Η Βιέννη είναι η μόνη μεγάλη πρωτεύουσα με σημαντική αναπτυσσόμενη οινοπαραγωγική βιομηχανία εντός ορίων πόλης (κάπου 2,1 εκ. λίτρα ετησίως). Συνολικά 230 καλλιεργητές φροντίζουν τα 700 εκτάρια αμπελώνων της.

Οι αμπελώνες Kahlenberg, Nussberg, Bisamberg και Mauer διαμορφώνουν το τοπίο και συμβάλλουν θετικά στο αστικό οικοσύστημα. Επίσης, αποτελούν δημοφιλή σημεία χαλάρωσης και αναψυχής για ντόπιους και επισκέπτες. Η Οινοπαραγωγική σκηνή της Βιέννης έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια. Μια δυναμική ομάδα τεσσάρων από τους κορυφαίους οινοπαραγωγούς της πόλης- οι Rainer Christ, Michael Edlmoser, Fritz Wieninger και Richard Zahel - ένωσαν δυνάμεις το 2006 και δημιούργησαν το WienWein. Μοιράζονται μια, δίχως συμβιβασμούς, δέσμευση στην ποιότητα και την ακράδαντη πίστη στη δυναμική των κορυφαίων οινοπαραγωγικών περιοχών της πόλης. Τώρα, δύο ακόμη μεγάλα ονόματα ενώθηκαν μαζί τους: Weingut Cobenzl (Αμπελώνας Δημοτικού Συμβουλίου Βιέννης) και το Κτήμα Mayer am Pfarrplatz.

Όλους αυτούς τους κορυφαίους οινοπαραγωγούς ενώνει μια σταθερή πεποίθηση ότι το μέλλον των βιενέζικων κρασιών βρίσκεται στην επιστροφή στις παραδοσιακές βάσεις του. Ένα ξεχωριστό κρασί που υπάρχει στη Βιέννη εδώ και αιώνες καταλαμβάνει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τους. Το Wiener Gemischter Satz είναι ένα αρωματικό κρασί από 20 διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού. Αντίθετα από τους οίνους εσοδείας, καλλιεργούνται, συμπιέζονται και ζυμώνονται μαζί. Το 2008, το Gemischter Satz εισήχθη στο Ark of Taste του Παγκόσμιου Οργανισμού Slow Food ως οίνος "Presidio", οίνος εξαιρετικής σπανιότητας και μοναδικής γεύσης. Στο μεταξύ, αρκετοί κορυφαίοι Βιεννέζοι καλλιεργητές έχουν μεταβεί στη βιοδυναμική οινοκαλλιέργεια.

Αλλά και τα παραδοσιακά κρασοπουλειά της πόλης βιώνουν ένα κύμα καινοτομίας. Αυτές οι κρασοτεβέρνες (γνωστές και ως "Buschenschank") είναι παραδοσιακά Βιεννέζικα κτίσματα στα περίχωρα της πόλης, που επιτρέπεται να σερβίρουν μόνο κρασί από τα δικά τους αμπέλια. Επίσης, υπάρχουν πολλά από τα κανονικά wine bars - Grinzing και Stammersdorf, για παράδειγμα καθώς και μια νέα γενιά heuriger και wine cellars με άρτια αρχιτεκτονική ποιότητα, όπως εκείνα του Rainer Christ στο Jedlersdorf και του Stefan Hajszan στο Heiligenstadt. Το Buschenschank in residence της Jutta Kalchbrenner είναι μια ασυνήθιστη νέα παραλλαγή του θέματος. Αρκετές φορές μέσα στο χρόνο, η νεαρή καλλιεργητής νοικιάζει μια φάρμα ηλικίας 400 ετών στο Sievering όπου σερβίρει τα δικά της κρασιά (Weinbau Jutta Ambrositsch) και επιλογή εκλεκτών εδεσμάτων.

Πληροφορίες: WienWein, www.wienwein.net ♦ Slow Food Vienna, www.slowfood-wien.at ♦ Weinbau Jutta Ambrositsch, για ώρες λειτουργίας του Buschenschank in residence, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.jutta-ambrositsch.at

Foto: © WienTourismus / Lukas Beck

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr