Φωτό: © Torsten Prohl

Ο Κραυγαετός συναντάται ως μετανάστης στην Ελλάδα συχνά το καλοκαίρι. Όμως, λιγότερα από 90 ζευγάρια φωλιάζουν πια στην Ελλάδα. Βοήθησέ μας να στηρίξουμε αυτό το περήφανο σύμβολο των ελληνικών ουρανών.

Στην Ελλάδα εμφανίζεται περιστασιακά. Συναντάται στη βορειοανατολική Ελλάδα στο δάσος της Δαδιάς και ζει σχεδόν αποκλειστικά σε ξηρά δάση από πεύκα σε υψόμετρο μεταξύ 100 και 300 μ., αποφεύγει τα δάση φυλλοβόλων δένδρων.Φωλιάζει στα θαμνοτόπια. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά μέχρι το μέγεθος των λαγών, ερπετά, βατράχια, έντομα και ψοφίμια. Είναι από τα μικρότερα μέλη του γένους Aquila, φθάνοντας σε μήκος σώματος από 55 έως 67 εκατοστά και άνοιγμα φτερών 1,46 έως 1,68 μ. Σεξουαλικός διμορφισμός υπάρχει στο μέγεθος και στο βάρος, τα αρσενικά φθάνουν κατά μέσο όρο περίπου 85% του μεγέθους των θηλυκών. Τα αρσενικά ζυγίζουν 1,0 kg έως 1,4 και έχουν άνοιγμα φτερών 446-478 χιλιοστά, ενώ στα θηλυκά το βάρος κυμαίνεται από 1,3 kg έως 2,2 και άνοιγμα φτερών 493-508 χιλιοστά. Όπως σε όλα τα είδη του γένους Aquila τα φτερά στα ποδιών φτάνουν μέχρι τις άκρες των δαχτύλων. Η ουρά είναι στρόγγυλη στα εξωτερικά άκρα.
Το σύνολο του κορμού, κεφάλι και πάνω μέρος έχουν ελαφρώς ανοιχτότερο καφέ χρωματισμό. Η ίριδα έχει πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα, τα δάχτυλα των ποδιών έχουν μια κίτρινη απόχρωση. Η βάση του ράμφους είναι γκρί και το υπόλοιπο μαύρο μέχρι την άκρη. Τα νεαρά άτομα έχουν στα φτερά τους δύο σειρές άσπρες κηλίδες.

Χάρη στην υιοθεσία σας, η ομάδα του WWF HELLAS:

√ Προστατεύει το δάσος της Δαδιάς, έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους για αρπακτικά πουλιά σε όλη την Ευρώπη.
√ Πραγματοποιεί μελέτες και προτάσεις για τη σωστή χωροθέτηση των ανεμογεννητριών, ώστε να μη δημιουργούν κίνδυνο πρόσκρουσης για τα πουλιά.
Χαρτογραφεί τις αλλαγές κάλυψης γης, με στόχο τη διαφύλαξη της ποικιλίας δάσους και ανοιχτών εκτάσεων στην ελληνική ύπαιθρο, που είναι απαραίτητη για τα αρπακτικά.
√ Παρακολουθεί κάθε χρόνο την εξέλιξη του πληθυσμού του Κραυγαετού μέσα από καταμέτρηση των φωλιών.

Η υποστήριξή σας θα ενισχύσει και άλλες σημαντικές δράσεις του WWF ανά την Ελλάδα.

Υιοθέτησε τον Κραυγαετό πατώντας εδώ

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr