Ευρωπαϊκή διάκριση για το πρόγραµµα του WWF Ελλάς στη Δαδιά

Ακόµη µια διάκριση απέσπασε το WWF Ελλάς για τις δράσεις του αναφορικά µε την αποτελεσµατική προστασία και διαχείριση του Δάσους της Δαδιάς και των πληθυσµών των γυπών της περιοχής. Αυτή τη φορά όµως, το βραβείο αφορούσε στην αξιοποίηση των εθελοντών εκ µέρους της οργάνωσης που γίνεται µέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εθελοντικής Εργασίας (EVS) και έχει τίτλο: «Προστασία και Παρακολούθηση των Γυπών στο Eθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς - Λευκίµης – Σουφλίου».


Από το 2003 µέχρι σήµερα έχουν συµµετάσχει στο συγκεκριµένο πρόγραµµα 52 εθελοντές και στις 17 Μαΐου του 2011, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδοµάδας Νέων στην Αµβέρσα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, απένειµε το πρώτο βραβείο για την κατηγορία Global Society (προγράµµατα µε αποκλειστικό αντικείµενο το περιβάλλον) στο WWF Ελλάς, επιβραβεύοντας έτσι το πολύτιµο έργο τόσο των εθελοντών όσο και της οργάνωσης. Ιδιαίτερα τιµητικό είναι µάλιστα το γεγονός ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του προγράµµατος της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Εργασίας (EVS) που βραβεύτηκαν προγράµµατα, επ' αφορµή του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισµού που διανύουµε. Ανάµεσα λοιπόν στα 11 υποψήφια προγράµµατα της κατηγορίας για το περιβάλλον, το WWF Ελλάς βραβεύτηκε ως το καλύτερο στον τοµέα του και αναδείχτηκε ως υπόδειγµα και για κάθε προσπάθεια στο µέλλον.

Τι είναι όµως αυτό που κάνει το συγκεκριµένο πρόγραµµα να ξεχωρίζει και τη δουλειά των εθελοντών να αποκτά µια τόσο ιδιαίτερη σηµασία; Φυσικά, η µοναδικότητα του Δάσους της Δαδιάς και τα ουσιαστικά αποτελέσµατα των δύο δεκαετιών αδιάκοπης εργασίας του WWF Ελλάς εκεί.

Ευρωπαϊκή διάκριση για το πρόγραµµα του WWF Ελλάς στη Δαδιά

Ο «Σχεδόν Απειλούµενος» µε εξαφάνιση µαυρόγυπας, ένα από τα µεγαλύτερα ιπτάµενα πουλιά στον κόσµο, διατηρεί τον µόνο αναπαραγωγικό πληθυσµό του σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη, στη συγκεκριµένη περιοχή, ενώ επίσης εδώ φωλιάζουν 16 – 20 είδη ηµερόβιων αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης. Η εικοσαετής δράση του WWF Ελλάς έχει συµβάλει ουσιαστικά ώστε ο πληθυσµός του µαυρόγυπα να αυξηθεί από 6-9 ζευγάρια και 40-45 άτοµα στις αρχές της δεκαετίας του '90, σε 27-28 ζεύγη και 90-100 άτοµα σήµερα! Πρόκειται για µία από τις µεγαλύτερες επιτυχίες διατήρησης της φύσης στην Ελλάδα. Κι όµως, ο ρόλος του WWF Ελλάς δεν σταµατά εκεί.

Σήµερα, το γραφείο της οργάνωσης στη Δαδιά έχει καταστεί σηµείο αναφοράς για τη µελέτη και την προστασία των αρπακτικών πουλιών στα Βαλκάνια. Από τη µια, εκτελώντας συνεχή προγράµµατα έρευνας και παρακολούθησης για τη φύση της περιοχής, διαθέτει µια πλήρη, µακρόχρονη σειρά επιστηµονικών δεδοµένων που αποδίδουν τεκµηριωµένα την κατάσταση των πολύτιµων στοιχείων της. Από την άλλη έχει καταφέρει να δρα ως τοπικός καταλύτης επιδιώκοντας και εξασφαλίζοντας τη συνέργια της Πολιτείας, των τοπικών αρχών και της κοινωνίας, µε στόχο τη διατήρηση και την αειφορική ανάπτυξη της περιοχής.

Οι δράσεις ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού πάνω σε διάφορα θέµατα είναι συνεχείς ενώ η συνολική δραστηριοποίηση του WWF Ελλάς έχει προσελκύσει πόρους (πάνω από 4 εκ. €) και έχει συµβάλει στη δηµιουργία περισσοτέρων από 90 θέσεων εργασίας. Επιπλέον, το 1994, το WWF Ελλάς δηµιούργησε στην περιοχή το πρώτο οργανωµένο σύστηµα οικοτουρισµού στην Ελλάδα, µε περισσότερους από 300.000 επισκέπτες µέχρι σήµερα. Το πρότυπο αυτό σύστηµα συνδυάζει τη συµπληρωµατική τροφοδοσία των γυπών (απαραίτητη για τη διατήρησή τους) µε την απόλαυσή του θεάµατος από τους τουρίστες.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr