Η εκδίκηση του Μοντεζούμα. Μια ταξιδιωτική ασθένεια με περίεργο όνομαΚατάρα ή απλά ατυχία; Αναμφίβολα, πάντως, μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Ενημερωθείτε για τις βασικές αιτίες της συχνής αυτής ταξιδιωτικής ασθένειας που φέρει την ονομασία του διάσημου ηγέτη των Αζτέκων, Montezuma, και συνήθως συνδέεται με εμετούς βαριάς μορφής και κολικούς εντέρου...

Όταν το 1519 έφτασε στη σημερινή Πόλη του Μεξικού (Mexico City) ο Ισπανός κατακτητής Hernán Cortés,ο ηγέτης των Αζτέκων, Montezuma II και ο λαός του τον υποδέχτηκαν πανηγυρικά, νομίζοντας ότι πρόκειται για τον θεό Quetzalcóatl ο οποίος - σύμφωνα με τη θρησκεία των ιθαγενών - θα ερχόταν εξ' ανατολάς. Ο Ισπανός κατακτητής εκμεταλλεύτηκε την καλoσύνη και φιλοξενία τους και κατάφερε να κατακτήσει το 1521 τη πρωτεύουσά τους που τότε αριθμούσε 200.000 κατοίκους. Δυστυχώς ο Montezuma ΙΙ βρήκε το θάνατο σ'αυτή τη μάχη και έτσι κατέρρευσε ο πολιτισμός της φυλής του, ενώ από την άλλη πλευρά ο Cortés ανακηρύχθηκε κυβερνήτης της Νέας Ισπανίας.

Στη σημερινή εποχή το όνομα του τελευταίου ηγέτη των Αζτέκων συνδέεται με μια βαριά μορφή διάρροιας- την λεγόμενη «εκδίκηση του Montezuma». Για πολλά χρόνια πολλοί πίστευαν ότι η διάρροια εμφανιζόταν μετά από την επίσκεψη αζτεκικών ναών, νομίζοντας ότι υπάρχει κάποια κατάρα σε όποιον επισκεφθεί τα μνημεία. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι δεν είναι έτσι. Η αλλαγή κλίματος - τελευταίες έρευνες έχουν καταλήξει ότι μια κύρια αιτία είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς η άνοδος θερμοκρασίας ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων όπως η σαλμονέλα - και οι διαφορετικές συνθήκες υγιεινής αποτελούν τις βασικές αιτίες αυτής της ταξιδιωτικής αρρώστιας και συνήθως συνδέεται με εμετούς βαριάς μορφής και κολικούς εντέρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εξάντληση του οργανισμού με συνέπεια να βρεθεί ο ασθενείς σε κίνδυνο.

Όσοι υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες αλλά και μικρά παιδιά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Για να είστε σίγουροι θα πρέπει να τηρήσετε ορισμένους κανόνες όπως:

1) Μην πίνετε νερό από τη βρύση ή από πηγές!
Η εκδίκηση του Μοντεζούμα. Μια ταξιδιωτική ασθένεια με περίεργο όνομα

Το νερό αποτελεί την κύρια αιτία λοίμωξης αφού εκεί βρίσκονται τα περισσότερα βακτήρια που προκαλούν εντερίτιδες. Ακόμη και το νερό του ξενοδοχείου θεωρείται πολύ επικίνδυνο. Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό όταν θέλετε να πλύνετε τα δόντια σας ενώ όταν κάνετε ντουζ μη βάζετε νερό στο στόμα σας. Για να είστε σίγουροι ρωτήστε στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου εάν δανείζουν βραστήρες νερού.

Αποφύγετε επίσης παγάκια, χυμούς, κοκτέιλ,γλυκά και γαλακτοκομικά! Προσοχή επίσης στις σαλάτες! Μην δοκιμάζετε φρούτα από ντόπιες λαϊκές αγορές! Πολλοί έμποροι προσθέτουν στα φρούτα τους νερό με σύριγγες για να φαίνονται πιο κολακευτικά!

2) Βράστε το, ξεφλουδίστε το, μαγειρέψτε το ή ξεχάστε το!

Αυτός ο κανόνας θα σας βοηθήσει πάρα πολύ και καλό θα είναι να μην τον ξεχάσετε. Μ'αυτό τον κανόνα θα αποφύγετε αρκετούς κινδύνους.

3) Κρέας και ψάρια

Εδώ θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί επειδή σε πολλά ξενοδοχεία το κρέας σερβίρεται medium (μέτρια ψημένο) και μπορεί να προκαλέσει δυσεντερία. Εάαν θέλετε να φάτε κρέας φροντίστε να είναι πολύ καλά ψημένο (well done) επειδή στις υψηλές θερμοκρασίες διασπώνται τα βακτήρια.

Το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια- μην ξεχνάτε ότι σε πολλές χώρες το ωμό ψάρι είναι σπεσιαλιτέ.

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που αρρωστήσω;

Το κύριο χαρακτηριστικό της εκδίκησης του Montezuma είναι ότι συνδέεται με ισχυρούς κολικούς και με απώλεια πολλών υγρών και ηλεκτρολυτών. Στο φαρμακείου του ταξιδιού σας θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί τα αντίστοιχα φάρμακα. Φροντίστε να πίνετε όσο γίνεται πολύ εμφιαλωμένο νερό για να συμπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες. Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε ένα έτοιμο σκεύασμα ηλεκτρολυτικού διαλύματος υπάρχει μία πολύ απλή λύση:

→ 1 λίτρο νερό (εμφιαλωμένο η νερό που το έχετε βράσει πριν και έχει θερμοκρασία δωματίου) + 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη η γλυκόζη + 1 κουταλιά τσαγιού αλάτι

Για να προσθέσετε στον οργανισμό σας τους ηλεκτρολύτες που χρειάζεται, θα πρέπει να πίνετε 2 λίτρα του διαλύματος την ημέρα. Εάν τα φάρμακα δεν επιδρούν ή αν έχετε πυρετό καλέστε επειγόντως το γιατρό του ξενοδοχείου.

Πληροφορίες: Οι συμβουλές είναι μια ευγενική χορηγία του Φαρμακοποιού- συνεργάτη μας, κύριου Παύλου Γεωργακάκη. Ο κύριος Παύλος Γεωργακάκης βρίσκεται στη διάθεσή σας για τυχόν απορίες σχετικά με το δημοσίευμα. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr