Θάλασσα: Μάθε, δράσε, προστάτεψε. Μια εκστρατεία που αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενεργής εμπλοκής του κοινού για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών (φάλαινες, δελφίνια, φυσητήρες και φώκιες) που φιλοξενούνται στις ελληνικές θάλασσες.

Το ξέρατε ότι ο φυσητήρας που κολυμπάει κοντά μας, στις ελληνικές θάλασσες, μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα μήκος και έχει το μεγαλύτερο εγκέφαλο στο ζωικό βασίλειο; Το ξέρατε ότι τα δελφίνια, έχουν μια προσωπική υπογραφή, επικοινωνούν, συστήνονται, μιλάνε, χαίρονται και φοβούνται όπως ακριβώς και οι άνθρωποι; Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι με εννιά θαλάσσια θηλαστικά!Η προστασία τους, είναι στο χέρι μας.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life με τίτλο «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε», που πραγματοποιείται από τη ΜOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, και το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute, έρχεται να μας γνωρίσει τα θαλάσσια θηλαστικά της Ελλάδας, αλλά και να μας προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μας στην προστασία τους.

«Στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα, «μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, ας μάθουμε να ζούμε μαζί», η εκστρατεία μας ενημερώνει για τη μόνιμη παρουσία εννέα θαλάσσιων θηλαστικών στις ελληνικές θάλασσες, τα περισσότερα εκ των οποίων απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση εξαιτίας ανθρωπογενών απειλών» δηλώνει ο υπεύθυνος Θαλασσίων προγραμμάτων του WWF Ελλάς Γιώργος Παξιμάδης. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ζει και αναπαράγεται ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας. Αριθμεί περίπου 250 άτομα ενώ ήδη το 2011 έχουν βρεθεί νεκρές 17 φώκιες. Κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, από τη ΒΑ Κέρκυρα μέχρι την Ανατολική Ρόδο, ζούνε λιγότεροι από 200 φυσητήρες, αριθμός που τους καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους, ενώ στο Β. Αιγαίο ζει ο μοναδικός πληθυσμός φώκαινας στη Μεσόγειο. Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουν τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατέψουμε;»

Τις χρήσιμες αυτές συμβουλές για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να συμβάλλει στην προστασία τους καθώς και πληθώρα πληροφοριών, μπορείτε να τις βρείτε στο site του προγράμματος, www.thalassa-project.gr και στο http://www.facebook.com/Thalassa.Project. «Η παρουσία των θαλάσσιων θηλαστικών, φανερώνει και σχετίζεται άμεσα με την υγεία των θαλασσών μας. Στο χέρι μας είναι η προστασία τους και κατ' επέκταση η προστασία των θαλασσών μας» καταλήγει ο Γιώργος Παξιμάδης.

Θάλασσα. Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε

Οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν ορισμένα από τα σημαντικότερα είδη θαλάσσιων θηλαστικών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη στιγμή που 4 στους 5 Έλληνες δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση. Σε αυτήν την αντίφαση έρχεται να απαντήσει το ευρωπαϊκό ενημερωτικό πρόγραμμα «Θάλασσα: Μάθε, δράσε, προστάτεψε», στο οποίο συμμετέχουν η MOm (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας) και το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute. Η συγκεκριμένη εκστρατεία αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενεργής εμπλοκής του κοινού για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών (φάλαινες, δελφίνια, φυσητήρες και φώκιες) που φιλοξενούνται στις ελληνικές θάλασσες.

sea turtle eats plastic

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κώστας Καρτάλης τονίζει:«Η πρωτοβουλία της Mom/Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και του WWF Ελλάς έρχεται σε μία κρίσιμη φάση, κατά την οποία διακινείται η απολύτως λανθασμένη άποψη ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η οικολογία είναι πολυτέλεια. Με την ενημέρωση οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η προστασία της βιοποικιλότητας δεν είναι πολυτέλεια αλλά καθήκον και συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα για μέτρα προστασίας των θαλασσών μας, ακόμα κι αν αυτά τα μέτρα είναι αυστηρά ή κοστίζουν. Ο στόχος αυτής της κοινής προσπάθειας είναι πολλαπλός: ενημέρωση και επιστημονικά τεκμηριωμένη εκπαίδευση, όσον αφορά στον πλούτο που κρύβουν οι ελληνικές θάλασσες, ευαισθητοποίηση, όσον αφορά στις απειλές που αντιμετωπίζει και κινητοποίηση για την προστασία και διατήρησή του για τις επόμενες γενιές», επεσήμανε ο Πρόεδρος της MOm, Πάνος Δενδρινός.

Τα στοιχεία άλλωστε συνηγορούν υπέρ της αναγκαιότητας μια τέτοιας εκστρατείας. Ένας μεγάλος αριθμός από τα 9 είδη θαλάσσιων θηλαστικών, που ζουν μόνιμα στις ελληνικές θάλασσες, απειλείται άμεσα με εξαφάνιση. Σύμφωνα μάλιστα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) χαρακτηρίζεται ως «κρισίμως κινδυνεύον είδος», ενώ κοινό δελφίνι, φώκαινα και φυσητήρας ανήκουν στα «κινδυνεύοντα είδη». Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα είδη, προέρχονται από ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, η ηθελημένη θανάτωση, οι συγκρούσεις με σκάφη κ.α.

Ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, σημειώνει: «Μέσα από το πρόγραμμα «Θάλασσα» καλούμε τοπικές κοινωνίες και αρχές, να αντιληφθούν τη σημασία των θαλάσσιων θηλαστικών και την ξεχωριστή θέση που κατέχουν στην πλούσια ελληνική βιοποικιλότητα. Η ενημέρωση άλλωστε είναι πάντοτε το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς τη δράση και η ενεργή εμπλοκή όλων μας είναι απαραίτητη».

Σημειώσεις

1. Το πρόγραμμα «Θάλασσα» ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010 και θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013. Στόχος του είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους αρμόδιους φορείς για τα θαλάσσια θηλαστικά που διαμένουν στις ελληνικές θάλασσες, δηλαδή φυσητήρες, φάλαινες, δελφίνια και φώκιες, καθώς και για τον άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης που διατρέχουν εξαιτίας ανθρωπογενών απειλών.
2. Η εκστρατεία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 50%, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου Life+ Information & Communication.
3. Σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue, το 72% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν έχουν διαβάσει, ακούσει ή δει κάτι σχετικό με τα απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά της Ελλάδας ενώ το 44% εξ' αυτών δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr