Πολλές περιοχές παντρεύουν με επιτυχία τα τοπικά προϊόντα της γης με τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Το τρίτο μέρος του γεύματος, δηλαδή το σερβίρισμα του τυριού με το ανάλογο κρασί, αποτελεί αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικό της " εμπνευσμένης " γαλλικής κουζίνας!

Ο συνδυασμός του τυριού με το κρασί αποτελεί πυλώνα της γαστρονομικής παράδοσης, και μία ανάμεσα στις απλές. αλλά βασικές απολαύσεις του γνώστη. Πρόκειται για την εξισορρόπηση δύο διαφορετικών χαρακτήρων, που αρκετά συχνά επιτυνχάνεται εξαιτίας της τυχαίας γεωγραφικής γειτνίασης των δύο προϊόντων! Όπως, ανάμεσα στο Bourbonnais και στο Berry (κατά μήκος του Λίγηρα, στο κέντρο του εξάγωνου), το Crottin του Chavignol (κατσικίσιο τυρί ΠΟΠ) ικανοποιεί τους λάτρεις του Sancerre Blanc, και αντίστροφα. 

Οι αμπελώνες του Μπορντώ

Επίσης, ο ορεινός όγκος του Ιούρα (Jura) προτείνει μια ευχάριστη έκπληξη: προσφέρει τα οροπέδια του στην εκτροφή αγελάδων, όπου το γάλα τους χρησιμοποιείται για την παραγωγή του Comté, και τις εύφορες πλαγιές της Arbois σε διακριτικά κρασιά με ποικίλους τόνους (Λικέρ κρασιών, λευκά και κόκκινα κρασιά με φρουτώδη γεύση...).

Ανάμεσα στα καταπράσινα βοσκοτόπια και στους επικλινείς αμπελώνες, η περιοχή της Σαβοϊας (Pays de Savoie) εκτός από τις αντιθέσεις του τοπίου της προτείνει νόστιμους επιτραπέζιους συνδυασμούς. Τα λευκά κρασιά της ταιριάζουν με σκληρά τυριά με έντονη γεύση όπως το Beaufort ή το lAbondance. 

Ένα άλλο αλπικό τυρί, το Reblochon, με μαλακή "ζύμη", προσεγγίζει περισσότερο το "χαρακτήρα" του Munster της περιοχής του vosges, του Camembert της Νορμανδίας και του Maroilles της βόρειας Γαλλίας. Τα τυριά αυτά μπορούμε να τα απολαύσουμε συνοδευόμενα από ελαφρείς ερυθρούς όπως το Bordelais, το Bourgogne αλλά και με τους Λευκούς της Αλσατίας (Riesling). 

Στους λόφους του Ροδανού (Rhône), ένα ξηρό κατσικίσιο τυρί όπως το Picodon (Drôme) συνδυάζεται με τα κόκκινα κρασιά δυνατού "χαρακτήρα" των Côtes-du-Rhône και με τα γειτονικά τους Crozes-Hermitage και Cornas. Το Banon είναι η μεσογειακή διακριτική εκδοχή του κατσικίσιου τυριού που παράγεται στην Άνω Προβηγκία (Haute-Provence), ανάμεσα στο θυμάρι και στη λεβάντα του Forcalquier, το οποίο τυλίγεται σ' ένα φύλλο καστανιάς. Προσφέρεται με ένα ποτήρι δροσερού ροζέ Προβηγκίας (Rosé de Provence). Και πολλές ακόμα ιδέες συνδυασμού γεύσεων και χρωμάτων...

Οι αμπελώνες του Μπορντώ

Τα τυριά με τη διάστικτη μπλε και πράσινη "μούχλα" όπως το Roquefort (από πρόβειο γάλα, της περιοχής Aveyron) και το Fourme d'Ambert (αγελαδινό γάλα της Οβέρνης = Auvergne) απολαμβάνονται με ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί Bordeaux ή Châteuneuf-du-Pape (νότος της κοιλάδας του Ροδανού) ή με λευκό κρασί όπως το Jurançon (νοτιοδυτικά Πυρηναία). Πιο ξηρά, αλλά αρκετά ήπια τυριά όπως το Cantal (Auvergne) ταιριάζουν με κόκκινα κρασιά με φρουτώδη γέυση όπως το Chinon (κοιλάδα του Λίγηρα) ή με ροζέ της Anjou (κοιλάδα του Λίγηρα).

Πηγή: Atout France,  Οργανισμός Προώθησης Γαλλικού Τουρισμού

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr