ια πρώτη φορά εφέτος στην ιστορία της ελληνικής ξενοδοχίας οι ξενοδοχειακές μονάδες που έκλεισαν είναι περισσότερες από αυτές που άνοιξαν. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν κλείσει περί τα 100 ξενοδοχεία ανά την επικράτεια και μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν εκτιμάται ότι θα κλείσουν και άλλαΣαφείς τάσεις αποεπένδυσης στον ελληνικό τουρισμό διαπιστώνει η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Τα στοιχεία, που στηρίζουν αυτήν τη διαπίστωση, είναι:

Α) Για πρώτη φορά εφέτος στην ιστορία της ελληνικής ξενοδοχίας οι ξενοδοχειακές μονάδες που έκλεισαν είναι περισσότερες από αυτές που άνοιξαν. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν κλείσει περί τα 100 ξενοδοχεία ανά την επικράτεια και μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν εκτιμάται ότι θα κλείσουν και άλλα.

Β) Πέρυσι και εφέτος ολοκληρώθηκαν ελάχιστα νέα ξενοδοχεία, εξαιτίας της ουσιαστικής αδράνειας του αναπτυξιακού νόμου και τις δυσκολίες χρηματοδότησης των νέων επενδύσεων από το τραπεζικό σύστημα. Είναι γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί την καταβολή των επιχορηγήσεων σε ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια, ενώ οι τράπεζες έχουν περιορίσει τη χορήγηση νέων επενδυτικών δανείων.

Γ) Η τραπεζική χρηματοδότηση στον τουριστικό τομέα τον εφετινό Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, συνολικά έφτανε στα 7,133 δισ.ευρώ, περίπου 3% λιγότερο από τον Αύγουστο του 2010. Η κατά 3% μείωση, σημειώνει το ΙΤΕΠ, σημαίνει ότι οι καταβολές τοκοχρεολυτικών δόσεων είναι υψηλότερες από τις νέες χορηγήσεις προς τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Τα 7 δισ.ευρώ δανείων στον τουρισμό, όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμεητηρίου Ελλάδος κ.Γιώργος Τσακίρης, καταρρίπτουν τη φημολογία περί υπερδανεισμού των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Σημαντικό ενδιαφέρον στην έρευνα του ΙΤΕΠ παρουσιάζει και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής του τουριστικού κλάδου στη συνολική χρηματοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα. Αν και ο κλάδος συνεισφέρει με πάνω από 15% στο ΑΕΠ της χώρας, απορροφά μόνο το 5,7% των πιστώσεων που χορηγούν οι τράπεζες προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η υποχρηματοδότηση του κλάδου δε μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να πληγούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, υπογραμμίζεται στη μελέτη.

Πηγή: http://www.xenianews.gr/

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr