Οι θάλασσές μας αντιμετωπίζουν έναν αόρατο εχθρό που πρόσφατα ξεκινήσαμε να κατανοούμε: τα μικροπλαστικά – μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που απειλούν τη θαλάσσια ζωή, αλλά και τον άνθρωπο. Η Ομάδα Έρευνας Μικροπλαστικών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος χρειάζεται τη βοήθειά σας, προκειμένου να επεκτείνει την έρευνα που υλοποιεί από το 2009 για να κατανοήσουμε την εξάπλωση των μικροπλαστικών στο περιβάλλον, και τις συνέπειες στην άγρια ζωή και την ανθρώπινη υγεία. Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία χρηματοδότησης από το κοινό (Crowdfunding page) για να μπορέσει το Ινστιτούτο να αποκτήσει νέα εργαστηριακά μηχανήματα. Αυτά θα επιτρέψουν να εκτιμήσουν με ακρίβεια, οι ερευνητές, τους κινδύνους που επιφέρουν τα μικροπλαστικά.

Το πρόβλημα

Ας σώσουμε τις Θάλασσές μας από τα Μικροπλαστικά!Η συνολική παραγωγή των πλαστικών έχει αυξηθεί κάθετα κατά τις τελευταίες δεκαετίες και η πλειοψηφία των πλαστικών αυτών συνήθως καταλήγει άμεσα ή έμμεσα στη θάλασσα. Το πλαστικό αποτελεί 60-80% των θαλάσσιων απορριμμάτων, ενώ το 2012 εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν στους ωκεανούς περίπου 165 εκατομμύρια τόνοι. Όσο το πλαστικό είναι ορατό, ίσως και να μπορέσει να συλλεχθεί, όταν όμως είναι πλέον αθέατο και μη ανακτήσιμο, αποτελεί σοβαρή απειλή που κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές. Έως πρόσφατα, θεωρούσαμε ότι απαιτούνται αιώνες για τη διάσπαση των πλαστικών απορριμμάτων. Σύγχρονες έρευνες όμως έχουν δείξει ότι αυτό δεν ισχύει: Όταν ένα πλαστικό απορριφθεί στο περιβάλλον, σε διάστημα λίγων μηνών ή ετών (ανάλογα με τον τύπο πλαστικού) διασπάται σε μικρά κομμάτια και μικροσκοπικές ίνες. Στη Μεσόγειο Θάλασσα μόνο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 250 δισεκατομμύρια θραύσματα μικροπλαστικών!

Τι κάνουμε;

Το Αρχιπέλαγος ήταν ο πρώτος φορέας στην Ελλάδα που ξεκίνησε έρευνα το 2009 πάνω στα μικροπλαστικα. Αναλύοντας περισσότερα από 1000 δείγματα από ψάρια, θαλάσσιο ίζημα, θαλασσινό νερό και άλλα, δεν βρέθηκε ούτε ένα δείγα που να μην περιείχε ίνες μικροπλαστικών. Το ανησυχητικό ήταν ότι κάποια δείγματα από δυσπρόσιτες και ακατοίκητες περιοχές νησιών βρέθηκε να έχουν περιεκτικότητα μικροπλαστικών ινών αντίστοιχη με αυτή των ακτών της Αττικής.Το Αρχιπέλαγος ήταν ο πρώτος φορέας στην Ελλάδα που ξεκίνησε έρευνα το 2009 πάνω στα μικροπλαστικα. Αναλύοντας περισσότερα από 1000 δείγματα από ψάρια, θαλάσσιο ίζημα, θαλασσινό νερό και άλλα, δεν βρέθηκε ούτε ένα δείγα που να μην περιείχε ίνες μικροπλαστικών. Το ανησυχητικό ήταν ότι κάποια δείγματα από δυσπρόσιτες και ακατοίκητες περιοχές νησιών βρέθηκε να έχουν περιεκτικότητα μικροπλαστικών ινών αντίστοιχη με αυτή των ακτών της Αττικής.

Η εκστρατεία χρηματοδότησης του Αρχιπελάγους

Οι θάλασσές μας αντιμετωπίζουν έναν αόρατο εχθρό που πρόσφατα ξεκινήσαμε να κατανοούμε: τα μικροπλαστικά – μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που απειλούν τη θαλάσσια ζωή, αλλά και τον άνθρωπο. Η Ομάδα Έρευνας Μικροπλαστικών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος χρειάζεται τη βοήθειά σας, προκειμένου να επεκτείνει την έρευνα που υλοποιεί από το 2009 για να κατανοήσουμε την εξάπλωση των μικροπλαστικών στο περιβάλλον, και τις συνέπειες στην άγρια ζωή και την ανθρώπινη υγεία. Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία χρηματοδότησης από το κοινό (Crowdfunding page) για να μπορέσει το Ινστιτούτο να αποκτήσει νέα εργαστηριακά μηχανήματα. Αυτά θα επιτρέψουν να εκτιμήσουν με ακρίβεια, οι ερευνητές, τους κινδύνους που επιφέρουν τα μικροπλαστικά.Αυτά τα ανησυχητικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι τα μικροπλαστικά είναι μία επίκαιρη και σημαντική απειλή, που βρίσκεται στην τροφική μας αλυσίδα. Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε περαιτέρω τις συνέπειες, στόχος της εκστρατείας χρηματοδότησης από το κοινό τη συλλογή €27.500 για την αγορά νέου εργαστηριακού εξοπλισμού: Ένα FTIR Microscope Imager, μία φυγόκεντρο υψηλής ταχύτητας, ένα στερεομικροσκόπιο, ένα λυοφιλοποιητή, ένα συνεχή καταμετρητή πλαγκτού (και την κάλυψη του κόστους των καυσίμων για τις δειγματοληψίες). Όσο μικρή ή μεγάλη και να είναι η δωρεά σας, θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση της απειλής των μικροπλαστικών στις θάλασσές μας. Στηρίξτε την προσπάθεια του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ, ακολουθώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: Crowdfunding Page

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr