"Ο Παρθενώνας μπορεί να είναι ένα μνημείο κομμένο στα δύο, με κάποια τμήματά του στην Αθήνα και κάποια άλλα στο Λονδίνο, αλλά η Αθήνα είναι το κέντρο του και για μας αυτό είναι το σημείο αναφοράς".Αυτή ήταν η φράση με την οποία η Πρόεδρος του Ομίλου Unesco Αμαρουσίου κ. Ιωάννα Παπανικολάου - Πουσπουρίκα έκλεισε το λόγο, που εκφώνησε με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής "Μνημείο κομμένο στα δύο", που πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού στην αίθουσα του Δημαρχείου Κηφισιάς, «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος» την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 και ώρα 19:00.

Για πολλά χρόνια ο Όμιλος Unesco Αμαρουσίου στήριζε τις εθνικές αλλά και διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα μας. Πέραν της στήριξης αυτών των προσπαθειών από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, κράτη, αλλά και φυσικά πρόσωπα, όπως καλλιτέχνες και επιστήμονες, η Unesco Αμαρουσίου παρουσίασε και παρουσιάζει έργο σχετικό με την παγκόσμια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Στα πλαίσια αυτών των δράσεων προστίθεται και μία προσωπική της προσπάθεια με στόχο την τοπική, εθνική και διεθνή κινητοποίηση απέναντι στο ακανθώδες αυτό πρόβλημα: την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

η Πρόεδρος του Ομίλου Unesco Αμαρουσίου κ. Ιωάννα Παπανικολάου - ΠουσπουρίκαΟ Παρθενώνας, ο ναός, που έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σύμβολα του δυτικού πολιτισμού και θεωρείται ως το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό επίτευγμα των αρχαίων Ελλήνων παραμένει ένα "μνημείο κομμένο στα δύο", με το ένα τμήμα του να βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο και το υπόλοιπο στην Αθήνα. Περίπου τα μισά από τα γλυπτά, τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό μουσείο, αποκόπηκαν από το ναό από το λόρδο Έλγιν, ενώ η Ελλάδα ήταν υπό οθωμανική κατοχή. Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Unesco Αμαρουσίου πραγματοποίησε την έκθεση ζωγραφικής με έργα από καλλιτέχνες ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως τόνισε και η Πρόεδρος του Ομίλου στην ομιλία της, "Κάθε ένα έργο της έκθεσης αυτής αποτελεί μία δήλωση, μία λέξη από τις φράσεις όλων εκείνων, που πιστεύουν πως το αίτημα της επιστροφής δεν είναι μόνο δίκαιο, αλλά και επιβεβλημένο".

Η έκθεση ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου 2015. Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν ήταν με αλφαβητική σειρά: Αηδονίδης Ηλίας, Αναγνωστόπουλος Νίκος, Ανδρουτσάκης Στάθης, Αντωναρόπουλος Χρήστος, Βουδούρογλου Χρύσα, Γκάρστεα Ελένα, Γκριτζώνας Νίκος, Κατζουράκης Κυριάκος, Κουκλινού Καλλιόπη, Κτιστοπούλου Μαρία, Λιάτσος Γρηγόρης, Λουκάς Δημήτρης, Λύτρας Σπύρος, Μαραγκού Κλεονίκη, Μαργαρίτη Ελεάνα, Παππάς Χρήστος, Πετρή Μαρίνα, Σμέρου Ζαχαρή, Σταθόπουλος Γιώργος, Σταυροπούλου Ματίνα, Τζάννε Νικολέττα.

Ο σχεδιασμός της αφίσας και της πρόσκλησης της έκθεσης ήταν της ζωγράφου κ. Ματίνας Σταυροπούλου. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο κ. Στάθης Ανδρουτσάκης.

Unesco4Κατά τη διάρκεια όλων των ημερών της έκθεσης γινόταν συνεχής προβολή πολυμεσικού υλικού σχετικού με τα γλυπτά του Παρθενώνα καθώς και άλλου σχετιζόμενου με τους σκοπούς και στόχους της Unesco.

Κοντά στην Unesco Αμαρουσίου βρέθηκαν και τίμησαν με χαιρετισμό τους:

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γεώργιος Θωμάκος, ο οποίος τόνισε τη σημασία αντίστοιχων εκδηλώσεων και την εκτίμησή του για το έργο της Unesco Αμαρουσίου. Ο Πρόεδρος Πολιτισμού & Αθλητισμού του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημήτριος Βικέλας» κ. Σταύρος Ζαπάντης, ο οποίος ευχήθηκε οι προσπάθειες αυτές να έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ειρήνη-Μαρία Χαλιώτη εκ μέρους του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γεωργίου Πατούλη, τονίζοντας τη σημασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης στην προσπάθεια επιστροφής των γλυπτών.

Ο Γενικός Γραμματέας της Unesco Αμαρουσίου κ. Μαρίνος Παπαδόπουλος, υπερθεμάτισε των προσπαθειών της Unesco Αμαρουσίου, ιδιαίτερα λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας.

Ο ποιητής κ. Νικόλας Γιαννακόπουλος διάβασε το ποίημα του προπάππου του Γεωργίου Σουρή "Ο σκαρτάδος" που είναι σχετικό με την αφαίρεση των γλυπτών, συνεχίζοντας στο τέλος και με αντίστοιχο δικό του ποίημα.

Ο Πρόεδρος Πολιτισμού & Αθλητισμού του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημήτριος Βικέλας» κ. Σταύρος ΖαπάντηςΣε αναφορά της Προέδρου του Ομίλου κ. Ιωάννας Παπανικολάου-Πουσπουρίκα στη Διεθνή εκστρατεία «Return (the marbles), Restore (Parthenon), Restart (history)» που ξεκίνησε το 2014 η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Unesco κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, απάντησε η κ. Ινώ Κωνσταντοπούλου Σύμβουλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», τονίζοντας την αναγκαιότητα επιστροφής των γλυπτών στο γεμάτο Αττικό φως Μουσείο της Ακρόπολης.

Με την παρουσία τους επίσης τίμησαν την εκδήλωση, ο κ. Θεόδωρος Κασσίμης π. Υφυπουργός, ο κ. Χρήστος Καλός, Αντιδήμαρχος Δήμου Κηφισιάς, και ο κ. Διονύσιος Μπουλούκος π. Βουλευτής και Δικηγόρος. Τις ευχές τους για καλή επιτυχία έστειλαν η κ. Νίκη Κεραμέως, Βουλευτής Επικρατείας, ο κ. Γεώργιος Βαγιωνάς, Βουλευτής Χαλκιδικής και ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, Βουλευτής Ηρακλείου.

Υπεύθυνη των δράσεων του Ομίλου είναι η κ. Βασιλεία Αθανασιάδου.

Στην άρτια οργάνωση και παρουσίαση της εκδήλωσης καθώς και στη διανομή του έντυπου υλικού του Ομίλου συμπεριλαμβανομένου και του καταλόγου της έκθεσης σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι εθελοντές του Ομίλου, που εργάστηκαν όπως πάντα εντατικά και μεθοδικά.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr