Πράσινα ταξίδια: Ένας γρήγορος οδηγός

Το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, με εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Ακραία καιρικά φαινόμενα, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες που κοστίζουν ζωές, εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας. Πόσο ευθυνόμαστε όμως όλοι εμείς; Σίγουρα πολύ. Ακόμη και ορισμένες κινήσεις μας που θεωρούμε "αθώες" έρχονται να επιβαρύνουν το περιβάλλον, οδηγώντας αργά αλλά με σίγουρα βήματα σε επιδείνωση των συνθηκών ζωής. Αλλά και στις διακοπές μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά...

Πρώτο και απλούστερο είναι να επιλέξουμε ελληνικό προορισμό, για τις διακοπές μας. Αποφεύγουμε τους «εξωτικούς προορισμούς» και κατά συνέπεια τα πολύωρα ταξίδια. Κάνουμε μακρύτερες, αλλά λιγότερες διακοπές, αντί να κάνουμε μικρές και περισσότερες διακοπές.·Επιλέγουμε προορισμούς, που δεν είναι πολύ μακριά, από το σπίτι μας.

Ταξιδεύουμε λιγότερο. Προτιμούμε να κάνουμε μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές, μία φορά το χρόνο, αντί να κάνουμε διακοπές λίγων ημερών, κάθε τόσο.Φροντίζουμε να συγκεντρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να πάμε στον προορισμό μας και να επιστρέψουμε, από εκεί μια φορά. Αν πρόκειται για επιχειρηματικό ταξίδι, χρησιμοποιούμε τις τηλεδιασκέψεις.

Σχεδιάζουμε κάθε βήμα των διακοπών μας

Πριν επισκεφτούμε μια περιοχή ας φροντίσουμε να μάθουμε, για τη χλωρίδα και την πανίδα της (τα ζώα και τα φυτά της) και αν κάποια από αυτά κινδυνεύουν. Έτσι, θα αποφύγουμε λάθος αγορές.Για παράδειγμα, δεν αγοράζουμε δώρα, τρόφιμα ή άλλα προϊόντα, που προέρχονται, από απειλούμενα είδη, όσο εξωτικά και αν είναι. Σε κάποιες χώρες, αυτά τα είδη πωλούνται, ελεύθερα. Προέρχονται, όμως από φυτά ή ζώα, που απειλούνται, με εξαφάνιση. Τέτοια είδη είναι δερμάτινα είδη, χαβιάρι, κοράλια, ελεφαντόδοντο κ.λπ.

Πολλές συνήθειες των διακοπών, αποτελούν και συνήθειες της καθημερινής μας ζωής. Υπάρχουν, όμως, και άλλες συνήθειες.·Να κάποιες προτάσεις: ♦·Τρώμε και πίνουμε τα τοπικά τρόφιμα. Έτσι στηρίζουμε τους ντόπιους, αλλά περιορίζουμε και τις μεταφορές τροφίμων. ♦·Όταν φεύγουμε, από το δωμάτιό μας, ελέγχουμε εάν κλείσαμε τα φώτα, το κλιματιστικό, τη θέρμανση, την τηλεόραση κ.λπ. ♦·Δε σπαταλάμε νερό. Ας έχουμε στο νου μας ότι υπάρχουν περιοχές, που, ήδη, αντιμετωπίζουν λειψυδρία.

Ένα μεγάλο μέρος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από τις μεταφορές.

Τα αεροπορικά ταξίδια συνεισφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Όσο μακρύτερα ταξιδεύουμε, με αεροπλάνο, τόσο περισσότερο συνεισφέρουμε στις κλιματικές αλλαγές. Τι μπορούμε να κάνουμε; Απλές αλλά σίγουρες λύσεις, μικρά βήματα για να οδηγήσουμε σε μεγαλύτερες αλλαγές στο μέλλον. Μπορούμε να μειώσουμε αυτή τη ζημιά. Ας δούμε μερικούς τρόπους:

Eφόσον, αυτό είναι δυνατό, αποφεύγουμε να ταξιδεύουμε με αεροπλάνο ή με το ιδιωτικό μας αυτοκίνητο. Η χρήση λεωφορείων, τραίνων, πλοίων βοηθάει, στην προστασία του περιβάλλοντος. Συχνά, μπορούμε να ταξιδέψουμε, με αυτά τα μέσα, ακόμα και σε διεθνείς προορισμούς, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αεροπλάνο. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, ειδικά όταν κάνουμε διακοπές μεγάλης διάρκειας. Ένα τρένο εκπέμπει το 1/3 της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα, που εκπέμπει ένα αεροπλάνο.Εάν πρέπει να πετάξουμε, οπωσδήποτε, ας κάνουμε μια δωρεά σε κάποιο οικολογικό πρόγραμμα, ώστε τουλάχιστον να εξισορροπήσουμε τη μόλυνση του περιβάλλοντος, που εμείς δημιουργήσαμε.

Μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις καθημερινές μας ανάγκες, χωρίς να διανύουμε μεγάλες αποστάσεις, χρησιμοποιώντας μέσα μεταφοράς. Για παράδειγμα ας προτιμήσουμε να ψωνίσουμε, από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας, όπου θα πάμε, με τα πόδια ή με το ποδήλατο.Σχεδιάζουμε τις μετακινήσεις μας.Οι μετακινήσεις, με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, επιβαρύνουν πολύ λιγότερο το περιβάλλον.

Μαθαίνουμε, για τις συγκοινωνίες, στο μέρος, που θα πάμε, ώστε να επιλέξουμε τις πιο φιλικές, για το περιβάλλον. Για κανονικές αποστάσεις, ας μη χρησιμοποιούμε ταξί ή λεωφορείο. Ας χρησιμοποιήσουμε ποδήλατο ή ας περπατήσουμε. Οι προσωπικές μας μετακινήσεις αντιστοιχούν στο ¼ της «ζημιάς», που κάνουμε, στο περιβάλλον, ως άτομα.

Οδηγούμε «οικολογικά»

Ο τρόπος, που οδηγούμε το αυτοκίνητό μας, αποτελεί σημαντικό παράγοντα εξοικονόμησης καυσίμων. Επομένως γλιτώνουμε καύσιμα, χρόνο και ρύπανση.·Εάν πρόκειται να ενοικιάσουμε ένα αυτοκίνητο, ας επιλέξουμε το πιο οικονομικό, από άποψη καταναλώσεως καυσίμου.

♦·Με μικρές αλλαγές, στον τρόπο οδήγησης του αυτοκινήτου μας, εξοικονομούμε καύσιμο και μολύνουμε λιγότερο το περιβάλλον. Επιλέγουμε ένα αυτοκίνητο, που καταναλώνει λιγότερα καύσιμα. Η επιλογή ενός αυτοκινήτου, που κάνει οικονομία, στα καύσιμα, δε σημαίνει ότι το αυτοκίνητο μας έχει χαμηλότερη ποιότητα ή χειρότερες επιδόσεις, από ένα αυτοκίνητο, που καταναλώνει περισσότερο. Η επιλογή, ενός τέτοιου αυτοκινήτου βοηθάει στη μείωση της εκπομπής CO2, στη μείωση των εξόδων του αυτοκινήτου και στη προστασία του περιβάλλοντος.

♦·Συντηρούμε καλά το αυτοκίνητο. Η καλή συντήρηση του αυτοκινήτου μας, διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία του και την εξοικονόμηση καυσίμων. Απόβλητα, όπως μηχανέλαιο, μπαταρίες, ελαστικά, πρέπει να πετιούνται, σε ειδικούς χώρους, γιατί είναι άκρως επιβαρυντικά, για το περιβάλλον.

Αντισταθμίζουμε τη «ζημιά», που προκαλούμε, με άλλες δράσεις και ενέργειες

Αν είμαστε υποχρεωμένοι να ταξιδέψουμε, με αεροπλάνο, τουλάχιστον, ας αναλάβουμε κάποιες άλλες πρωτοβουλίες και ενέργειες, ώστε να αντισταθμίσουμε ή έστω να μειώσουμε τη ζημιά, που προκαλούμε. Μπορούμε να εγκαταστήσουμε, στο σπίτι μας ή στην επιχείρηση μας, μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας, από τον ήλιο, τον άνεμο, το νερό, που μπορούν να παράγουν ενέργεια, χωρίς να παράγουν τα βλαβερά αέρια του θερμοκηπίου.

Μπορούμε να αγοράζουμε μόνον οικολογικά προϊόντα. Μπορούμε να κάνουμε δωρεές, σε προγράμματα προστασίας περιβάλλοντος.Φυσικά οι ενέργειες αντισταθμίσματος, πρέπει να αποτελούν την έσχατη επιλογή μας, για τα αεροπορικά μας ταξίδια. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι έτσι γινόμαστε φιλικοί, στο περιβάλλον. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τέτοιες λύσεις, για να «ξεπλύνουμε» και να «πρασινίσουμε» τη συνείδησή μας. Όλα τα παραπάνω πρέπει να τα κάνουμε ακόμα και αν δεν ταξιδεύουμε, αεροπορικώς. Επομένως, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε, ως άλλοθι, για τη ζημιά, που ο τρόπος ζωής μας, προκαλεί στο περιβάλλον.

Πως μετακινούμαστε από και προς το αεροδρόμιο

Η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα, γύρω από τα αεροδρόμια, δεν προέρχεται μόνον από τα αεροπλάνα. Η κίνηση αυτοκινήτων γύρω από τα αεροδρόμια, επιβαρύνει, κατά πολύ την μόλυνση. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, να πάμε, στο αεροδρόμιο ή να φύγουμε, από αυτό, με το ιδιωτικό μας αυτοκίνητο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τραίνο, λεωφορείο ή οποιοδήποτε άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς.Οι μετακινήσεις με το τρένο αποτελούν ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον, τρόπο μεταφοράς.

Ο Ο.Σ.Ε. εξέδωσε χάρτη υποχρεώσεων προς τον καταναλωτή, στον οποίο περιγράφονται οι δραστηριότητες του οργανισμού και γίνεται αναφορά, στα δικαιώματα του Σιδηροδρόμου και των Επιβατών.

Υποστηρίζουμε την περιοχή, που επισκεπτόμαστε

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να υποστηρίζουμε τον τοπικό πληθυσμό και το περιβάλλον του τόπου, όπου κάνουμε τις διακοπές. Ψάχνουμε αν υπάρχουν οργανώσεις ή εταιρείες, οι οποίες διοργανώνουν διακοπές «φιλικές» στο περιβάλλον, στην περιοχή του προορισμού μας. Θα μας βοηθήσουν να βρούμε κατάλυμα, στο οποίο χρησιμοποιείται ενέργεια, από εναλλακτικές πηγές ή χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια, ή συμμετέχει, σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Μπορούμε να προσφέρουμε, εθελοντικά, σε προγράμματα και δράσεις , για την προστασία της τοπικής πανίδας και χλωρίδας και την εξοικονόμηση φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Ψάχνουμε καταλύματα ή κάμπινγκ που έχουν "οικολογικές αρχές", δηλ. περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας, την κατανάλωση νερού, την παραγωγή σκουπιδιών, ευνοούν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ουσιών που είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον και γενικά προωθούν την περιβαλλοντική αγωγή και την περιβαλλοντική δράση.

Πηγή & Συμβουλές: EUROPA (Europa.eu: ο επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης)



Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr