wien in winter

Η Αυστριακή πρωτεύουσα είναι το ιδανικό μέρος για τους γνώστες τόσο των γεύσεων όσο και των τεχνών. Γαστρονομία, coffeehouses, γλυκά και οίνος, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που καθιστούν την πόλη αυτή ως τη Μέκκα των γαστρονόμων.

Η Βιέννη είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που έδωσε το όνομά της σε ειδικό στιλ μαγειρικής: ένα λεπτό μείγμα από προσγειωμένες γεύσεις και γαστρονομικές επιρροές από την πρώην μοναρχία των Αψβούργων. Ουσιαστικά, το Βιενέζικο σνίτσελ προέρχεται από το Μιλάνο, το γκούλας από την Ουγγαρία, οι Τούρκοι εισήγαγαν το στρούντελ μήλου ενώ πολλά γλυκά που αποτελούν την πεμπτουσία των Βιενέζικων επιδορπίων και κέικ παράχθηκαν για πρώτη φορά στη Βοημία. Η γαστρονομική σκηνή της πόλης καλύπτει τα πάντα, από το ταπεινό κιόσκι με τα λουκάνικα μέχρι τα πολυτελή γκουρμέ εστιατόρια. Την ίδια στιγμή, τα παραδοσιακά "Beisl" – όπως ονομάζονται οι μικρές και ευχάριστες παμπ που βρίσκονται σε κάθε σημείο της Βιέννης – επιδέχονται μια πραγματική αναγέννηση.

Η κουζίνα και το κρασί της Βιέννης

Οι λάτρεις του κρασιού θα ανακαλύψουν στη Βιέννη οτιδήποτε επιθυμεί η καρδιά τους. Είναι η μόνη πρωτεύουσα του κόσμου με εκτενείς αμπελώνες εντός των ορίων της πόλης.

wientourismus lois lammerhuber

Συνολικά 320 οινοπαραγωγοί διαχειρίζονται κάπου 700 εκτάρια αμπελώνων, ενώ η ποιότητα των παραγόμενων κρασιών έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στο έργο της ομάδας WienWein, έξι κορυφαίων Βιεννέζων οινοπαραγωγών (Rainer Christ, Michael Edlmoser, Fritz Wieninger, Richard Zahel, Weingut Cobenzl και Mayer am Pfarrplatz; www.wienwein.at). Όσοι πίνουν κρασί, θα πρέπει να κατευθυνθούν προς μια από τις παραδοσιακές κρασοταβέρνες Heuriger που βρίσκονται στις καταπράσινες συνοικίες στα περίχωρα της πρωτεύουσας ή να επιλέξουν από μια τεράστια συλλογή από μπαρ και εστιατόρια στο κέντρο της πόλης. Το 80% των Βιενέζικων κρασιών είναι λευκά. Ένα ιδιαίτερα παραδοσιακό κρασί είναι το Gemischter Satz, ένα μείγμα διαφορετικών ποικιλιών που καλλιεργούνται στον ίδιο αμπελώνα και εν συνεχεία συμπιέζονται, αποστάζονται και υφίστανται ζύμωση μαζί.

Οίνος και Μουσική

Ο ειδικός γευσιγνώστης και μουσικός Markus Bachmann έχει ανακαλύψει μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη μέθοδο διύλισης κρασιών, μέσω των ηχητικών κυμάτων. 

sonor

Αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος εκθέτει το κρασί στη μουσική κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και βελτιώνει το τελικό προϊόν. Εφόσον το κρασί έχει τοποθετηθεί στις δεξαμενές ζύμωσης από χάλυβα, προκαλείται βιοχημική αντίδραση μέσω μικροσκοπικών δονήσεων που προκαλούνται από τον ήχο. Επίσης, ο Bachmann πιστεύει ότι ποικιλίες οίνου που έχουν υποστεί επεξεργασία μέσω αυτής της μεθόδου περιέχουν λιγότερα ποσοστά ζάχαρης, έχουν πιο μεστή γεύση και καταναλώνονται πιο ευχάριστα. Αλλά και τα διαφορετικά είδη μουσικής πιστεύεται ότι χαρίζουν στα κρασιά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε είδος μουσικής, από συμφωνική μέχρι κλασικές μελωδίες, βαλς και πόλκα, ακόμη και παραδοσιακοί Βιενέζικοι ρυθμοί όπως η Schrammelmusik (www.sonorwines.com).

Πηγή: WienTourismus, Vienna Tourist Board

Η κουζίνα και το κρασί της Βιέννης

Η Αυστριακή πρωτεύουσα είναι το ιδανικό μέρος για τους γνώστες τόσο των γεύσεων όσο και των τεχνών. Γαστρονομία, coffeehouses, γλυκά και οίνος, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που καθιστούν την πόλη αυτή ως τη Μέκκα των γαστρονόμων. Η Βιέννη είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που έδωσε το όνομά της σε ειδικό στιλ μαγειρικής: ένα λεπτό μείγμα από προσγειωμένες γεύσεις και γαστρονομικές επιρροές από την πρώην μοναρχία των Αψβούργων. Ουσιαστικά, το Βιενέζικο σνίτσελ προέρχεται από το Μιλάνο, το γκούλας από την Ουγγαρία, οι Τούρκοι εισήγαγαν το στρούντελ μήλου ενώ πολλά γλυκά που αποτελούν την πεμπτουσία των Βιενέζικων επιδορπίων και κέικ παράχθηκαν για πρώτη φορά στη Βοημία. Η γαστρονομική σκηνή της πόλης καλύπτει τα πάντα, από το ταπεινό κιόσκι με τα λουκάνικα μέχρι τα πολυτελή γκουρμέ εστιατόρια. Την ίδια στιγμή, τα παραδοσιακά “Beisl” – όπως ονομάζονται οι μικρές και ευχάριστες παμπ που βρίσκονται σε κάθε σημείο της Βιέννης – επιδέχονται μια πραγματική αναγέννηση.

Οι λάτρεις του κρασιού θα ανακαλύψουν στη Βιέννη οτιδήποτε επιθυμεί η καρδιά τους. Είναι η μόνη πρωτεύουσα του κόσμου με εκτενείς αμπελώνες εντός των ορίων της πόλης. Συνολικά 320 οινοπαραγωγοί διαχειρίζονται κάπου 700 εκτάρια αμπελώνων, ενώ η ποιότητα των παραγόμενων κρασιών έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στο έργο της ομάδας WienWein, έξι κορυφαίων Βιεννέζων οινοπαραγωγών (Rainer Christ, Michael Edlmoser, Fritz Wieninger, Richard Zahel, Weingut Cobenzl και Mayer am Pfarrplatz; www.wienwein.at). Όσοι πίνουν κρασί, θα πρέπει να κατευθυνθούν προς μια από τις παραδοσιακές κρασοταβέρνες Heuriger που βρίσκονται στις καταπράσινες συνοικίες στα περίχωρα της πρωτεύουσας ή να επιλέξουν από μια τεράστια συλλογή από μπαρ και εστιατόρια στο κέντρο της πόλης. Το 80% των Βιενέζικων κρασιών είναι λευκά. Ένα ιδιαίτερα παραδοσιακό κρασί είναι το Gemischter Satz, ένα μείγμα διαφορετικών ποικιλιών που καλλιεργούνται στον ίδιο αμπελώνα και εν συνεχεία συμπιέζονται, αποστάζονται και υφίστανται ζύμωση μαζί.

Οίνος και Μουσική

Ο ειδικός γευσιγνώστης και μουσικός Markus Bachmann έχει ανακαλύψει μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη μέθοδο διύλισης κρασιών, μέσω των ηχητικών κυμάτων. Αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος εκθέτει το κρασί στη μουσική κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και βελτιώνει το τελικό προϊόν. Εφόσον το κρασί έχει τοποθετηθεί στις δεξαμενές ζύμωσης από χάλυβα, προκαλείται βιοχημική αντίδραση μέσω μικροσκοπικών δονήσεων που προκαλούνται από τον ήχο. Επίσης, ο Bachmann πιστεύει ότι ποικιλίες οίνου που έχουν υποστεί επεξεργασία μέσω αυτής της μεθόδου περιέχουν λιγότερα ποσοστά ζάχαρης, έχουν πιο μεστή γεύση και καταναλώνονται πιο ευχάριστα. Αλλά και τα διαφορετικά είδη μουσικής πιστεύεται ότι χαρίζουν στα κρασιά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε είδος μουσικής, από συμφωνική μέχρι κλασικές μελωδίες, βαλς και πόλκα, ακόμη και παραδοσιακοί Βιενέζικοι ρυθμοί όπως η Schrammelmusik (www.sonorwines.com).

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr