Άλλαξε συνήθειες στις διακοπές!  Για πολλούς από εμάς οι διακοπές μας είναι μία από τις λίγες ευκαιρίες που έχουμε να βρεθούμε κοντά στη φύση. Κατά τη διάρκεια των αποδράσεών μας αυτών είναι εξίσου σημαντικό να συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη.

Για πολλούς από εμάς οι διακοπές μας είναι μία από τις λίγες ευκαιρίες που έχουμε να βρεθούμε κοντά στη φύση. Κατά τη διάρκεια των αποδράσεών μας αυτών είναι εξίσου σημαντικό να συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη.

• Πριν ξεκινήσεις για ταξίδι χρησιμοποίησε τον υπολογιστή ταξιδίου του WWF στην ηλεκτρονική διεύθυνση travel.panda.org για να ενημερωθείς για τις εναλλακτικές αλλά και για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνεπάγεται η κάθε επιλογή μέσου μεταφοράς. Χρησιμοποίησε ένα από τα διαθέσιμα προγράμματα εξαγοράς των εκπομπών που προκάλεσε το ταξίδι σου, ιδιαίτερα εάν είναι μακρινό.

• Μην πετάς ποτέ αναμμένα τσιγάρα έξω από το αυτοκίνητο και δεν ανάβεις φωτιά για κανένα λόγο σε δασική περιοχή, κοντά σε δέντρα ή όπου υπάρχουν ξερά χόρτα.

• Αν βρεις κάποιο άγριο ζώο τραυματισμένο, ειδοποίησε αμέσως τις τοπικές αρχές.

• Αν συναντήσεις φίδια, μην τα σκοτώσεις. Παίζουν κι αυτά σημαντικό ρόλο στη φυσική ισορροπία.

• Αν χρειαστεί να πλυθείς ή να πλύνεις τα ρούχα σου στην ύπαιθρο φρόντισε να βρίσκεσαι σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρα από οποιαδήποτε πηγή νερού (λίμνη, ρυάκι, πηγή κτλ.).

Μην κόβεις κλαριά δέντρων και λουλούδια.

Μην πετάς σκουπίδια και πλαστικά στη θάλασσα ή στις παραλίες. Αποτελούν αιτία θανάτου για πολλά ζώα - οι θαλάσσιες χελώνες, για παράδειγμα, τρώνε τις πλαστικές σακούλες νομίζοντας ότι είναι μέδουσες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.

• Μην πετάς στη θάλασσα ή στις ακτές την πετονιά με την οποία ψάρεψες. Μπορεί να μπερδευτεί στα πόδια και το ράμφος των πουλιών και να γίνει θανάσιμη παγίδα.

• Απόφυγε κάθε παράνομη αλιευτική δραστηριότητα. Αν αντιληφθείς άτομα που ψαρεύουν με δυναμίτη, μπουκάλες οξυγόνου ή κάνουν νυχτερινό ψαροντούφεκο --και οι τρεις δραστηριότητες απαγορεύονται από το νόμο— κατάγγειλέ το στις λιμενικές αρχές.

• Απόφυγε την προσέγγιση σε ακτές που αποτελούν καταφύγιο για απειλούμενα ζώα και ενημερώσου για τις διατάξεις που ισχύουν από το νόμο για τις προστατευόμενες παραλίες.

• Κατά την παραμονή σου στο ξενοδοχείο ακολούθησε τις οδηγίες και ειδοποίησε να μην σας αλλάζουν σεντόνια και τις πετσέτες σε καθημερινή βάση. Βοηθάς έτσι σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού.

• Όπου και αν βρεθείς μην αγοράσεις προϊόντα προερχόμενα από απειλούμενα είδη (ελεφαντόδοντο, ταρταρούγα, κοράλλια, δέρματα ερπετών, γούνες και είδη τροφίμων που παράγονται από ζώα ή φυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο).

Πηγή: WWF Hellas

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr