Για πολλούς θεωρείται απλά ένα ξενόφερτο έθιμο, που τείνει να χάσει το νόημά του. Για άλλους, μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Για κάποιους άλλους, πάλι, μια ξεχωριστή ημέρα. Ο εορτασμός της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου θεωρείται κλισέ. Εμείς, όμως, επιμένουμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε την ιδιαίτερη αυτή ημέρα. Έτσι, για να «ανάβουν τα αίματα», να ξυπνά ο πόθος και να ξαναθυμόμαστε ότι πρέπει να αγαπάμε βαθιά, χωρίς όρους, χωρίς ανταλλάγματα.

Κάποιοι ίσως επιλέξουν ένα μικρό δώρο, συμβολικό. Άλλοι, ένα ταξίδι. Για όσους όμως θέλουν πραγματικά να πρωτοτυπήσουν, προτείνουμε να μην κάνετε τίποτα από τα παραπάνω. Αγοράστε αρωματικά κεριά, στρώστε το τραπέζι και στολίστε το με λουλούδια. Bάλτε απαλά τη μουσική να παίζει και χαρίστε στον καλό ή την καλή σας ένα ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων. Οι γαστρονομικές διαδρομές θα σας μεταφέρουν από το Μεξικό μέχρι τη Βαλένθια και από το Κέιπ Τάουν μέχρι τη Βιέννη. Το πάντρεμα των γευστικών προτάσεων δεν είναι δύσκολο. Συνοδέψτε με ένα καλό λευκό κρασί και η βραδιά θα σας μείνει αξέχαστη.

Δείπνο για δύοΞεκινήστε με ένα κοκτέιλ Μαργαρίτα, που θα δροσίσει απαλά τον ουρανίσκο και θα προετοιμάσει το έδαφος για το δείπνο που θα ακολουθήσει. Πολλοί θέλουν τη δημιουργία του κοκτέιλ να οφείλεται στα μάτια μιας γυναίκας. Η Αμερικανίδα ηθοποιός Marjorie King φιλοξενούνταν στο ράντσο La Gloria στην πόλη Tijuana του Μεξικό, ιδιοκτησίας του Danny Herrera. Όταν ο Danny ανακάλυψε ότι η φιλοξενούμενή του ήταν αλλεργική σε κάθε είδους αλκοολούχο ποτό εκτός της τεκίλα, ανέμειξε το ποτό και δημιούργησε το πασίγνωστο κοκτέιλ, που έκτοτε πήρε και το όνομά Margarita, που είναι η μεξικάνικη απόδοση του ονόματος Marjorie. Αν δε θέλετε να μπερδέψετε τα ποτά, επιλέξτε το κρασί που θα συνοδέψει το φαγητό και σερβίρετε κρύο.

Δείπνο για δύοΠερνάμε στη δεύτερη φάση, το μενού. Τίποτα δεν είναι πιο αφροδισιακό από τα μύδια. Για να ταξιδέψετε το ταίρι σας στη χώρα του πάθους, την πανέμορφη Ισπανία, ετοιμάστε παέλια από τη Βαλένθια. Το ανατολικό τμήμα της Ισπανίας είναι η πατρίδα της παέλια. Δε νοείται παέλια χωρίς ρύζι, σαφράν, ελιές και λαχταριστά κομμάτια κοτόπουλου. Κατά μήκος όλης της ακτής βρίσκει κανείς μεγάλη ποικιλία οστρακοειδών, γαρίδες, καραβίδες και όλα τα είδη θαλασσινών. Αυτό το πιάτο με ρύζι υπήρξε ανέκαθεν αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στους ειδικούς του είδους. Υπάρχει ανάμεικτη παέλια με κρέας και ψάρι, παέλια μόνο με κρέας ή με θαλασσινά και η παέλια της Καταλονίας, όπου κυριαρχεί το κοτόπουλο. Επειδή όμως η ημέρα απαιτεί κάτι ναι μεν νόστιμο αλλά ελαφρύ για τα δικά μας δεδομένα, επιλέξτε την παέλια που προτείνουν οι κάτοικοι της Βαλένθια, με θαλασσινά.

Δείπνο για δύοΓια το κυρίως πιάτο, μεταφερόμαστε στο Κέιπ Τάουν. Πρόκειται για μια πόλη πανέμορφη, με βίλες και επαύλεις που ξεχωρίζουν με την πολυτέλειά τους και αναμφίβολα ένας προορισμός που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Η νοτιοαφρικανική ακτή του Ατλαντικού είναι ένα ονειρεμένο μέρος για τους αστακούς. Ζουν μέσα σε κοιλότητες των βράχων, στους βραχώδεις βυθούς κοντά στην ακτή και τρέφονται κυρίως με μαλάκια. Μεταξύ των πολυάριθμων συνταγών με αστακό που είναι γνωστές στην περιοχή του Ακρωτηρίου, αυτή είναι μια από τις πιο γευστικές. Αφήστε την αίσθηση της θαλασσινής αύρας να σας μεταφέρει χιλιάδες μίλια μακριά και πάρτε μια πρώτη γεύση από έναν τόπο ξεχωριστό. Kαι σημειώστε: το επόμενο βήμα μετά το αφρικανικής προέλευσης δείπνο είναι το ταξίδι στο Κέιπ Τάουν, για να αγοράσετε το διαμαντένιο δαχτυλίδι του αρραβώνα, αφού η περιοχή φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας διαμάντια.

Δείπνο για δύοΗ απόλυτη ολοκλήρωση ενός γεύματος για βασιλείς, γίνεται με ένα εξίσου υπέροχο γλυκό. Η σοκολατένια τούρτα Ζάχερ θα κλείσει τη βραδιά, με τον πιο γλυκό τρόπο. Το όνομά της το πήρε από το ομώνυμο ξενοδοχείο στην καρδιά της Βιέννης. Η ιστορία θέλει τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ και την αγαπημένη του πριγκίπισσα Σίσι να δεξιώνονται τους ευγενείς του τόπου στο παλάτι του στο Χόφμπουργκ ή στα θερινά ανάκτορα στο Σέμπρουν. Τα δείπνα ήταν μεγαλοπρεπέστατα και περιλάμβαναν τουλάχιστον δέκα πιάτα. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, όλοι άρχιζαν να τρώνε αφού ξεκινούσε το αυτοκρατορικό ζεύγος και σταματούσαν όταν κάποιος από το ζευγάρι κατέβαζε τα χέρια του. Επειδή λοιπόν η Σίσι ήταν ανορεξική και πρόσεχε πολύ τη σιλουέτα της, πρακτικά δεν έτρωγε σχεδόν καθόλου, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει κανείς να φάει. Έτσι, οι συνδαιτυμόνες του αυτοκρατορικού ζευγαριού μαζεύονταν μετά το τραπέζι, όταν είχε τελειώσει η δεξίωση, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ζάχερ, όπου έτρωγαν επιτέλους με την ησυχία τους. Η Sachertorte είναι μια τούρτα με βαρύ σκούρο παντεσπάνι, γέμιση με μαρμελάδα βερίκοκο και καλυμμένη ολόκληρη από παχύ στρώμα φρέσκιας σοκολάτας. Αναμφίβολα ένας γλυκός πειρασμός που αξίζει να τον ζήσετε.

Στην υγειά του Αγίου Βαλεντίνου λοιπόν... Βάλτε ποδιά και ξεκινήστε το μαγείρεμα! 

 ♥ Κοκτέιλ Μαργαρίτα από το Μεξικό

Yλικά: 45 ml τεκίλα, 15 ml φρέσκο χυμό lime, 15 ml Triple Sec, Αλάτι

Εκτέλεση: Βάλτε το αλάτι σε ένα μικρό πιάτο. Βρέξτε το χείλος του ποτηριού για το κοκτέιλ και περάστε το μέσα στο αλάτι. Ρίξτε την τεκίλα, το χυμό λάιμ και το Triple Sec σε ένα σέικερ για κοκτέιλ, μαζί με τριμμένο πάγο. Ανακαινίστε καλά. Σερβίρεται με τριμμένο πάγο και μια λεπτή φέτα λεμόνι στο χείλος του ποτηριού.

♥ Paella από τη Βαλένθια

Υλικά: 1,5 κιλό μύδια με το όστρακό τους, 1/8 του λίτρου ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 300 γρ. μακρύκοκκο Ρύζι, 1 κουτ. γλυκού Ζαφορά, 1 κόκκινη πιπεριά διατηρημένη σε ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, Αλάτι

Εκτέλεση: Ξύνουμε τα οστρακοειδή και τα πλένουμε καλά. Τα βράζουμε σε ένα λίτρο νερό. Όταν ανοίξουν τα κελύφη, χωρίζουμε τα μισά και τα υπόλοιπα τα τοποθετούμε μέσα στο ζεστό ζωμό. Ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε. Προσθέτουμε το ρύζι και το σαφράν και τα ανακατεύουμε για πέντε λεπτά. Ρίχνουμε το ζωμό από τα όστρακα καθώς και τα ίδια τα όστρακα χωρίς το κέλυφός τους και αλατίζουμε. Πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε το πιάτο με τα μύδια που κρατήσαμε ολόκληρα, γύρω από το ρύζι. Στολίζουμε με κομμάτια πιπεριάς και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

♥ Αστακός από το Cape Town

Υλικά: Για ζωμό του ψαριού 2 ½ λίτρα νερό, 100 ml ξύδι, 45 γρ. Αλάτι, 100 γρ. καρότα τεμαχισμένα, 200 γρ. κρεμμύδια σε ροδέλες, 1 φύλλο δάφνης, Πιπέρι σε κόκκους, 2 αστακοί. Για τη σάλτσα: 1 κρόκο αυγού, 100 ml κρέμα γάλακτος, 1 κουτ. γλυκού χαιρέφυλλο (cerefolio), 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο, 100 γρ. γαρίδες, Αλάτι - πιπέρι, 1 κουταλιά της σούπας ξηρό λευκό κρασί Jerez

Εκτέλεση: Zωμός: Βράζουμε για 30 λεπτά όλα τα συστατικά του ζωμού. Στη συνέχεια ρίχνουμε τους αστακούς στο ζωμό και αφήνουμε να βράσουν για άλλα 35 λεπτά. Σάλτσα: Χτυπάμε τον κρόκο του αβγού με την κρέμα γάλακτος σε μπεν μαρί μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά και τις στραγγισμένες γαρίδες. Βγάζουμε τους αστακούς από το ζωμό όταν είναι έτοιμοι, τους αφήνουμε να στραγγίξουν καλά, τους ανοίγουμε στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τα εντόσθια. Τους αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το λευκό κρασί. Έπειτα, τους βουτάμε στη σάλτσα που ετοιμάσαμε και τους βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20 λεπτά. Οι αστακοί σερβίρονται με λευκό ψωμί και λευκό ξηρό κρασί.

♥ Τούρτα Ζάχερ από τη Βιέννη

Για το παντεσπάνι: 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι, 1 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη, 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη, 8 αυγά, 2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο, 2 βανίλιες, 1 κουτ. γλυκού baking powder. Για το γλάσο σοκολάτας: 4 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο, 4 κουτ. σούπας τριμμένη κουβερτούρα, 1,5 φλ. καυτό γάλα, 1,5 φλ. ζάχαρη άχνη, 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση: Xτυπάτε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ομοιογενές μίγμα. Χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και τα προσθέτετε σιγά-σιγά εναλλάξ με αλεύρι και baking powder. Pίχνετε το καρύδι και τη βανίλια. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το μίγμα σε στρογγυλό βουτυρωμένο ταψί. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Περιμένετε να κρυώσει και το κόβετε στα 2, οριζόντια με το μαχαίρι του ψωμιού. Τοποθετείτε σε ανοιχτή στρογγυλή πιατέλα το ½ παντεσπάνι και το ραντίζετε με κονιάκ ή λικέρ ροδάκινο. Στρώνετε μια στρώση μαρμελάδα βερίκοκο και το σκεπάζετε με το άλλο ½ παντεσπάνι που το έχετε ραντίσει επίσης με το ποτό. Για το γλάσο βάζετε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι να λιώσουν και δουλεύοντας διαρκώς προσθέτετε γάλα, ζάχαρη και το χυμό λεμονιού στο τέλος. Αν είναι πηχτό ρίχνετε λίγο γάλα να το αραιώσετε. Περιχύνετε την τούρτα με το γλάσο κι αν θέλετε πιο παχύ στρώμα επαναλαμβάνετε τη διαδικασία.

Κείμενο: Ειρήνη Σδράκα • Φωτογραφίες: Αρχείο TravelPassion

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr