμολογία επίσης 4 στην 84η), της Ναμίμπια (με 3,99 στην 85η θέση) και της Τζαμάικα (με 3,97 βαθμούς στην 86η θέση). Τη δε χειρότερη θέση σε διεθνές επίπεδο διατηρεί και στη φετινή αξιολόγηση, όπως και στην αντίστοιχη περσινή, η Γουινέα, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της σχετικής λίστας.

Να σημειωθεί ότι η φετινή αξιολόγηση του “Global Competitiveness Report 2015-2016” εντοπίζει ένα συσχετισμό μεταξύ των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών χωρών και εκείνων που είτε έχουν αντέξει την παγκόσμια οικονομική κρίση, είτε είχαν μια άμεση “ανάρρωση” από αυτή. Επίσης, η έκθεση εντοπίζει μια στενή σχέση μεταξύ της ανταγωνιστικότητας και της ικανότητας μιας οικονομίας να γαλουχήσει, να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τα νέα ταλέντα.

Πηγή: ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας)

Η αναλυτική κατάταξη χωρών πατώντας εδώ

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr