Γνωρίστε την "Αυθεντική Μεσσηνία" με την Costa Navarino

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Ανάδειξη και Καθιέρωση της Μεσσηνιακής Γαστρονομικής Παράδοσης». Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τo Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Navarino Foundation και τελεί υπό την Αιγίδα των Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι-Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας» του περιοδικού Αθηνόραμα και του Πολιτιστικού Οργανισμού Δρόμοι της Ελιάς.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς και κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Κωνσταντίνα Μπέη η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Κουλαϊδής. Επίσης με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Απόστολος Παπαφωτίου, ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Στάθης Αναστασόπουλος, εκπρόσωποι τοπικών και τουριστικών φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Γνωρίστε την "Αυθεντική Μεσσηνία" με την Costa Navarino

Οι στόχοι του προγράμματος, που πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις, αφορούν στην αναβίωση και αξιοποίηση των τοπικών συνταγών και προϊόντων της Μεσσηνίας, καθώς και στην ανάδειξη της Μεσσηνιακής Κουζίνας, ως μίας από τις καλύτερες κουζίνες της Μεσογείου.

Η πρώτη φάση του προγράμματος περιελάμβανε την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού παραδοσιακών μεσσηνιακών συνταγών, κατά τον οποίο συνολικά συγκεντρώθηκαν 265 συνταγές. Στη δεύτερη φάση πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση των συνταγών από κορυφαίους και αναγνωρισμένους Έλληνες Chef και κριτικούς γεύσης. Η επιτροπή των κριτών κατέληξε στις 10 κορυφαίες συνταγές, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τους διαγωνιζόμενους, σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Costa Navarino στις 29 Μαΐου. Η επιτροπή απαρτίζεται από τους: κ.κ. Λευτέρη Λαζάρου, βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και ένα αστέρι Michelin και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Βαρούλκο, Χριστόφορο Πέσκια, βραβευμένο επίσης με Χρυσό Σκούφο και ιδιοκτήτη των εστιατορίων ΠBox, Αχιλλέα Παπαχρήστο, Chef του εστιατορίου Dionysos-Zonar's και Δόξη Μπεκρή, Executive Chef, Starwood Hotels & Resorts, Costa Navarino. Στην τελική αξιολόγηση συμμετείχαν επίσης οι δημοσιογράφοι και κριτικοί γεύσης του περιοδικού Αθηνόραμα κ. Διονύσης Κούκης, (Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των Χρυσών Σκούφων) και Δημήτρης Αντωνόπουλος, (μέλος της ίδιας επιτροπής).

Γνωρίστε την "Αυθεντική Μεσσηνία" με την Costa Navarino

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση, όπου και παρουσιάστηκε το σύνολο των φάσεων του προγράμματος, ανακοινώθηκαν οι τρεις νικήτριες συνταγές: 1η Στιφάδο από την κ. Βασιλική Πουλέα, 2η Περιβολικό από ζαρζαβατικά του καλοκαιρινού περιβολιού από την κ. Παναγιώτα Μουρδουκούτα, 3η Βλαστάρια γαλατσίδας με παστό και γάλα ή άγρια χόρτα γλυκά από την κ. Τασία Σταυροπούλου. Η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του Navarino Foundation που στοχεύουν στη συνολική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στην περιοχή, ολοκληρώνεται με την τρίτη και πιο σημαντική φάση του προγράμματος.

Στην τρίτη φάση, οι τοπικοί επαγγελματίες εστίασης της Μεσσηνίας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν ειδικά σεμινάρια από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου. Τα σεμινάρια, που θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο του 2011, περιλαμβάνουν δύο κύκλους εκπαίδευσης διάρκειας μίας εβδομάδας το καθένα. Ο πρώτος κύκλος θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα και ο δεύτερος στην Costa Navarino.

Το θέμα των σεμιναρίων αφορά στην παραδοσιακή Μεσσηνιακή κουζίνα και στο πώς αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό εργαλείο για το μέλλον του τοπικού τουρισμού και τη γενικότερη αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Οι τοπικοί επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία, τη Μεσσηνιακή Γαστρονομία, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι μπορούν να μεταδώσουν την ιστορία και την παράδοση του τόπου τους, στους επισκέπτες της περιοχής.

Γνωρίστε την "Αυθεντική Μεσσηνία" με την Costa Navarino

Επιπλέον θα παρουσιαστούν οι διεθνείς τάσεις σε θέματα γαστρονομίας, υλικών, παρουσίασης, γεύσης και τρόπου μαγειρέματος, καθώς και προτάσεις τόσο για το σωστό τρόπο σύνταξης ενός καταλόγου, όσο και για την αποδοτικότερη προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσα από τους καταλόγους των εστιατορίων.

Το πρόγραμμα σεμιναρίων περιλαμβάνει επίσης ενημέρωση για τη σωστή χρήση των πρώτων υλών, προκειμένου να διατηρηθεί αναλλοίωτη η εξαιρετική ποιότητά τους, αλλά και τρόπους βελτίωσης του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων, διατηρώντας και προβάλλοντας την αυθεντικότητα της περιοχής.

Κατά την παρουσίαση του Προγράμματος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κ. Γιώργος Καραμπάτος ανέφερε: «Ο ρόλος της τοπικής γαστρονομίας είναι σημαντικός, όχι μόνο για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων αλλά και για τη διαμόρφωση της ιδιαίτερης ταυτότητας της Μεσσηνίας και της ποιοτικής εικόνας της... Συνδέεται άμεσα με όλους τους τομείς της οικονομίας και με τον τουρισμό... Γι' αυτό, το Επιμελητήριο έχει θέσει ως προτεραιότητα την διάσωση και προβολή αυτού του μοναδικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της Μεσσηνίας.»

Ο πρόεδρος του Navarino Foundation και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ, κ. Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος δήλωσε: «Στόχος μας, με όλες τις δράσεις που αναπτύσσουμε στην Costa Navarino, αλλά και με το Navarino Foundation, είναι η Μεσσηνία να αναγνωριστεί διεθνώς ως ένας από τους πιο ποιοτικούς προορισμούς στη Μεσόγειο. Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εμπειρίας του επισκέπτη και για αυτό το λόγο εστιάζουμε με αυτό το πρόγραμμα στην αναβάθμιση αλλά και την προβολή της.»

Ο Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των Χρυσών Σκούφων και εκπρόσωπος της ΔΕΣΜΗ Εκδοτικής κ. Διονύσης Κούκης ανέφερε: «Η πρωτοβουλία της Costa Navarino δεν περιορίζεται στο στενό πλαίσιο μιας ενέργειας που έχει στόχο την καλύτερη οικονομική απόδοση μιας συγκεκριμένης επιχειρησιακής πρωτοβουλίας. Επεκτείνεται στον ευρύτερο χώρο και στοχεύει σε οικονομικά θετικό πρόσημο για μία ολόκληρη περιοχή. Αναζητεί την ανάπτυξη της τουριστικής μονάδας μέσα από την ανάπτυξη του χώρου στον οποίο εντάσσεται. Αποτελεί δακτυλοδεικτούμενο έργο και ευχή όλων είναι να βρει μιμητές.»

Πληροφορίες: www.costanavarino.com

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr