Επιτυχής η πορεία της πενταμελούς στρατηγικής συμμαχίας airberlin, Air Seychelles, Virgin Australia, Aer Lingus και Etihad AirwaysΗ Etihad Airways ανακοίνωσε ως επιτυχημένο τον πρώτο χρόνο της στρατηγικής συμμαχίας εταίρων της. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κερδοφόρας οικονομικής απόδοσης κάθε μίας από τις αεροπορικές εταιρείες της πενταμελούς συμμαχίας – airberlin, Air Seychelles, Virgin Australia, Aer Lingus και Etihad Airways. Τα αποτελέσματα τόσο για κάθε μία από τις αεροπορικές εταιρείες όσο και στο σύνολό τους ενισχύθηκαν από μία σειρά μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται: αύξηση επιβατών στις πτήσεις κοινού κωδικού, επιτυχείς κοινές κινήσεις πωλήσεων και μάρκετινγκ καθώς και αυξημένες επιχειρηματικές συνέργιες αλλά και συνέργιες κόστους.

Τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών:

• Η Etihad Airways ανακοίνωσε τον δεύτερο χρόνο κερδών προ τόκου και φόρου ($170 εκατ.) και καθαρού κέρδους ($42 εκατ.), τον ένατο μόλις χρόνο της δραστηριότητάς της.

• Η airberlin, στην οποία η Etihad διατηρεί 29,21% ποσοστό, ανακοίνωσε για το 2012 λειτουργικό κέρδος €70,2 εκατ. παρουσιάζοντας μεταβολή της τάξης των €317,20 εκατ. σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Το καθαρό έσοδο των €7 εκατ. της αεροπορικής εταιρείας σηματοδότησε επιστροφή στην κερδοφορία για πρώτη φορά από το 2007.

• Η Air Seychelles, ποσοστό της Etihad: 40% και έχει βραβευτεί με πενταετές συμβόλαιο διοίκησης από την αεροπορική των Σεϋχελλών, ανακοίνωσε για το 2012 -τον πρώτο κερδοφόρο χρόνο της από το 2007- καθαρό κέρδος $1 εκατ. .

• Η Virgin Australia, το ποσοστό της Etihad ανέρχεται στο 9%, ανακοίνωσε προβλεπόμενο κέρδος μετά φόρων AUD$23 εκατ. για τους 6 πρώτους μήνες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 (το οικονομικό έτος της αεροπορικής εταιρείας ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2013).

• Τέλος, η Aer Lingus, στην οποία το ποσοστό της Etihad είναι 2,987%, ανακοίνωσε αύξηση λειτουργικού κέρδους κατά 40,7% φτάνοντας τα €69,1 εκατ. ενώ το καθαρό κέρδος ανήλθε στα €40,6 εκατ.

Ο James Hogan, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Etihad Airways, δήλωσε σχετικά με την επιτυχία των αεροπορικών εταιριών: «το 2012 αποτέλεσε ένα έτος κατά τη διάρκεια του οποίου η παγκόσμια οικονομία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και ο κλάδος της αεροπορίας, στο σύνολό του, συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ωστόσο, κάθε μέλος της συμμαχίας εταίρων επέδειξε ισχυρή οικονομική απόδοση και κερδοφορία. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί ξεκάθαρα δύο μηνύματα. Πρώτον, έχουμε επενδύσει σε επιχειρηματικές και διοικητικές ομάδες με όραμα που εστιάζουν σε απόδοση μεγαλύτερη από αυτή του ευρύτερου κλάδου. Δεύτερον, υπάρχει αμοιβαίο όφελος αυξημένου αριθμού επιβατών και συνεργειών κόστους που η συμμαχία μας προσφέρει σε κάθε μέλος της που προσφέρει αποτελεσματικά στην απόδοσή της».

Επιτυχής η πορεία της πενταμελούς στρατηγικής συμμαχίας airberlin, Air Seychelles, Virgin Australia, Aer Lingus και Etihad Airways

Το μοντέλο της συμμαχίας εταίρων της Etihad Airways έχει αυξημένη συνεργασία με κάθε μία από τις αεροπορικές εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει η Etihad. Σχέσεις κοινού κωδικού διατηρούνται με κάθε μία από τις τέσσερις αεροπορικές εταιρείες και συμπεριλαμβάνοντας τις 38 που έχει σε όλο τον κόσμο, μέσω των συνεργασιών κοινού κωδικού της Etihad Airways μεταφέρονται 1,2 εκατ. επιβάτες σε όλο το εικονικό δίκτυο. Επιπλέον οι airberlin, Virgin Australia και Air Seychelles έχουν ήδη ξεκινήσει νέες υπηρεσίες προς το Άμπου Ντάμπι από τις αντίστοιχες αγορές. H Εtihad Airways μαζί με τους εταίρους της συμμαχίας μετέφερε το 2012 το 76% του συνολικού αριθμού επιβατών που επισκέφθηκαν το αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι. Συμπεριλαμβάνοντας τον αριθμό των άλλων αεροπορικών εταιρειών με τις οποίες η Etihad διατηρεί κοινό κωδικό, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 83%.

Επιπλέον, η Etihad Airways ξεκίνησε μία σειρά επιχειρηματικών και συνεργιών κόστους προγραμμάτων για την απόκτηση στόλου και μηχανών, συντήρησης, προσλήψεων και εκπαίδευσης προσωπικού και κοινών ενεργειών μάρκετινγκ. Σε συνεργασία με τη συμμαχία μετόχων της ανέπτυξε «κέντρα αριστείας», στα οποία συνενώνεται η λειτουργική με την εμπορική ειδίκευση για τη δημιουργία βέλτιστων πρακτικών στην ομάδα.
Ο κ .Hogan συνέχισε: «Επειδή έχουμε επενδύσει σημαντικά στη συμμαχία εμβαθύνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το νέο μας μοντέλο προσφέρει οφέλη τόσο στα κέρδη όσο και στα κόστη».
Ο James Rigney, Οικονομικός Διευθυντής της Etihad Airways, σχολίασε: «Σε ό,τι αφορά τα κέρδη, έχουμε δει μεγάλη ενίσχυση στον αριθμό επιβατών από την συμμαχία μετοχών μας και τους συνεργάτες κοινού κωδικού, γεγονός που έχει αποφέρει περισσότερα από $600 εκατ. στα συνολικά έσοδα μόνο της Etihad Airways για το 2012. Φυσικά πρόκειται για μία αμφίδρομη σχέση καθώς οι συνεργάτες μας επωφελούνται από το διεθώς αναπτυσσόμενο δίκτυό μας. Η επιχείρηση και οι συνέργιες κόστους είναι το σημείο στο οποίο κερδίζουμε πραγματικά. Είμαστε σε θέση να μοιραστούμε πολλά οφέλη με τους εταίρους μας και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της συνεργασίας μας».

Στην πιο πρόσφατη πρόβλεψη επιχειρήσεων, όπως δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2012, η Διεθνής Ένωση αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προέβλεψε συνολική πτώση στον κλάδο της αεροπορίας διεθνώς από $8,8 δις το 2011 σε $6,7 δις το 2021. Αναφέρθηκε ακόμα πτώση σε κάθε μία από τις περιοχές στις οποίες βρίσκεται η βάση των εταίρων συμμαχίας της Etihad Airways: στην Ευρώπη από $0,4 δις σε $0 δις, στην Ασία (από την πλευρά του Ειρηνικού ωκεανού) από $5,3 δις σε $3 δις, και στη Μέση Ανατολή από $1 δις σε $0,8 δις.

Ο κ. Hogan δήλωσε: «Όταν κάναμε τα πρώτα βήματα αυτής της στρατηγικής με την επένδυσή μας στην airberlin χαρακτηριστήκαμε πως αλλάζουμε τους κανόνες του «παιχνιδιού». Είμαι πολύ ευχαριστημένος που βλέπω πως το παιχνίδι δεν έχει αλλάξει μόνο για την Etihad Airways αλλά για κάθε ένα από τους συνεργάτες μας. Πρόκειται για εύρωστες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που έχουν ξεπεράσει την παγκόσμια αγορά και τις τοπικές τους αγορές το 2012. Το γενικό οικονομικό κλίμα παραμένει απαιτητικό για το 2013. Τα δυνατά σημεία της συμμαχίας με τους εταίρους μας αποτελούν δείκτη ενός θετικού χρόνου με πληθώρα επιπλέον οφελών που θα αποκαλυφθούν για κάθε ένα από εμάς».

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr