Ο κύριος Mohamed Bachar, διευθυντής Τυνησιακού Οργανισμού στην Ελλάδα και ο Υπουργός Τουρισμού Τυνησίας, κύριος Mehdi Haouas, στη διάρκεια συνέντευξης στο ξενοδοχείο Τamerza Palace.Με πρωτοβουλία του Τυνησιακού Οργανισμού Τουρισμού και της Τυνησιακής Πρεσβείας στην Αθήνα, δόθηκε η ευκαιρία σε ομάδα ταξιδιωτικών συντακτών και εκπροσώπων των ΜΜΕ να επισκεφτούμε τη χώρα τέλη Μαρτίου 2011, λίγο μετά την αλλαγή της κυβέρνησης Ben Ali και πριν τις επερχόμενες εκλογές. Η ιδιαίτερα αυτή σημαντική πρωτοβουλία είχε ως στόχο να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια ότι ο προορισμός είναι ασφαλής και ότι όλοι έχουν γυρίσει πια στους κανονικούς ρυθμούς.

Πράγματι, είναι γεγονός ότι πέραν ορισμένων στρατιωτικών οχημάτων και στρατιωτών που φυλάσσουν κάποια κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες, η ζωή κυλά στους νέους ρυθμούς της. Από την πρωτεύουσα Τύνιδα μέχρι τις Οάσεις του νότου, οι κάτοικοι επιδεικνύουν συγκρατημένη ικανοποίηση, γιατί κάθε αρχή και δύσκολη. Σίγουρα όλοι νιώθουν πιο ελεύθεροι να συζητούν, να εκφράζουν τη γνώμη τους,άλλωστε αυτό αποδείχθηκε από το πόσο πρόθυμοι ήταν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας.

Ο Υπουργός Τουρισμού Τυνησίας, κύριος Mehdi HaouasΣτη διάρκεια του ταξιδιού είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε συνέντευξη από τον νεοδιορισθέντα Υπουργό Τουρισμού, κύριο Mehdi Haouas, ο οποίος συνόδευε τους Πρεσβευτές των χωρών του εξωτερικού σε ένα ολιγοήμερο ταξίδι στις Οάσεις.


Πόσο ασφαλείς είναι οι ταξιδιώτες που θα έρθουν εδώ;

Mehdi Haouas: "Όπως διαπιστώσατε και οι ίδιοι, δεν τίθεται κανένα πρόβλημα ασφάλειας, άλλωστε ως χώρα δεν θα ρισκάραμε ποτέ να θέσουμε σε κίνδυνο ζωές ταξιδιωτών. Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τους Πρέσβεις από όλες τις Πρεσβείες εξωτερικού σε ένα ταξίδι στις Οάσεις του Νότου, προκειμένου να δουν και οι ίδιοι ότι η ασφάλεια και η ισορροπία έχει επικρατήσει σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους φίλους μας στο εξωτερικό ότι μπορούν να νιώθουν ασφαλείς και ότι τους περιμένουμε να τους δείξουμε πόσο όμορφη είναι η χώρα μας και ο λαός της."

Πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα στον τουρισμό;

Mehdi Haouas: "Αναμφίβολα έχουμε δει μια μεγάλη πτώση στην τουριστική κίνηση, της τάξης του 40% για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, χάσαμε όλες τις έγκαιρες κρατήσεις για την υψηλή μας περίοδο και όπως υπολογίζουμε, και ο Μάρτιος θα είναι χαμηλός σε κρατήσεις. Ωστόσο, ευελπιστούμε η κατάσταση να αναστραφεί. Ήδη, στα παραθεριστικά μας κέντρα υπάρχει μια σχετική κίνηση, αν και αντίστοιχη περίοδο στο παρελθόν η Σους, η Τοζέρ και η Χαμμαμέτ είχαν πολλούς περισσότερους επισκέπτες. Όμως, αναμένουμε σύντομα ανάκαμψη.

Πώς περιμένετε να εξελιχθεί ο τουρισμός στη μετά Ben Ali εποχή;

Mehdi Haouas: "Ελπίζουμε σε μια οικονομική ανάκαμψη και ελεύθερη πρόοδο σε όλους τους τομείς. Ευελπιστούμε ότι πλέον, με την ελευθερία προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος, πλέον μόνο ο "Ουρανός είναι το όριό μας". Η εξέγερση του Γιασεμιού ήταν ομαλή, κράτησε μόνο 8 εβδομάδες αλλάζοντας άρδην τις καταστάσεις. Ο κόσμος μας είναι ελεύθερος να μιλά, να εκφράζεται... Είμαστε αισιόδοξοι ότι το μήνυμα αυτό θα φτάσει στους παραλήπτες, εν προκειμένω στους μελλοντικούς ταξιδιώτες στη χώρα μας, αλλά και στους κατοίκους της Ευρώπης. Με την καμπάνια μας στις 14 Φεβρουαρίου, την οποία ονομάσαμε "I love Tunisia", ένα μήνα μετά την εξέγερση στην διάρκεια της έκθεσης ITB του Βερολίνου, δώσαμε αυτό ακριβώς το σύνθημα... Ελάτε, επισκεφθείτε τη χώρα μας και δείξτε την αγάπη σας..."

Η μείωση των τιμών θα είναι ένα μέτρο που θα ακολουθήσετε;

Mehdi Haouas: "Ήδη όπως γνωρίζετε η Τυνησία είναι ένας πολύ οικονομικός προορισμός. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Τα πακέτα είναι πολύ ανταγωνιστικά και το προϊόν μας πολύ καλό. Όχι, οι τιμές δεν θα μειωθούν."

Ποιά είναι τα προτερήματα της Τυνησίας ως τουριστικός προορισμός;

Mehdi Haouas: "Αναμφίβολα, τα 33.000 χρόνια πολιτισμού και ιστορίας. Η θάλασσα, τα πολύ καλά ξενοδοχεία στα παραθεριστικά κέντρα, οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε πολύ οικονομικές τιμές, οι εναλλαγές εικόνων από τις Οάσεις της ερήμου μέχρι την αχανή Σαχάρα, ενώ οι δραστηριότητες είναι πάρα πολλές. Σα χώρα θα δαπανήσουμε 34 εκ. ευρώ για τους ερχόμενους 3 μήνες για να περάσουμε αυτό ακριβώς το μήνυμα και να ενισχύσουμε την τουριστική κίνηση."

 

Σίγουρα ο τουρισμός στη χώρα θα ανακάμψει, καθώς ο κόσμος θα συνειδητοποιεί σιγά σιγά ότι η ηρεμία έχει επέλθει. Το προϊόν είναι αναμφίβολα πολύ καλό. Με 1.300 χλμ. ακτών, 600 χλμ. παραλιών, 775 ξενοδοχειακές μονάδες εκ των οποίων το 52% είναι κατηγορίας 4* & 5*, 32 κέντρα θαλασσοθεραπείας, 7 καταδυτικά κέντρα, 6 μαρίνες και 13 διαφορετικούς προορισμούς με καθαρές θάλασσες για θαλάσσια σπορ, η Τυνησία διεκδικεί ένα μεγάλο μερίδιο της τουριστικής βιομηχανίας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά κοντινή γεωγραφική της θέση και τις ιδιαίτερα οικονομικές τιμές, την καθιστούν έναν προορισμό παραθερισμού για κάθε ψαγμένο επισκέπτη, που επιλέγει ιστορία και πολιτισμό, αυθεντικότητα και γραφικότητα.

 

Ευχαριστούμε την Πρεσβεία της Τυνησίας και τον Τυνησιακό Οργανισμό Τουρισμού για την φιλοξενία αλλά και για την ευκαιρία να δώσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα στους αναγνώστες μας (Μάρτιος 2011).

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr