Προς τη σωστή κατεύθυνση ο περιορισμός του επικίνδυνου για τις μέλισσες φυτοφαρμάκου Fipronil, αλλά η άμεση και πλήρης απαγόρευση αυτού και των άλλων φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες και τη διατροφή μας, είναι αναγκαία και επιτακτική. Η Ευρώπη προχώρησε χθες στη μερική απαγόρευση του φυτοφαρμάκου Fipronil της εταιρείας BASF, που αποδεδειγμένα βλάπτει τις μέλισσες. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό της χρήσης του φυτοφαρμάκου υποστηρίχθηκε από ξεκάθαρη πλειοψηφία 23 ευρωπαϊκών κρατών-μελών, ανάμεσά τους και η χώρα μας, με μόνο 2 ψήφους κατά και 3 αποχές. Η Greenpeace καλωσορίζει τη θετική αυτή εξέλιξη, ωστόσο ζητά πλήρη και μακροπρόθεσμη απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που αφανίζουν τις μέλισσες, για να μην αναγκαστούμε να στερηθούμε το 1/3 της διατροφής μας...

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) είχε από τον περασμένο Μάιο αποφανθεί ότι το Fipronil αποτελεί για τις μέλισσες φυτοφάρμακο υψηλής επικινδυνότητας, ιδίως όταν χρησιμοποιείται σε σπόρους καλαμπoκιού. Η χθεσινή απόφαση για τον περιορισμό του Fipronil ακολουθεί τις πρόσφατες μερικές απαγορεύσεις τριών νεονικοτινοειδών, οι οποίες βασίζονται σε αντίστοιχα καταδικαστικές επιστημονικές εκθέσεις της ΕFSA. Σημειώνεται πως, ήδη, η χρήση του Fipronil ως φυτοφαρμάκου απαγορεύεται σε πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η εκστρατεία της Greenpeace για τη σωτηρία των μελισσών βρήκε άμεση και μαζική ανταπόκριση. Η φωνή της έχει ακουστεί δυνατά και καθαρά και αυτό αποδεικνύεται από τους περιορισμούς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τεσσάρων φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες. Οι απαγορεύσεις αυτές όμως, μόνο μια ανάσα δίνουν στις μέλισσες, γιατί είναι μερικές και προσωρινές. Οι πολυεθνικές – γίγαντες αγροχημικών, όπως η Bayer, Syngenta και η BASF δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα. Ήδη η BASF, που παράγει το Fipronil, εξέφρασε την αντίθεσή της στην απαγόρευση της ΕΕ. Για το καλό των μελισσών και της διατροφής μας, πάρε θέση ΤΩΡΑ!

Το 35% της διατροφής μας κινδυνεύει

Save the beesΧρειάζεται μία μέλισσα για να γίνει το λουλούδι πεπόνι, αγγουράκι, κολοκυθάκι και μελιτζάνα… Αν όμως εξαφανιστούν οι μέλισσες, δεν θα γίνει ...τίποτα! Η επικονίαση, η γονιμοποίηση δηλαδή του άνθους για να γίνει καρπός, είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χωρίς την επικονίαση, η τροφή που καταλήγει στο πιάτο μας θα ήταν πολύ λιγότερη, καθώς το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται σε αυτήν. Εάν οι μέλισσες αφανιστούν, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από τις μέλισσες, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και αυτές. Ειδικότερα, καρποί όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα αμύγδαλα θα εμφανίσουν απότομη πτώση. Η εξαφάνιση των μελισσών όμως θα έχει και καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, αν αναλογιστούμε ότι η οικονομική αξία της επικονίασης των μελισσών αποτιμάται σε € 265 δις το χρόνο παγκοσμίως.

Η λύση

Save the beesΑν πάρουμε μέτρα την προώθηση της βιοποικιλότητας στην αγροτική γη και την προστασία των οικοσυστημάτων που είναι ακόμη ανέπαφα, μπορούμε να προσφέρουμε στις μέλισσες το περιβάλλον που χρειάζονται. Το πρώτο βήμα είναι να εφαρμόσουμε νόμους που θα απαγορεύουν τη χρήση των χημικών που αφανίζουν τις μέλισσες. Τον Απρίλιο του 2013, χάρη σε σας και τους πολίτες από κάθε μεριά της Ευρώπης που στήριξαν την εκστρατεία της Greenpeace και άλλων οργανώσεων καταφέραμε μια σπουδαία νίκη: την απαγόρευση τριών επικίνδυνων νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων από την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εφαρμογή αυτής της απόφασης και η απόσυρση των φυτοφαρμάκων από την αγορά, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να σώσουμε τις μέλισσες. Χρειάζεται όμως παράλληλα και λήψη μέτρων για την προώθηση της βιοποικιλότητας στην αγροτική γη και την προστασία των οικοσυστημάτων που είναι ακόμη ανέπαφα.

Βήματα όπως να φτιάξουμε φράχτες από θάμνους και δέντρα και να δημιουργήσουμε περιοχές με άγρια λουλούδια, μαζί με δίκτυα βιοτόπων, μπορούν να βοηθήσουν τις μέλισσες. Ευτυχώς, η βιολογική γεωργία (χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων) επεκτείνεται σε πολλές χώρες, αφού ο έλεγχος των ζιζανίων γίνεται μηχανικά και διατηρείται η βιοποικιλότητα. Η αμειψισπορά (εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι) μειώνει την πίεση των παράσιτων στα χωράφια και είναι ένα ακόμα μοντέλο φιλικής προς τις μέλισσες γεωργίας. Τα εθνικά πάρκα και οι κήποι με ντόπια φυτά ωφελούν τις μέλισσες, με την προϋπόθεση όμως ότι αποφεύγονται τα χημικά φυτοφάρμακα και προστατεύεται η ποικιλία σε φυτά και δέντρα.

Η GREENPEACE ΖΗΤΑΕΙ:

• Την απαγόρευση της χρήσης των φυτοφαρμάκων που αφανίζουν τις μέλισσες και την τροφή μας, ξεκινώντας με τις πιο επικίνδυνες και τοξικές ουσίες.

• Τη στήριξη και προώθηση των αγροτικών πρακτικών που ωφελούν την επικονίαση στα αγροτικά συστήματα.

• Τη βελτίωση της προστασίας των φυσικών βιοτόπων μέσα και γύρω από τις αγροτικές περιοχές, καθώς και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στις αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες.

• Την αύξηση της χρηματοδότησης για έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.

Πατήστε εδώ για περισσότερη ενημέρωση και για να πάρετε κι εσείς θέση

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr