Image:renewable-energies-in-greece.blogspot.com

Την ανάγκη για πολύ πιο γενναίες πολιτικές για την αποτελεσματική διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, υπογραμμίζει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Με αφορμή την Υπουργική Απόφαση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το WWF Ελλάς διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα που αφορούν την κατανομή ισχύος για τα φωτοβολταϊκά (φ/β) συστήματα, καθώς και την προώθηση μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων.

Κατά την άποψη της περιβαλλοντικής οργάνωσης, τίθεται ένα αδικαιολόγητα μικρό πλαφόν στη δυνατότητα εγκατάστασης φ/β σε κτίρια και κατοικίες, ενώ αντίθετα πριμοδοτούνται οι μεγάλες επενδύσεις φ/β άνω των 100 KW. Λόγοι κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί και οικονομικοί επιβάλλουν την άμεση αλλαγή κατεύθυνσης στον τομέα των φ/β, έτσι ώστε να δοθεί σαφής προτεραιότητα στην εγκατάσταση φ/β σε ταράτσες και στέγαστρα κτιρίων. Με αυτό τον τρόπο θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη σε θέσεις εργασίας, θα διαχυθεί καλύτερα το οικονομικό κέρδος σε πολλά περισσότερα νοικοκυριά και θα αποφευχθεί η μαζική αλλαγή χρήσεων γης. Αν τελικά το Υπουργείο αλλάξει τον προγραμματισμό του για τα φ/β και μεριμνήσει ώστε ο κύριος όγκος αυτών να εγκατασταθεί στον κτιριακό τομέα, τότε και μόνο τότε, θα πρέπει να επιδιωχθεί περαιτέρω διείσδυση των φ/β συστημάτων στο ενεργειακό μίγμα της χώρας (ίσως πάνω από 4.000 MW) έως το 2020.

Ένα άλλο προβληματικό σημείο αφορά την απόφαση του Υπουργείου με την οποία θα επιδιωχθεί έως το 2020 η δημιουργία μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων, συνολικής ισχύος σχεδόν 1000 MW. Αποτελεί πάγια άποψη της οργάνωσης πως οι επεμβάσεις που απαιτούνται για την κατασκευή τέτοιων έργων (φράγματα, διευθέτηση χειμάρρων-κοιτών κτλ) καθιστούν τις συγκεκριμένες επενδύσεις ιδιαίτερα επισφαλείς, καθώς οι επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν στο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα συνήθως υπερβαίνουν τα οφέλη από την παραγωγή «καθαρού» ηλεκτρισμού.

Φαίνεται τέλος, πως στις εκτιμήσεις για την διείσδυση των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων περιλαμβάνεται και η λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας. Το WWF Ελλάς θεωρεί πως κακώς περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό από τη στιγμή που για το έργο εκκρεμούν αποφάσεις του ΣτΕ και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λαμβάνοντας υπόψη την εκφρασμένη άποψη του ΥΠΕΚΑ πως θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, η αναφορά στο έργο της Μεσοχώρας προκαταλαμβάνει την όποια απόφαση του και φαντάζει ως σχήμα πρωθύστερο.

«Η προώθηση των ΑΠΕ πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο. Πρόκειται για ένα έργο δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο. Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργική Απόφαση για το μίγμα των ΑΠΕ είναι μεν ένα θετικό πρώτο βήμα, απαιτούνται όμως άμεσες αλλαγές», καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr