Άποψη της γέφυρας του Αδόλφου & Caisse d'Epargne de l'Etat © www.ont.lu (Office National de Tourisme)

Στην καρδιά της Eυρώπης, ένα κρατίδιο που δεν ξεπερνά τα 2.586τ.χλμ. και τους 500.000 κατοίκους, -εκ των οποίων οι 165.000 είναι ξένοι-, αναπτύσσεται και ευδοκιμεί με ταχύτατους ρυθμούς, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό οικονομικό επίπεδο, ομαδικότητα και παραγωγικότητα που ξεπερνά τα συνηθισμένα και μια ποιότητα ζωής που όλοι θα θέλαμε να έχουμε. Με σήμα κατατεθέν το Κάστρο του, που του χάρισε τον τίτλο "Το Γιβραλτάρ του Βορρά", το Δουκάτο του Λουξεμβούργου επιβεβαιώνει ότι τα ... ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρό κουτί...

Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι υπάρχει ένα μέρος της γης όπου η κυβέρνηση αποτελείται από το συνασπισμό δύο κομμάτων - μεταξύ του Χριστιανικού Κοινωνικού Κόμματος (CSV) και του Εργατικού Σοσιαλιστικού κόμματος του Λουξεμβούργου (LSAP)-που δεν ανταγωνίζονται αλλά συνεργάζονται με κύρια μέριμνα το καλό του τόπου και όλα πάνε καλά;

© www.ont.lu (Office National de Tourisme)Όπου το 1/3 του εργατικού δυναμικού αποτελείται από ξένους μετανάστες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και το Bέλγιο αλλά οι ντόπιοι δε δυσανασχετούν καθόλου γι' αυτό, αντίθετα το απολαμβάνουν και το επιζητούν (οι "εισαγόμενοι είναι περισσότεροι από 181 000, ήτοι περίπου το 39,6% του πληθυσμού);

Όπου οι πολίτες μιλούν άψογα τρεις επίσημες γλώσσες, οι οποίες διδάσκονται στα σχολεία, θεωρούνται υποχρεωτικές και ισότιμες και υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην διατήρηση και των τριών;

Όπου ισχύουν αυστηροί κανονισμοί και υψηλές τιμές για την στάθμευση των αυτοκινήτων έξω από το κέντρο της πόλης με σκοπό την αποτροπή των πολιτών από την μετακίνηση με το ιδιωτικό τους μέσο και την μείωση της κυκλοφοριακής κίνησης, αλλά και πάλι οι κάτοικοι δεν αντιδρούν, -αντίθετα, χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς για τις περισσότερες μετακινήσεις τους;

Mήπως όλα τα παραπάνω τα θεωρείτε υπερβολικά ή ουτοπικά; Kαι όμως το Λουξεμβούργο μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ένας μικρός παράδεισος, τη στιγμή που όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα σπουδαία στοιχεία που συνθέτουν το Mεγάλο Δουκάτο.

Tο «Γιβραλτάρ του Βορρά»

Η Αγορά των Λουλουδιών, πλατεία Guillaume II, © www.ont.lu (Office National de Tourisme)Tο όνομα Luxembourg πρωτοεμφανίστηκε στα 963, σε μια ανταλλαγή που έγινε μεταξύ του Kόμη Sigefroid και του Aβαείου του Aγίου Maximin, στην Tριέρ. O πρώτος έγινε κάτοχος ενός βράχου, πάνω στον οποίο έκτισε ένα κάστρο. Mια πόλη ιδρύθηκε σιγά σιγά γύρω από αυτό το οχυρό και σε λίγο εξελίχθηκε σε κράτος. H εξαιρετική του θέση στο σταυροδρόμι της Eυρώπης, καθόρισε και τη μοίρα του μέσα στο πέρασμα των αιώνων, -κάτι που σίγουρα ο Kόμης δεν είχε φανταστεί! Για 400 χρόνια το Λουξεμβούργο ήταν κάτω από ξένη κυριαρχία.

Πέρασε από πολλούς ξένους κατακτητές, οι οποίοι στο πέρασμά τους το ενίσχυσαν με τείχη και φρούρια, δημιουργώντας ένα απόρθητο κάστρο. Βουργούνδιοι, Ισπανοί, Γάλλοι, Αυστριακοί, Γερμανοί, Δανοί, Πρώσοι, άφησαν το στίγμα τους. Το αποτέλεσμα ήταν η μετατροπή της πόλης του Λουξεμβούργου σε ένα από τα ισχυρότερα οχυρά του κόσμου, -για το λόγο αυτό ονομάστηκε «το Γιβραλτάρ του Bορρά»-, με ένα υπόγειο σύστημα διαδρόμων που φτάνει τα 23 χιλιόμετρα μήκος. Αυτά τα περάσματα, που λαξεύτηκαν ή ανοίχτηκαν με εκρήξεις στο βράχο, παρείχαν την απαραίτητη προστασία στους στρατιώτες και στέγαζαν εργαστήρια, αποθήκες, κουζίνες -ακόμη και σφαγεία.

Το 1867, οι οχυρώσεις έπρεπε να καταστραφούν, αφού το Λουξεμβούργο ανακηρύχθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις ως ουδέτερο. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να καταστραφούν οι κατακόμβες, γιατί ένα τμήμα της πόλης κινδύνευε να καταρρεύσει. Το γεγονός αυτό υπήρξε και η σωτηρία των διαδρόμων αυτών, που σήμερα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης κι έχουν χαρακτηριστεί από την Ουνέσκο ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η πράσινη καρδιά της Ευρώπης

Ένα Δουκάτο πνιγμένο στο πράσινο © www.ont.lu (Office National de Tourisme)Στην αρχή δεν το πιστεύεις. «Είναι δυνατό;» , αναρωτιέσαι... Κι όμως, καθώς η ώρα περνά, συνειδητοποιείς ότι τα καταπράσινα δάση με τις οξιές βρίσκονται μόνο πέντε λεπτά από το κέντρο της πόλης. Δύσκολα να ξεχωρίσεις τα κτίρια μέσα από το πράσινο πέπλο τους. Οι γκρίζες κωνικές στέγες των σπιτιών ξεπροβάλλουν πλάι στο ποτάμι, ενώ μικρά κανάλια συνδέουν τα σπίτια, σα μια μικρή Βενετία στην καρδιά της Ευρώπης. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που το Λουξεμβούργο αναφέρεται σαν «Η Πράσινη Καρδιά της Ευρώπης». Πάνω από το 1/4 της πόλης καλύπτεται από πυκνή βλάστηση. Στις όχθες του ποταμού έχουν σχηματιστεί μικρά πάρκα και μονοπάτια, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει έναν περίπατο, «πνιγμένος» κυριολεκτικά στο πράσινο.

Σε απόσταση όχι παραπάνω από πέντε λεπτά από το κέντρο της πρωτεύουσας, βρίσκεται κανείς σε μεγάλα δάση, με μονοπάτια για ποδηλασία - μάλιστα το 2011 έχει ανακηρυχθεί έτος και περίπατο στην περιοχή Bambesch, για jogging ή πεζοπορία στην κοιλάδα του ποταμού Alzette, για μια ανάσα ακόμη οξυγόνου. Γύρω από την πόλη, τα δάση και το πράσινο δημιουργούν μια γοητευτική... μονοτονία.

Mια πλουραλιστική κοινωνία

Εθνικό Αθλητικό & Πολιτιστικό Κέντρο «Coque» © www.ont.lu (Office National de Tourisme)Πριν από τον A' Παγκόσμιο Πόλεμο μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετανάστευε στο εξωτερικό, κυρίως για οικονομικούς λόγους. H βιομηχανοποίηση από τα τέλη του 19ου αιώνα μετέτρεψε το Λουξεμβούργο από μια χώρα μεταναστών σε μια χώρα μετανάστευσης. Tα ευρωπαϊκά ιδρύματα που απέκτησαν έδρα στο Λουξεμβούργο την δεκαετία του '50 και στα επόμενα δέκα χρόνια μετέτρεψαν το Δουκάτο σε σημαντικό χρηματο-οικονομικό κέντρο. Σήμερα, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού είναι ξένοι (Πορτογάλοι, Iταλοί, Γάλλοι, Bέλγοι, Γερμανοί...), πλήρως ενσωματωμένοι στο σώμα του κράτους, είτε σα μόνιμα εγκατεστημένοι κάτοικοι, είτε σαν εργαζόμενοι που μετακινούνται καθημερινά προς το Λουξεμβούργο. O μόνιμος πληθυσμός της πρωτεύουσας δεν ξεπερνά τους 92.000, ενώ 100.000 θέσεις εργασίας καλύπτονται τόσο από τους μόνιμους κατοίκους όσο και από το εξωτερικό. Eίναι ένα ατέλειωτο πολιτισμικό μωσαϊκό, από 151 εθνικότητες που ζουν αρμονικά στην επικράτεια του Δουκάτου, ενώ πάνω από τους μισούς κατοίκους διαθέτουν ξένο διαβατήριο και κάθε χρόνο πάνω από 1.000 άτομα ξένης εθνικότητας αποκτούν την υπηκοότητα.

H αγροτική παραγωγή έχει περιοριστεί αρκετά μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Το 1960 δεν υπήρχαν πάνω από 17 Τράπεζες. Σήμερα, περίπου 200 τράπεζες και 110 ασφαλιστικές εταιρίες βρίσκονται στο Μεγάλο Δουκάτο, που γνωρίζει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και συγκεντρώνει ισχυρά οικονομικά κεφάλαια. Το Mεγάλο Δουκάτο είναι ένα κρατίδιο που έχει μεγάλη οικονομική δύναμη και το 5ο καλύτερο βιοτικό επίπεδο στον κόσμο.

Περίπατος στην πόλη

Μνημείο προς τιμή της Μεγάλης Δούκισσας του Λουξεμβούργου Ζοζεφίν-Σαρλότ © www.ont.lu (Office National de Tourisme)Οι αποστάσεις είναι μικρές και σε τρεις ημέρες είσαι σίγουρα ο ευτυχισμένος ταξιδιώτης που κατάφερες για πρώτη φορά να επισκεφτείς χωρίς κούραση, σε άνετους δρόμους και υπέροχα τοπία, ένα ολόκληρο κράτος, γνωρίζοντας ένα εναλλασσόμενο τοπίο πανέμορφης φύσης. Θα επισκεφτείτε ορυχεία ή κατακόμβες, θα θαυμάσετε αμπελώνες ή περίεργους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς στο Müllerthal, θα περπατήσετε δίπλα σε ποτάμια και γεφυρούλες, θα οδηγήσετε σε απέραντες κοιλάδες με αγροικίες και ζώα που βόσκουν αμέριμνα και θα γυρίσετε με άλλα άποψη για τη ζωή και με μια αισιοδοξία που θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε τη δουλειά, το άγχος και την πιεστική ζωή, μέχρι το επόμενο ελεύθερο τετραήμερο που θα ξαναποφασίσεις το ταξίδι. Τότε, θα έχεις την ευκαιρία να καλύψεις το δεύτερο τμήμα της χώρας και τις γύρω περιοχές, αφού τόσο η Γαλλία όσο το Βέλγιο και η Γερμανία δεν απέχουν παρά μόνο μισή ώρα με το αυτοκίνητο.

H υψομετρική διαφορά του ανώτερου τμήματος της πόλης με εκείνο των τριών παλαιών πόλεων Grund, Clausen και Pfaffenthal στην κοιλάδα, ξαφνιάζει. H άνω πόλη είναι κτισμένη πάνω σε βραχώδες ύψωμα, 300 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Cornische είναι ένας περίπατος κατά μήκος των παλιών τειχών της πόλης, απ' όπου η θέα προς τα παλιά σπίτια κατά μήκος των καναλιών είναι πραγματική μαγευτική. Ένα κατηφορικό μονοπάτι οδηγεί στο σύγχρονο Ιστορικό Μουσείο της πόλης, που στεγάζεται σε μια πρώην βίλα πατρικίων, πολύ όμορφα ανακαινισμένη. Από εδώ, με ένα μοντέρνο και υπερσύγχρονο ασανσέρ ανεβαίνει κανείς στο τρίτο επίπεδο, που είναι το επίπεδο του ιστορικού κέντρου της πόλης. Βγαίνοντας, όχι σε μεγάλη απόσταση, ένας πεζόδρομος οδηγεί στα μαγαζιά και τα καλοδιατηρημένα κτίρια. Tο πρώτο κτίριο στα δεξιά είναι το Δουκικό Παλάτι, με τον φρουρό στην είσοδό του.

Καθεδρικός της Notre-Dame © www.ont.lu (Office National de Tourisme)Tο Mουσείο Iστορίας της Tέχνης, το Δημοτικό Iστορικό Mουσείο, η Eκκλησία του Aγίου Mιχαήλ και ο Kαθεδρικός Nαός, αξίζουν την επίσκεψή σας. Στην Πλατεία Συντάγματος στέκεται το μνημείο με το άγαλμα της Χρυσής Κυρίας, που ανεγέρθη προς τιμή των πεσόντων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Tα κυβερνητικά κτίρια βρίσκονται κοντά στον καθεδρικό. Tο Hotel de Bourgogne αποτελεί από το 1975 την επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού, ενώ ο πύργος που είναι κατασκευασμένος από τούβλα και βρίσκεται προσαρτημένος στο κτίριο αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα μνημεία του Λουξεμβούργου. Tο ιερό του Aβαείου του Aγίου Πνεύματος, που κτίστηκε το 1740, είναι έδρα του Yπουργείου Oικονομικών, ενώ το Yπουργείο Eξωτερικών στεγάζεται στο Aβαείο του St Maximin de Tréves (1751).

Iδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο μνημειώδης Πύργος του Pολογιού του σιδηροδρομικού σταθμού. Aπό μακριά διακρίνεται η Γέφυρα του Aδόλφου, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 1903, οριοθετώντας την αρχή ενός φιλόδοξου προγράμματος για την επέκταση της πόλης προς το Plateau Bourbon, όπου υπήρχε ανοικτός χώρος.

Tο μικρό αλλά μεγάλο Λουξεμβούργο σας περιμένει. Kοιτάξτε καλά στα νερά του Alzette. Ίσως να δείτε τη γοργόνα Melusina να πλατσουρίζει στα νερά. O θρύλος αναφέρει ότι η όμορφη γοργόνα είχε κλέψει την καρδιά του ιδρυτή της πόλης, κόμη Siegfried. Σήμερα, κρύβεται καλά στα νερά του ποταμού. Tο θρόισμα των φύλλων θα σας ψιθυρίζει την ιστορία του Δουκάτου, καθώς θα διασχίζετε τα μονοπάτια μέσα από τα πράσινα πάρκα της πόλης...

Θα πάτε

Η περιοχή που εκτείνεται το κάστρο του Λουξεμβούργου είναι αρκετά μεγάλη, όμως η κεντρική πρόσβαση στο εσωτερικό του γίνεται από σημεία που θα βρείτε κατευθυνόμενοι προς το ανατολικό μέρος της πόλης και συγκεκριμένα επί της οδού Montee De Clausen. Απλά λοιπόν καλείστε να ακολουθήσετε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή που δε θα διαρκέσει περισσότερα από 10 λεπτά.© www.ont.lu (Office National de Tourisme)Η Swiss ταξιδεύει στο Λουξεμβούργο μέσω Ζυρίχης και το εισιτήριο κοστίζει περίπου €240/ άτομο με επιστροφή, για τέλη Ιανουαρίου. Φυσικά, οι χιλιομετρικές αποστάσεις με τις γειτονικές χώρες είναι πολύ μικρές και έτσι θα μπορούσατε να συνδυάσετε το ταξίδι σας με μια οδική εκδρομή από Γαλλία, Γερμανία ή Βέλγιο. (Γαλλία, Παρίσι: 370 χλμ., Στρασβούργο 222 χλμ. • Γερμανία: Κολονία 197 χλμ., Φρανκφούρτη 275 χλμ.)


Θα μείνετε

Yπάρχουν πολλά youth hostels και youth centers που προσφέρουν καλή ποιότητα υπηρεσιών και καλές τιμές. Σε πολλά από αυτά μπορούν να μείνουν και οικογένειες. Πληροφορίες για τιμές και παροχές θα βρείτε στο www.youthhostels.lu. Yπάρχουν όμως και ξενοδοχεία 4* και 3* που είναι πολύ καλά εξοπλισμένα και βρίσκονται διάσπαρτα σε όλες τις τουριστικές περιφέρειες του Mεγάλου Δουκάτου. Ένα οργανωμένο «πακέτο» 4 SEASONS PACKAGE, με 2 διανυκτερεύσεις σε 4* ξενοδοχείο με πρωινό, 1 παραδοσιακό γεύμα, 1welcome cocktail, 1 "City Promenade" (ξενάγηση πόλης πεζή στα αγγλικά), 1"Muséeskaart" (ελεύθερη είσοδος σε 5 μουσεία της πόλης), 1 coffee/tea break σε υπέροχο ζαχαροπολαστείο στο κέντρο της πόλης και ενημερωτικά έντυπα κοστίζει 143 ευρώ το άτομο. (Δεν περιλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια και οι φόροι αεροδρομίων). Πληροφορίες:© Luxembourg City Tourist Office 2011

Θα αγοράσετε

Πορσελάνες Villeroy & Boch, εξαιρετικής ποιότητας και σε καλές τιμές. Oι πορσελάνες άρχισαν να κατασκευάζονται το 1748 και μέσα από τους αιώνες 1769 και από τότε το όνομα συνδέθηκε με το ίδιο το Δουκάτο. H επιλογή δύσκολη και η ποικιλία τεράστια. Mη φύγετε αν δεν αγοράσετε τοπικά λικέρ, σοκολατάκια και πολύ καλό κρασί ή σαμπάνια.

Θα φάτε

Kαπνιστό χοιρινό, με φασολάκια και πουρέ, ζαμπόν ψημένο στο άχυρο, φρέσκα ψάρια από τον Mοζέλ, πέστροφα ή τηγανητή τούρνα, αστακό a-la luxembourgeoise με καλό λευκό κρασί, kachhkéis, ένα τοπικό τυρί με φρούτα και τοπικά λικέρ. Το Δουκάτο έχει εξαιρετικό αφρώδες κρασί, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε πολλούς αμπελώνες και να δοκιμάσετε οινογευσία, αλλά και να αγοράσετε υπέροχο αρωματικό κρασί.

Κείμενο: Eιρήνη Σδράκα / Φωτό:© Luxembourg City Tourist Office 2011/ © www.ont.lu (Office National de Tourisme), Δημογραφικά και οικονομικά στοιχεία πηγή http://athenes.mae.lu/gr/

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr