Επιβάτες & διοργανωτές στο μικροσκόπιο...Πριν από το ταξίδι με πλοίο, καλό θα είναι να γνωρίζετε τις υποχρεώσεις του μεταφορέα, των ακτοπλοϊκών εταιριών δηλαδή, των διοργανωτών μιας εκδρομής, δηλ. του τουριστικού γραφείου, αλλά και τις δικές σας υποχρεώσεις. Γιατί το νόμισμα έχει δύο όψεις...

Ο μεταφορέας πρέπει να:


- Παρέχει τις υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών, χωρίς διακρίσεις.

- Παρέχει τη θέση ή την καμπίνα, που αναγράφεται, στο εισιτήριο.

- Αναγράφει, στο εισιτήριο, το πλοίο, το ταξίδι, την ημερομηνία, και την ώρα αναχώρησης και άφιξης. Πριν την παράδοση του εισιτηρίου, ο εκδότης του, πρέπει να μας ενημερώσει και προφορικά, για τα στοιχεία αυτά.

- Τηρεί τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

- Ανακοινώνει, δημόσια, τα δρομολόγια και την εκτέλεσή τους.

- Ενημερώνει όσους έχουνε δώσει στοιχεία επικοινωνίας, κατά την έκδοση του εισιτηρίου, για τυχόν ακύρωση, αλλαγή, καθυστέρηση των δρομολογίων.

- Ανακοινώνει, με οπτικές και ηχητικές αναγγελίες, στα ελληνικά και στα αγγλικά, μέσα στο πλοίο, τυχόν καθυστερήσεις καθώς και το χρόνο και την αιτία τους.

- Σε περίπτωση καθυστέρησης ή διακοπής ταξιδιού, απώλειας ανταπόκρισης και ακύρωσης του ταξιδιού, δίνει κάθε δυνατή βοήθεια, σε άτομα μειωμένης κινητικότητας, σε βρέφη, σε μικρά παιδιά, σε συνοδούς τους, σε εγκύους, σε ηλικιωμένους. Πρέπει να διαθέσει συνοδό, για όποιον χρειάζεται συνοδό, κατάλληλο προσωπικό, για τη διαχείριση των αποσκευών αυτών των ατόμων ή για την εξυπηρέτηση των προσωπικών αναγκών τους.

- Ενημερώνει, πριν την έκδοση του εισιτηρίου, για τις τιμές και τις τυχόν εκπτώσεις.

- Διαθέτει υπηρεσίες διαχείρισης παραπόνων-καταγγελιών.

- Ανακοινώνει οπτικά και ηχητικά, μέσα, στο πλοίο, πριν τον πρώτο σταθμό, τις διαδικασίες παραπόνων.

- Τοποθετεί, σε εμφανές σημείο, στο πλοίο και στα εκδοτήρια εισιτηρίων, πίνακα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων. Ο πίνακας αυτός μπορεί μετά από αίτημα του επιβάτη, να διατεθεί, σε γραφή Braill, στην είσοδο του πλοίου.

- Μην εκδίδει εισιτήρια, για δρομολόγια, που δεν έχουν εγκριθεί, από το Υ.Ε.Ν.

- Ενημερώνει το Υ.Ε.Ν., για τις τιμές των εισιτηρίων του, το αργότερο 3 ημέρες, από την έναρξη ισχύος τους.

- Μην αυξάνει την τιμή του εισιτηρίου, για το οποίο έγινε ηλεκτρονική κράτηση, στο διάστημα, που μεσολαβεί, από την κράτηση, έως την πληρωμή και παραλαβή του.

- Ενημερώνει, για τις χρεώσεις των αποσκευών.

- Μην αρνείται την κράτηση θέσεων, εφόσον είναι διαθέσιμες και την έκδοση εισιτηρίων, εκτός και αν πρόκειται, για αποδεδειγμένα επικίνδυνο πρόσωπο, για την ασφάλεια του πλοίου και των επιβατών.

Και οι επιβάτες, όμως, έχουμε υποχρεώσεις. Πρέπει, λοιπόν, να:

- Βρισκόμαστε, στο πλοίο, μισή ώρα, πριν τον απόπλου.

- Βρισκόμαστε, στο λιμάνι, μια ώρα, πριν τον απόπλου, εάν έχουμε όχημα.

- Δείχνουμε το εισιτήριο μας, όταν μας το ζητούν και να καταλαμβάνουμε τη θέση μας ή την καμπίνα, που γράφει το εισιτήριό μας.

- Βάζουμε τις ογκώδεις αποσκευές μας, στους ειδικούς χώρους και όχι στους διαδρόμους του πλοίου.

- Ακολουθούμε τις οδηγίες των υπεύθυνων του πλοίου, για την ασφάλεια, την καθαριότητα και την ησυχία.

- Τηρούμε τους κανονισμούς του πλοίου.

- Μην τοποθετούμε τα πράγματά μας, σε θέσεις των άλλων επιβατών.

- Μην παραμένουμε, στο χώρο των οχημάτων.

- Μην κουβαλάμε επικίνδυνες ύλες.

- Δίνουμε, κατά την κράτηση ή την έκδοση του εισιτηρίου μας τα ακριβή στοιχεία επικοινωνίας μας. Εάν δε θέλουμε να δώσουμε τα στοιχεία μας, αυτό αναγράφεται στο εισιτήριο μας.

- Ελέγχουμε τα στοιχεία, που αναγράφονται, στο εισιτήριο μας, κατά την έκδοσή του. Αν υπάρχουν λάθος στοιχεία, δεν το παραλαμβάνουμε.

- Ζητούμε την έγκριση του μεταφορά ή του εκδότη του εισιτηρίου, αν θελήσουμε να τα μεταβιβάσουμε.

Πηγή: ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, Βασ. Ηρακλείου 32 – 54624 – Θεσσαλονίκη – Τηλ.: 2310233333 – 2310269449, Κέντρο Εξυπηρέτησης Καταναλωτών: 801-11-17200 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - http://www.kepka.org

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr