850 χρόνια wine tasting & wine making στη Σαξονία

Το τοπίο της Σαξονίας, στην κοιλάδα του ποταμού Έλμπε, κοσμείται με αμπελώνες για περισσότερο από 800 χρόνια. Αν και η περιοχή είναι περισσότερο γνωστή για το διάσημο κτίριο της όπερας Semper και τα μεγαλοπρεπή παλάτια της Δρέσδης, τα ίχνη της μακρόχρονης παράδοσης στην παραγωγή οίνου είναι εμφανή στις διακοσμήσεις στο διάσημο μουσείο πορσελάνης Μάισεν (Meissen). To 2011 γιορτάζονται 850 χρόνια οινοκαλλιέργειας στη Σαξονία. Καιρός για γιορτή!



Τα κρασιά της Σαξονίας δεν έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στην αγορά, λόγω της περιορισμένης παραγωγής που τα καθιστά εξαιρετικά και δυσεύρετα (μόλις 0,2% της γερμανικής παραγωγής). Η περιοχή είναι η μικρότερη στη Γερμανία και η βορειοανατολικότερη της Ευρώπης. Η αλυσίδα των αμπελώνων εκτείνεται σε 55 χλμ., από το Pirna, μέσω Δρέσδης, Radebeul και Meissen, μέχρι τα γραφικά χωριά στον ποταμό Έλμπε κοντά στην περιοχή Diesbar-Seusslitz, δημιουργώντας ένα αρμονικό σύνολο με τα ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα και το υπέροχο τοπίο.

850 χρόνια wine tasting & wine making στη ΣαξονίαΤα πρώτα αρχεία αναφέρουν ανάπτυξη οινοκαλλιέργειας στη Σαξονία από το 1161, αλλά ο θρύλος θέλει τον Επίσκοπο Benno του Μάισεν να έχει καλλιεργήσει τα πρώτα αμπέλια κοντά στο λόφο Burgberg ήδη από το 1100. Πηγή ζωής των αμπελώνων είναι ποταμός Έλμπε, η κοιλάδα του οποίου έχει πλαγιές που προστατεύουν τις καλλιέργειες. Η ποικιλία που καλλιεργείται εδώ είναι Τraminer, που παράγουν εξαιρετικό κρασί με φρουτώδες άρωμα που θυμίζει τριαντάφυλλο. Τα κρασιά Gewürztraminers ταιριάζουν με τυρί και γλυκά. Η παλαιότερη ποικιλία ήταν επίσης Τraminer από το 1880. Αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει μια επίσκεψη και περιήγηση στο τοπικό οινοποιείο της Σαξονίας, στον Οίκο Wackerbarth στο Radebeul. Η βασίλισσα του Κρασιού για το 2010 θα στεφθεί στις 5 Νοεμβρίου 2010.

Πληροφορίες: www.weinbauverband-sachsen.dewww.schloss-wackerbarth.de

Κρασί και πολιτισμός κατά μήκος του Μέσου Ρήνου

Η περιοχή Μέσου Ρήνου εκτείνεται από το Bingen μέχρι τα περίχωρα της Βόνης και οι ιδιαίτερα απότομες πλαγιές την καθιστούν πολύ δύσκολη για την αμπελοκαλλιέργεια. Εδώ βρίσκεται ο διάσημος βράχος Loreley και μια σειρά εντυπωσιακών και επιβλητικών κάστρων και ερειπίων φρουρίων, που δάνεισαν το όνομά τους σε τοπικά οινοποιεία. Πολλές ταβέρνες σερβίρουν τοπικά κρασιά ποικιλίας Riesling (70% της τοπικής παραγωγής είναι αυτή η ποικιλία), ενώ θα δοκιμάσετε και εξαιρετικά Pinot noir και kerner (διασταύρωση trollinger - Riesling, που παράγει δυνατά, μεστά κρασιά με ισορροπία φρούτου και οξύτητας).

Πληροφορίες: www.bwv-net.de

Φίνα κόκκινα από την κοιλάδα του Ahr

850 χρόνια wine tasting & wine making στη Σαξονία      

 

 

 

 

Λίγες οινοπαραγωγές περιοχές βρίσκονται βόρεια της Γερμανίας, πέραν της κοιλάδας του Ahr. Τα πρώτα ίχνη οινοπαραγωγικής διαδικασίας ανάγονται τον 8ο αιώνα. Ο ποταμός Ahr ρέει κάτω από το Κάστρο Blankenheim για περίπου 90 χιλιόμετρα πριν ενωθεί με το Ρήνο, στο Remagen. Ιστορικά κάστρα υψώνονται στις απότομες πλαγιές κατά μήκος της κοιλάδας, εκεί όπου υπήρχαν αμπέλια για αιώνες. Η περιοχή φημίζεται για τα κόκκινα κρασιά που βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια και συνεχίζουν να βελτιώνονται. Το 87% της παραγωγής είναι κόκκινα σταφύλια. Κυριαρχεί η ποικιλία Pinot noir, που ευνοείται ιδιαίτερα από τις προνομιακές γεωλογικές και κλιματικές συνθήκες που επικρατούν κατά μήκος του ποταμού Ahr. Τα οινοποιεία της περιοχής και οι δυναμικές προσπάθειές τους έχουν καθιερώσει παγκοσμίως τα εξαιρετικά κόκκινα κρασιά ως τα καλύτερα στη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο.

Πληροφορίες: www.bwv-net.de

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr