Γαλάζιο και πράσινο, γαλήνη και ομορφιά. Σε κάθε γωνιά, κάθε βουνοπλαγιά.Λίγα μόλις ναυτικά μίλια και ελάχιστα λεπτά της ώρας, μόλις 55 με ιπτάμενο δελφίνι (!) συναντά κανείς έναν από τους ομορφότερους πευκόφυτους παράδεισους που διαθέτει o Αργοσαρωνικός. Αρκεί μια ημερήσια εκδρομή για να Αγκιστρ-ωθείς και το νησάκι σε κερδίζει από την πρώτη ματιά! Η έκτασή του δεν ξεπερνά τα 14 τετ. χλμ. και η μεγαλύτερη διαδρομή με μηχανάκι δεν ξεπερνά τα 7,5 χλμ. Μικρό αλλά θαυματουργό, το καταπράσινοΑγκίστρι είναι υπερήφανο που κατάφερε να διατηρήσει τη διοικητική αυτοδυναμία του μετά την ανακοίνωση του χωροταξικού του «Καλλικράτη» και πλέον αναβαθμίζεται σε Δήμο και οδεύει προς την πρόοδο!

Μια ευχάριστη γνωριμία!

Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Το ψαράκι είναι σήμα- κατατεθέν του ΑγκιστρίουΚαταμεσήμερο, τέλη Αυγούστου, με βρίσκει να περιπλανιέμαι στους δρόμους ενός αναπάντεχα όμορφου νησιού- μινιατούρα. Το Αγκίστρι, με υποδέχτηκε με θερμοκρασία 35 βαθμών και με γεμάτες τις παραλίες, αν και στα τέλη της τουριστικής σεζόν. Πριν ακόμη αρχίσω την εξερεύνηση, περιδιαβαίνοντας τον οικισμό της Σκάλας για μια πρώτη εικόνα, κάνω την πρώτη φίλη στο νησί, στο πρόσωπο της Φλώρας, μιας γλυκύτατης νεαρής ξανθιάς κοπέλας, που συνάντησα στο ολοκαίνουριο κατάστημά της, τη φίνα La Bisouteria. Οι περαστικοί είναι λίγοι αυτή την ώρα, η κίνηση μειωμένη κα να που βρίσκω την ευκαιρία να τη ρωτήσω δυο λόγια για το νησί και πώς να το εξερευνήσω… «Καλημέρα! Καλωσήρθατε στο Αγκίστρι. Πώς σας φαίνεται το νησί;»… με προλαβαίνει… «Υπέροχο», της απαντάω, «αν και δεν έχω δει πολλά ακόμη»… «Εύχομαι να σας κερδίσει, όπως κέρδισε και εμένα… Θα δείτε ότι ένα Σαββατοκύριακο είναι αρκετό για να πάρετε μια γερή δόση οξυγόνου, πρασινάδας, απέραντου γαλάζιου, ησυχίας…», μου απαντά χαμογελαστή. Με αυτές τις απλές κουβέντες, ξεκίνησε η κουβεντούλα μας, για να μάθω ότι η Φλώρα είχε ανοίξει το κατάστημά της στη Σκάλα πριν από μερικούς μήνες, κάνοντας το μεγάλο βήμα του ανοίγματος της δικής της επιχείρησης, μαζί με την αδερφή της. Στη Δραγονάρα υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και ένα beach bar Είναι αναζωογονητικό και αισιόδοξο να βλέπει κανείς ότι στις μέρες που διανύουμε και τις ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι νέοι που αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα… Μια επιχειρηματική προσπάθεια, σε ένα νησί – μινιατούρα, που όμως πλέον, ελπίζει στα καλύτερα… «Είναι μεγάλο βήμα, το ξέρω», μου λέει η Φλώρα, «αλλά είμαι αισιόδοξη. Ήδη το καλοκαίρι ήταν ανέλπιστα θετικό. Είχε μεγάλη κίνηση, που συνεχίζει ευτυχώς ακόμη. Θα μείνουμε ανοιχτοί μέχρι τέλη Οκτώβρη αν πάνε όλα καλά, και μετά θα έρχομαι Σαββατοκύριακα και γιορτές. Άλλωστε, πλέον το Αγκίστρι αναβαθμίζεται σε Δήμο!», μου εξηγεί, τονίζοντας ότι αυτό είναι ακόμη ένα θετικό στοιχείο, που της έδωσε το έναυσμα να κάνει αυτή την επιχειρηματική κίνηση σε αυτό το νησάκι, με τους λιγοστούς κατοίκους.

H πρώτη εικόνα από το πλοίο, στη Σκάλα, ο ναός των Αγίων Αναργύρων και η παραλία με την αμμουδιάΠράγματι, αν σκεφτεί κανείς ότι γρηγορότερα έρχεται κανείς εδώ από το να πάει μέχρι το Σούνιο οδικώς, τους καλοκαιρινούς μήνες, η Φλώρα έχει απόλυτο δίκιο! Η απόσταση είναι μηδαμινή, η περίοδος από Πάσχα μέχρι Οκτώβριο ιδανική ακόμη και για σύντομες ημερήσιες αποδράσεις, τι άλλο θέλει κανείς για ένα σύντομο διάλειμμα από την καθημερινότητα; Η αισιοδοξία της και η σύντομη κουβέντα ήταν ένα δροσερό διάλειμμα. Έχοντας πάρει τις κατευθυντήριες γραμμές από τη Φλώρα για την εξερεύνησή μου, ξεκίνησα την περιπλάνηση στο νησί, αφήνοντάς την να εξυπηρετήσει τους πελάτες της. 

Η εξερεύνηση ξεκινά…

Το συμβατικό πλοίο "δένει" στο λιμάνι της Σκάλας, με την αμμουδερή παραλίαΤα πλοία που έρχονται συχνά πυκνά στο νησί, προσεγγίζουν είτε τη Σκάλα, το ένα λιμάνι στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού - εδώ αράζουν το φέριμποτ και τα συμβατικά πλοία- είτε το Μεγαλοχώρι (ή αλλιώς Μύλο), όπου «δένουν» τα ιπτάμενα δελφίνια. Αν έρθετε με το συμβατικό πλοίο, στη Σκάλα θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία πάνω στην αμμουδερή παραλία. Μπάνιο στα ήρεμα και προστατευμένα νερά, άραγμα στις ξαπλώστρες μπροστά στις ταβέρνες, βόλτες με κανό ή ποδήλατα, προσφέρονται σε αυτό το κομμάτι του νησιού, που είναι ωστόσο αρκετά πολύβουο και συχνά, γιατί όχι… αποπνικτικό. Χιλιάδες οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες, κολλημένες σχεδόν η μία με την άλλη, προσφέρονται είτε δωρεάν, αν πάρετε κάποιο αναψυκτικό ή ποτό από τις ταβέρνες στις οποίες ανήκουν είτε προς €7 (ναι! καλά διαβάσατε), μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στο άκρο της αμμουδιάς.

Το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, στο Πολέμι. Στη σκιά των δέντρων οι πυροσβέστες βρίσκονται σε επιφυλακή, όλη μέρα.Έξω από την εκκλησία υπάρχει και η στάση του λεωφορείου (εισιτήριο €1,40/ άτομο/ απλή διαδρομή), που αναχωρεί σε όχι τακτά (δυστυχώς) διαστήματα (10.00- 12.00- 15.00 και 18.00) για τους κοντινούς οικισμούς με τέρμα στα Λιμενάρια. Αν ο κόσμος είναι πολύς, χάσατε… Αν είναι υψηλή περίοδος, πάλι χάσατε… Το λεωφορειάκι είναι μικρό και γεμίζει εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση, έχετε ως εναλλακτική είτε το μικρό γραφικό μπλε τρενάκι που θα σας οδηγήσει με €3/ άτομο μέχρι το Μεγαλοχώρι και τέρμα, είτε να νοικιάσετε μοτοποδήλατο ή ποδήλατο, είτε να καλέσετε το ένα και μοναδικό ταξί του νησιού. Εν ολίγοις, όποιος πρόλαβε, τον Κύριο είδε. Στο νησί δεν νοικιάζονται αυτοκίνητα. Μια πολύ καλή λύση είναι το θαλάσσιο ταξί από το Μεγαλοχώρι, που μπορείτε να το νοικιάσετε για γύρο του νησιού, ή και κοντινές αποδράσεις. Χωράει από 1 ως 8 άτομα, και ενδείκνυται για μικρές ή μεγαλύτερες παρέες. Ο περίπλους του νησιού θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε πολλούς μικρούς όρμους και υπήνεμους κολπίσκους με καταγάλανα νερά, όλες τις παραλίες, το νησάκι Δορούσα, όπου είναι χτισμένη και η ωραία εκκλησία του Προφήτη Ηλία, αλλά και την παραλία της Χαλικιάδας, την πιο εντυπωσιακή ίσως παραλία του Αργοσαρωνικού.

Από τη Σκάλα μέχρι το Μεγαλοχώρι, η παραλιακή διαδρομή έχει πολλές γωνιές με ομπρέλες ή ελεύθερες, για να απολαύσει κανείς υπέροχο μπάνιοΗ Σκάλα συνδέεται με το Μεγαλοχώρι, την πρωτεύουσα του νησιού, με έναν υπέροχο και πεντακάθαρο πλακοστρωμένο παραλιακό δρόμο, που προσφέρεται για περίπατο, jogging και ποδηλατάδα, όλες τις ώρες της ημέρας. Αριστερά του δρόμου, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες που προσφέρουν δωρεάν ξαπλώστρες στην αμμουδιά, και μια εκτενής παραλία, βατή σε όλο το μήκος της. Φτάνοντας στο Μεγαλοχώρι, που είναι και το διοικητικό κέντρο του νησιού, συναντάμε πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα. Η θέα προς το Αιγαίο είναι εκπληκτική και η πρόσβαση στην παραλία άμεση. Είτε με άμμο, είτε με βότσαλο, οι ακτές σας περιμένουν για ένα δροσερό και πεντακάθαρο μπάνιο. Σε ορισμένες βέβαια περιοχές είναι αβαθή και θα χρειαστεί να κολυμπήσετε σε απόσταση για να πετύχετε βαθιά νερά.

Θα συναντήσετε παλιά όμορφα κτίσματα και ενδιαφέρουσες νέες κατασκευές, εξοχικές κατοικίες που νοικιάζονται με τη σεζόν ή το χρόνο. Δεν είναι μια καθόλου κακή λύση, καθώς το Αγκίστρι δεν υπολείπεται τίποτα από τα άλλα διάσημα νησιά, ενώ συνδυάζει τον παραθερισμό με την ήπιας μορφής νυχτερινή διασκέδαση.

Πρώτος σταθμός, η Μικρή και Μεγάλη Δραγονάρα, όπου αράζουν πολλά ιστιοπλοϊκά.Πεύκα που αγκαλιάζουν τα σπίτια και νεόδμητες βίλες που ξετρυπώνουν μέσα σε πυκνοφυτεμένες πλαγιές όπου οι συκιές εναλλάσσονται με τις ελιές και απολαμβάνουν μια ανεπανάληπτη θέα προς την Αίγινα, μικρά ξωκλήσια όπως της Αγίας Βαρβάρας στην τοποθεσία Πολέμι, στο δρόμο προς τα Λιμενάρια ή του Αγίου Νικολάου, μικροί ήσυχοι οικισμοί, εναλλάσσονται στη διαδρομή από τη Σκάλα μέχρι τον τελευταίο σταθμό μου, την Απόνησο. Αυτή τη διαδρομή θα έκανα κι εγώ. Μια υπέροχη εικόνα εγκαινίασε το ξεκίνημά μου. Τρία υπέροχα άλογα, να καλπάζουν στο μώλο του Μεγαλοχωρίου, κάνοντας άσκηση πριν συναντήσουν τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν σημεία του νησιού κάνοντας ιππασία. Πρώτη αναβάτισσα, η κυρία Δήμητρα Δέδε… διαχειρίστρια του Ιππικού Ομίλου. Αν έχετε την ευκαιρία, κάντε μια βόλτα με το άλογο. Είναι αξέχαστη εμπειρία!

Πρώτος σταθμός, η παραλία Δραγονέρα, (το λεωφορείο σας αφήνει πάνω στον κεντρικό δρόμο και θα περπατήσετε 10 λεπτά μέχρι την ακρογιαλιά). Η μικρή και η μεγάλη Δραγονέρα διαθέτει πλέον ξαπλώστρες, ένα beach bar για καφέ και αναψυκτικά και σκηνούλες μέσα στα πεύκα, που αδιαφορούν επιδεικτικά στις πινακίδες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ. Μάλιστα είναι αστείο, αλλά όπου υπάρχουν τέτοιες πινακίδες, υπάρχουν και πάρα πολλές σκηνές ολόγυρα! Τυχαίο; Δε νομίζω!!!! Είναι στο αίμα του Έλληνα η αντίδραση στους νόμους…

Το ελεύθερο κάμπινγκ καλά κρατεί, παρά τις απαγορευτικές πινακίδες

Στα μείον σημείωσα τα κότερα και ιστιοπλοϊκά, που αράζουν πολύ κοντά στην ακτή, αφ’ ενός μπλοκάροντας την υπέροχη θέα και αφετέρου δυσκολεύοντας και κάνοντας επικίνδυνο το μπάνιο για τους λουόμενους. Αν προσθέσουμε και τα υγρά απόβλητά τους, που τα πετούν στη θάλασσα όταν δεν τους βλέπει κανένα μάτι, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να δημιουργούνται μεγάλες κηλίδες από φούσκες.

Επόμενος σταθμός τα Λιμενάρια, με μια μικρή βραχώδη απόληξη, την παραλία της Μάριζας, που όμως δεν είναι τίποτα άλλο από βράχους και μια μικρή εξέδρα για βουτιές σε αβαθή, ένας μικρούλης χώρος για ίσα ίσα τρεις παρέες.

Βουτιές στα αβαθή, από το βράχο της Μάριζας στα ΛιμενάριαΑπό τα Λιμενάρια, ο δρόμος συνεχίζει δυτικά, με απόληξη σε ένα υπέροχο δαντελωτό τοπίο, με θέα τα νησάκια Δορούσα και Απόνησο. Η Απόνησος είναι ιδιωτική περιοχή, μια νησίδα που συνδέεται με την ξηρά με αυτοσχέδια γεφυρούλα, αλλά για να την απολαύσεις θα πρέπει να νοικιάσεις ομπρέλες και ξαπλώστρες προς €5 (το σετ), που έχουν καταλάβει πλέον τα επίπεδα βράχια. Στον κολπίσκο, τα νερά θυμίζουν πισίνα και προσφέρονται κανό, θαλάσσια ποδήλατα, τραμπολίνο μέσα στη θάλασσα. Πριν φτάσετε θα δείτε στο δεξί σας χέρι μια μικρή λιμνοθάλασσα και ένα χωμάτινο δρόμο που οδηγεί στις ερημικές παραλίες Μάγκιζα και Μπαριάμα.

Το ιδιωτικό νησί της Απονήσου είναι από τα ομορφότερα σημεία του νησιούΟ καλύτερος επίλογος της εκδρομής στο Αγκίστρι είναι η απομακρυσμένη κάπως παραλία Χαλικιάδα. Μια παραλία όπως λέει και το όνομα της με χοντρά βότσαλα. Το πώς θα φτάσετε, είναι μια μικρή πεζοπορική εξερεύνηση, αλλά αξίζει τον κόπο. Θα προχωρήσετε αριστερά την ανηφόρα όπως βλέπετε τη Σκάλα και έχετε τη θάλασσα στην πλάτη και θα ανηφορήσετε για περίπου 15 λεπτά. Στο τέρμα του ασφαλτοστρωμένου δρόμου, δύο πινακίδες μπλε σας υποδεικνύουν δύο μονοπάτια. Το ένα οδηγεί στην παραλία Σκληρή, ένα μικρό κολπίσκο με βότσαλο και το άλλο, μέσα από τα πυκνά πεύκα πάνω στο λόφο, μέχρι την πίσω πλευρά, την απόκρημνη ακτή. Η θέα είναι μαγευτική, η παραλία απομονωμένη (μπορεί να σας πάει και φουσκωτό, προς 10€ τη διαδρομή και να του δώσετε ραντεβού να έρθει να σας πάρει το απόγευμα). Απαραίτητα για την παραλία αυτή είναι η ομπρέλα, πολύ νερό, φρούτα και κάποιο σνακ για να καθίσετε μέχρι που πέφτει ο ήλιος. Ακόμη και τα βότσαλα στη Χαλικιάδα χαμογελούν!Σημειωτέον: Κάποτε σε αυτή την παραλία θα είσασταν εσείς και τα κύματα, άντε και κανά- δυο καμπίστες. Σήμερα, οι σκηνούλες έρχονται να στηθούν η μία δίπλα στην άλλη, από σύγχρονους Ροβινσώνες που κατασκηνώνουν, ψήνουν σε αυτοσχέδιες φωτιές, κάνουν γιόγκα το δειλινό και φυσικά… γυμνισμό. Είτε ντυμένοι είτε γυμνοί, όλοι ευπρόσδεκτοι. Φεύγοντας όμως, επιβάλλεται να πάρετε μαζί σας ό,τι φάγατε και ήπιατε και ευτυχώς, η παραλία διατηρείται ένας μικρός φυσιολατρικός θησαυρός.

Η θάλασσα στην Απόνησο μοιάζει με πισίνα

Όταν τις δεκαετίες του 1970 και 1980 άρχισαν να γίνονται τα πρώτα δειλά βήμα τουριστικής ανάπτυξης, το Αγκίστρι ήταν ένας σχετικά απομονωμένος προορισμός. Σήμερα, 40 χρόνια μετά, 5.000 κλίνες έρχονται να φιλοξενήσουν χιλιάδες παραθεριστές, που φέτος, παρά τα ανησυχητικά δεδομένα, παρουσίασαν αύξηση κατά 40.000 τους μήνες Ιούνιο- Ιούλιο. Μπορεί τις ερημικές παραλίες να τις έχουν πλέον καταλάβει οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες, μπορεί το ελεύθερο κάμπινγκ να έχει απαγορευτεί (μόνο στα χαρτιά), μπορεί οι βίλες και τα διαμερίσματα να έχουν πολλαπλασιαστεί, αλλά το Αγκίστρι δεν παύει να κρύβει ένα φυσικό πλούτο ασύγκριτο και πολύτιμο. Οι κάπου 860 μόνιμοι κάτοικοι το αγαπούν, το κρατούν πεντακάθαρο, είναι φιλόξενοι και ευγενικοί. Αρνητικό, γιατί δεν μπορούμε να λέμε μόνο τα θετικά, θα σημειώσω τη μεγάλη κίνηση στον παραλιακό πεζόδρομο Σκάλας- Μεγαλοχωρίου, όπου θα έπρεπε να κλείνει τουλάχιστον για τις απογευματινές – βραδινές ώρες, καθώς ένα συνονθύλευμα από μηχανάκια, ποδήλατα, πεζούς, τρενάκι, άμαξες, αυτοκίνητα, κάνει τον απολαυστικό περίπατο πραγματικά «ειδική αποστολή» μετ’ εμποδίων.

Η ταβέρνα στην Απόνησο πάνω στο κύμα, με προνομιακή θέαΚαι μια πολύ αισιόδοξη, «πράσινη» είδηση: πρόκειται για τη συνεργασία της νομαρχίας Πειραιά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με σκοπό τη μετατροπή του Αγκιστρίου σε «πράσινο νησί». Ήδη, ομάδα επιστημόνων του ΕΜΠ έχει επισκεφθεί το Αγκίστρι, μαζί με τον αντινομάρχη Υποδομών, κύριο Παύλο Τριανταφύλλου  προχωρώντας σε μια πρώτη καταγραφή - εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης κυρίως στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, υδάτινων πόρων και αποβλήτων (υγρών και στερεών), Ειδικότερα, οι επιστήμονες κατέγραψαν το δυναμικό και τις προοπτικές ανάπτυξης των ΑΠΕ στο Αγκίστρι, συνέλεξαν στοιχεία για τη βιοποικιλότητα του νησιού, το γεωλογικό-υδρογεωλογικό υπόβαθρό του και τις πραγματικές ανάγκες του σε νερό κατά τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο. Η αειφόρος διαχείριση θα αποτελέσει το βασικό στάδιο της προώθησης της πράσινης ανάπτυξης στο νησί, και περαιτέρω, της εφαρμοσμένης έρευνας για την ανάπτυξη καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών.

Τα 5 must της εκδρομής
  • Ιππικές διαδρομές σε πανέμορφα τοπία√ Συνδυάστε εξαιρετική θέα και πρωινές βουτιές στη Σκληρή και το HOOK CLUB, ένα από τα ποιοτικά beach cafe snack bar - club του Αγκιστρίου.

  • √ Νοικιάσετε ποδήλατο για μια περιήγηση από τη Σκάλα μέχρι το Μεγαλοχώρι, αλλά αν τα καταφέρνετε, και μέσα στην υπέροχη φύση του νησιού.

  • √ Σνομπάρετε λίγο τις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Αγοράστε πίτσα ή σουβλάκια και μπύρες, επιλέξτε ένα σημείο στην αμμουδιά, πλάι στο κύμα, δείτε το ηλιοβασίλεμα με θέα τον Αργοσαρωνικό, μακριά από την πολυκοσμία, στα μισά της διαδρομής Σκάλας- Μεγαλοχωρίου, με το κύμα να σκάει στα πόδια σας!

  • √ Ξυπνήστε νωρίς, πριν την ανατολή. Βάλτε το μαγιό σας και βουτήξτε στα γαλήνια νερά στον κόλπο της Σκάλας. Ο ήλιος θα ανατέλει, φωτίζοντας σιγά σιγά το λιμάνι, και θα κάνετε το πιο αναζωογονητικό μπάνιο της ζωής σας.

  • √ Κάνετε μαθήματα ιππασίας, εσείς ή και τα παιδιά σας. Όσοι γνωρίζετε ιππασία μπορείτε να κάνετε στις ελεύθερες διαδρομές του βουνού. ΙΠΠΑΣΙΑ ΣΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ Τηλ.: (+30) 6972.85.4011 / 6984.29.9175

  • Παραδοσιακά προϊόντα και το ψαράκι του Αγκιστρίου, από τα πιο χαρακτηριστικά αναμνηστικά√ Κάντε το γύρο του νησιού με θαλάσσιο ταξί (Ενδεικτική τιμή Γύρου Αγκιστρίου, €80/ 1-8 άτομα, Δραγονέρα €25, Χαλκιάδα €20, Απόνησος €30, τηλ. 6944535659 και 6974976900)

  • √ Περάσετε από το Γλυκοπωλείο «Τα παραδοσιακά γλυκά της Αλεξάνδρας», για σκαλτσούνια, αμυγδαλωτά Αγκιστρίου, το σπιτικό γαλακτομπούρεκο της Αλεξάνδρας, καρυδόπιτα και σπέσιαλ Λουκούμια. Επίσης, όλα τα είδη των λικέρ και τοπικές λιχουδιές καθώς και το παραδοσιακό ψαράκι του Αγκιστρίου (τηλ. 22970- 91181).

  • Παραδοσιακά προϊόντα και το ψαράκι του Αγκιστρίου, από τα πιο χαρακτηριστικά αναμνηστικά√ Αγοράστε χειροποίητα κοσμήματα δια χειρός Φλώρας Τζατζιμάκη, αλλά και επώνυμα μπιζού σε  τιμές- πρόκληση: La Bisouteria, Σκάλα Αγκιστρίου, τηλ. 6984 57.63.000.


Όσο για τη νυχτερινή διασκέδαση...

Η νυχτερινή ζωή είναι ήπια και συγκεντρώνεται στη Σκάλα, αλλά υπάρχουν αρκετά μπαρ και καφέ με θέα στην παραλία των Μύλων (Μεγαλοχώρι). Το βράδυ, για ελληνική μουσική και διασκέδαση με καραόκε θα πάτε στο AQUARIUS BAR, για ποτό πλάι στο κύμα στο SUNRISE CAFE BAR και στο Melirriton, όλα στον παραλιακό δρόμο της Σκάλας. Πιο αργά ακόμη, το Club Taboo προσφέρεται για ποτό και χορό στα τελευταία hits.

Σημειώστε:

- Το Αγκίστρι απέχει 22 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 3,5 ναυτικά μίλια από την Αίγινα. Έχει μήκος 5,5 χλμ., πλάτος 3,5 χλμ. και ανώτερο υψηλότερο 249 μ. στη θέση Κοντάρι. Στο Αγκίστρι κατοικούν τον χειμώνα περίπου 1.000 άνθρωποι, ενώ τα καλοκαίρια και κυρίως τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός τους διπλασιάζεται. Ελάχιστα εστιατόρια και μπαρ μένουν ανοικτά μετά τον Οκτώβριο, ενώ και τα δρομολόγια των πλοίων και ιπταμένων δελφινιών μειώνονται σημαντικά.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

 Κοινότητα Μεγαλοχωρίου: 22970-91260, Αστυνομία Σκάλας 22970-91201, Κοιν. Ιατρείο στο Μεγαλοχώρι: 22970-91215, Περιφ. Ιατρείο Σκάλας: 22970-91110, Φαρμακείο (Σκάλα): 22970-91540, Λεωφορείο (Σκάλα): 22970-91244, Ταξί (Σκάλα): 22970-91455, Θαλάσσιο Ταξί "JAMAICA" (Μεγαλοχώρι): 6944535659, Θαλάσσιο Ταξί "POSEIDON" (Σκάλα): 6972229720, Λιμεναρχείο (Μεγαλοχώρι): 22970-91541, Λιμεναρχείο (Πειραιάς): 210-4124585, Δρομολόγια Πλοίων (Πειραιάς): 210-4147800, ΑΓΚΙΣΤΡΙ EXPRESS (Μεγαλοχώρι): 6973533140, SARONIKOS FERRIES (Πειραιάς): 210-4117341, SARONIKOS FERRIES (Σκάλα): 22970-91171, AEGΕΑN FLYING DOLPHIN (Πειραιάς):210-4221766, AEGΕΑN FLYING DOLPHIN (Μεγαλοχώρι): 22970-91221

Κείμενο/ Φωτογραφίες: Ειρήνη Σδράκα

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr